Gadget: A Bike Plus

Als je een kleine afstand moet overbruggen, dan ben je al snel aangewezen op de benenwagen. Zeker als je van het station naar je werk moet of van de parkeerplaats naar de binnenstad, dan heb je maar weinig keuze als het op vervoer aankomt. Een gewone fiets heb je niet altijd bij de hand en kun je niet altijd even makkelijk ergens stallen; het openbaar vervoer is druk, kost geld en brengt je niet altijd van deur tot deur. Veel forenzen kiezen dan ook voor een vouwfiets om zich te verplaatsen, maar die is niet altijd even handzaam en snel te gebruiken. Sir Clive Sinclair, uitvinder van de Personal Computer, ontwikkelde een heel nieuw soort vouwfiets, de A-Bike Plus. De fiets is de kleinste lichtste ter wereld (slechts 67 x 30 x 16 cm en 5,9 kilo) en erg eenvoudig in gebruik.

Een misverstand over de A-Bike Plus is dat de vouwfiets één op één vergelijkbaar is met andere vouwfietsen. De A-Bike is een stuk kleiner, een stuk lichter en dient een heel ander doel dan de gewone vouwfiets. Zo is de A-Bike Plus ontwikkeld om in te zetten voor maximaal één of twee kilometers en speciaal ontworpen om makkelijk in de auto of in een rugzak mee te nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de A-Bike Plus niet zo comfortabel is als de gemiddelde vouwfiets. Door de bijzonder geringe afmetingen beschikt het fietsje dan ook niet over een gewoon zadel, maar over een erg klein zadeltje dat eenmaal opgevouwen bijna opgaat in het frame. Eerder was er ook al een 'gewone' versie verkrijgbaar van de A-Bike Plus, maar de A-Bike Plus biedt iets meer comfort en de zwakkere onderdelen zijn geperfectioneerd.

Door de dubbele ketting hoef je je, ondanks de kleine luchtbandjes, niet helemaal het schompes te trappen om vooruit te komen. Sterker nog, met een normaal traptempo kom je bijna net zo snel op je bestemming aan als met de meeste andere vouwfietsen (zo'n 17 kilometer per uur is zeker te halen zonder overmatige inspanningen). Het is alleen wel wat wennen met het kleine stuurtje, dat erg snel reageert op je stuurbewegingen. Ga daarom altijd eerst even oefenen op een rustig plekje, want op een drukke weg zal je eerste keer op de A-Bike Plus zeker niet meevallen.

De fabrikant claimt dat de fiets binnen tien seconden geheel op te vouwen is. Meestal zijn dat soort claims nogal overtrokken, maar na een paar keer oefenen is de fiets echt snel tot bijzonder klein formaat in te vouwen. Zo klein zelfs dat de A-Bike Plus met gemak in een grote rugzak past. Doordat het zadel ruim verstelbaar is, de stuurhandvatten en de trappers ingeklapt kunnen worden is het opgeklapte resultaat zonder uitstekende onderdelen. Het design is daarbij ook nog eens zo dat je de opgevouwen A-Bike Plus makkelijk mee kunt nemen door het handvat (dat in ontvouwen staat dienst doet als frame).

Het is goed aan de fiets af te zien dat er ontelbare uren research in is gestoken. Technisch gezien steekt de fiets bijzonder goed in elkaar en ook de materialen ogen solide en duurzaam. Als gebruiker wen je snel genoeg aan de manier van fietsen, al zullen omstanders nog even moeten wennen aan je bijzondere manier van vervoer. De A-Bike Plus is zeker niet goedkoop (adviesprijs is 299 euro), maar biedt zeker voor forenzen veel mogelijkheden. Daarnaast kun je de fiets ook makkelijk meenemen op vakantie (neemt weinig plek in in de caravan) of gewoon voor in je kofferbak. De A-Bike Plus is sinds kort verkrijgbaar bij Halfords en op site van de importeur.


Merk: A-Bike
Waardering: