CD: Rihanna - Rated R

Rated R, een geweldig album van Queens of the Stone Age. Jammer genoeg gaan we het album uit 2000 niet bespreken, maar het album Rated R van Rihanna. Tsja, wat is het toppunt van ironie? Dat naast Rated R drie weken later de nieuwe plaat van Chris Brown in de schappen ligt. Ergens heeft het wel een beetje humor. Maar goed, tijd om de focus op Rihanna te leggen. Hoe is haar vierde studio-album?


Afgezien van de cover en de gehele inlay is het vierde album van de zangeres anders dan voorgaande albums. Het is donkerder, wat rauwer en depressiever. Enkele andere recensenten hebben dit album bestempeld als 'het beste album van Rihanna' of 'het album waar ze volwassen in wordt' (link), maar ik ben het daar verre van mee eens. Van track twee tot de laatste track is het een hoop gezeur en gezanik over de liefde en relaties. Niet dat dat bij andere bands, zangers en zangeressen niet zo is, maar nog met het gedoe van Brown vers in het achterhoofd zijn de verbanden wel héél duidelijk.

Lyriek gezien is 'Fire Bomb' hiervan een voorbeeld.

Seems cold but baby, know it doesn't have to be. Microwaving our metal tragedy, watching it burn and it's beautiful and it's blue. And it's pitiful when its through.


Nog erger is misschien 'Photographs' met Will.I.Am.

All I’ve got are these photographs, I remember when I used to make you laugh. I don’t wanna be stuck in the past, but you’re all that I have that I had.


Vele, zo niet alle nummers op dit album hebben deze zeurderige teksten over hoe goed het vroeger was, waarom een relatie uit gaat, hoeveel pijn je wel niet hebt na het uitgaan en andere liefdesperikelen nadat een relatie breekt. Geloof me, dit ben je snel zat.

Bekendste track van het album is 'Russian Roulette'. Kijk je TMF en luister je Radio 538, dan is de kans groot dat je dit nummer minimaal één keer in de twee uur voorbij hoort/ziet komen. Zoals je gewend bent op dit album is dit ook weer een nummer over het uitgaan van een relatie. Toegegeven; de chorus blijft wel lekker in je hoofd hangen. Maar naast de treurige noot die bij zowel dit nummer als over een groot deel van het album hangt, word je bijna depressief als je zit te luisteren.

Alleen de openingstrack en 'Rude Boy' kennen weinig gezeur. Openingstrack 'Mad House' is een grotendeels instrumentaal gebeuren met een verteller en kreunende Rihanna op de achtergrond. Denk hierbij aan de bekende track 'Vampires' van Godsmack of een willekeurig Muse-instrumentaal, maar dan meer poppy en jonger.

Toch ook even kijken naar de muziek zelf. In plaats van de pittige, snelle tracks waar Rihanna op eerdere albums nog mee wist te komen, is dit ver op de achtergrond gelaten. Het tempo ligt over het geheel een stuk lager, qua instrumentaria is het ook niet vernieuwend of briljant te noemen... Nee, het is zeker geen hoogstandje geworden, maar gewoon een makkelijk geheel.


Wat anderen ook mogen denken over dit album, van Rated R word ik niet bepaald warm of koud. Een collectie gejammer met als hoofdonderwerp liefde klinkt nu wel erg makkelijk zo uit de mond van Rihanna. Misschien dat ze bij album nummer vijf ergens anders aan kan denken en wellicht terug kan gaan naar het vorige imago van 'ondeugende maar pittige dame' in plaats van de nieuwe 'depressieve en liefdesverdrietige meid'.

Tracklist

1. Mad House
2. Wait Your Turn
3. Hard (Featuring Jeezy)
4. Stupid In Love
5. Rockstar 101 (Featuring Slash)
6. Russian Roulette
7. Fire Bomb
8. Rude Boy
9. Photographs (Featuring Will.I.Am)
10. G4L
11. Te Amo
12. Cold Case Love
13. The Last Song


Label: Def Jam Releasedatum: November 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in het FOK!-Muziekforum.