CD: Four Tet - Ringer EP

Zijn echte naam is Kieran Hebden maar onder de noemer Four Tet verblijdt hij met zijn elektronische muziek de wereld. Normale songstructuren en traditionele instrumenten heeft deze progressieve Brit achter zich gelaten en hij staat altijd open voor nieuwe dingen. Bekend werd hij voornamelijk door een paar aparte remixen van onder andere Kings of Convenience, Bloc Party en Radiohead. Recentelijk was hij improviserend bezig met de oude jazzdrummer Steve Reid, maar vanaf vandaag ligt er weer nieuw solomateriaal in de winkel: het minialbum Ringer.

Zo op het eerste gehoor zal Four Tet het behoorlijk goed met de heren van Autechre en Aphex Twin kunnen vinden. Vooral aan laatstgenoemde is deze jonge Brit behoorlijk schatplichtig. Toch is het niet alleen de hele ambient/soundscape en triphop-hoek waar Four Tet zich in thuis voelt, daar is zijn recentelijke samenwerking met de zestigjarige drummer Steve Reid getuige van. Four Tet ontdekt graag nieuwe horizonten. Zo wil hij jazz, folk en rock ’n roll van een nieuw jasje voorzien. Dat is hem in het verleden ook meer dan eens gelukt, met melodische lijnen tegen een progressieve achtergrond ingekleurd met vreemdsoortige, soms a-ritmische beats. En zo gaat hij ook op de vier tracks die Ringer bevat te werk. De titelsong is een lange opbouw van een droge basbeat die langzaam wordt ingekleurd door heen en weer zwaaiende synths. Na tien minuten komt het geheel blieperig ten einde en is het de beurt aan het melancholische, sprookjesachtige 'Ribbons' om ons mee te nemen in Four Tets gedachtewereld. De beat wordt langzaam uitgebreid, het nummer wordt zeer strak opgebouwd tot een opzwepend einde. 'Swimmer' doet het wat rustiger aan en hier worden tegen een ondergrond van een wederom droge kickdrum prachtige geluidslandschappen geschetst. Na deze zoete tien minuten neemt het wat chaotisch beginnende 'Wing Body Wing' ons mee naar het einde van deze exercitie in droomgeluiden. Het nummers spreidt zijn vleugels uit en we kunnen horen dat de minimaltrend Four Tet danig heeft beïnvloed, maar dat hij tevens nog steeds op zoek is om nieuwe dingen met jazz en folk te doen.




Eigenlijk valt een kleine EP als Ringer moeilijk te beoordelen. In totaal nemen de vier tracks iets meer dan dertig minuten in beslag en deze tien minuten smaken beslist naar meer. Het is dan ook jammer dat Kieran Hebden niet heeft besloten nog even wat meer smakelijke producties in elkaar te knutselen en ons te trakteren op een volwaardige opvolger van Everything Ecstatic. Daar zullen we dus nog even op moeten wachten, maar ondertussen is deze sfeervolle EP een zeer geslaagd zoethoudertje.

Label: Domino Records Datum: 21 April 2008 Waardering: