Film: Transporter 3



Jason Statham is de laatste paar jaar vooral het gezicht van luchtige actiefilms. Met zijn coole uitstraling is de man geknipt als hoofdpersoon in films als Death Race, War en Crank. Ook Transporter is zo’n typisch voorbeeld en Statham mag nu opnieuw gestalte geven aan chauffeur Frank Martin in Transporter 3. Luc Bessons kindje wordt wederom door iemand anders geregisseerd. De honneurs worden dit keer waargenomen door de relatief onbekende Olivier Megaton.


Frank Martin wordt ongewild ingehuurd door ene Johnson. Normaal mept Frank er lustig op los met dit soort grappenmakers, maar met explosieven om je pols die ontploffen als je meer dan tien meter van je auto vandaan bent, wordt dat iets bemoeilijkt. Hij wordt op pad gestuurd met de ontvoerde dochter van een Oekraïense diplomaat. Johnsons werkgever wil de diplomaat onder druk zetten voor het lozen van een enorme hoeveelheid chemisch afval in Frankrijk. Johnson gebruikt Frank om de dochter lang genoeg uit handen van de politie te houden.

De charme van de Transporter-films is toch wel het luchtige karakter gecombineerd met veel actie en wise-guy Statham. Helaas valt een van de drie ingrediënten in dit derde deel erg tegen. Waar je bij de vorige delen niet vaak het gevoel had dat je lang moest wachten op een beetje actie, komt dat gevoel in deze 100 minuten toch wel een aantal keer naar boven. Erger dan dat is echter hoe de actiescènes getoond worden.


Deze zijn bij lange na niet zo bevredigend als zou moeten. Zo wordt er door de makers vol trots verteld hoe ze bij de autoachtervolgingen zo min mogelijk gebruik maken van CGI, omdat het echte werk veel overtuigender overkomt. Zo ongeveer alle autoactie wordt vervolgens getoond met zulke snelle cuts dat je geen idee hebt wat er gebeurt of afgespeeld wordt op elke snelheid van fast motion tot slow motion behalve op een normale snelheid. Het is op zijn zachtst gezegd niet erg enerverend of overtuigend op deze manier.

De vechtscènes zijn iets beter, maar ook hier is een vreemde montagekeuze gemaakt. De scènes zijn voorzien van een soort fragmentarische kwaliteit. Er wordt regelmatig midden in één van Stathams bewegingen overgeschakeld naar een ander camerastandpunt, waarbij het lijkt alsof er bewust voor is gekozen om een klein deel van de beweging gewoon doodleuk over te slaan. Zo ben je op momenten meer bezig met het afmaken van Stathams beweging dan gewoon relaxed te genieten. Een beetje jammer...


De cast doet het wat dat betreft een stuk beter. Statham doet zijn ding zoals vanouds en dat verveelt nooit. Robert Knepper heeft weinig moeite om van zijn bad guy een gewetenloze klootzak te maken en onze Jeroen Krabbé mag weer eens opdraven als Oost-europeaan en speelt de diplomaat. Het karakter van zijn dochter is van een irritanter niveau, maar het is nog net te verdragen.

Transporter 3 komt op zijn belangrijkste ingrediënt helaas te kort. De film levert nergens het verwachte actieniveau dat zijn voorgangers zo nu en dan wel haalden.


Label: RCV Releasedatum: 12 februari 2009
Kijkwijzer: Waardering film: