DVD: Doctor Strange

Marvel is een goedlopend zaakje. Superhelden zijn big business. In comics hoeft niets echt te kunnen en kun je zoveel fantasie gebruiken als je maar wilt. Dat geeft ongekende variëteit in karakters, verhalen, creaturen en beelden. Maar die ideeënbron droogt natuurlijk een keer op. Op een bepaald moment is alles al gedaan, bedacht en uitgewerkt. Dan gaat het vooral om de inkleuring van al bestaande ideeën. Marvel heeft een enorme hoeveelheid superhelden in haar stal. Elk heeft zijn eigen geschiedenis en emotionele bagage. Zo ook Doctor Strange.

Coma
Doctor Strange is Stephen Strange, een bekakte, arrogante hersenchirurg, die eigenlijk alleen patiënten wil zien, die hem in zijn carrière vooruit helpen. De boeiende gevallen, de onverklaarbare fenomenen en de extreme ziektes. Voor een gewoon comaatje haalt hij zijn neus op. Als kijker heb je een directe afkeer van dit personage. Een collega probeert zijn advies in te winnen over een meisje dat in een vreemd soort coma ligt. Voor Doctor Strange wordt dit pas een interessant geval als blijkt dat de hele coma-afdeling vol ligt met patiënten met vergelijkbare symptomen. Zelfs de andere ziekenhuizen in de omgeving kampen met ditzelfde probleem. Als hij de comapatiënte aanraakt, schieten hem beelden van haar nachtmerrie door het hoofd. Hier is hij natuurlijk even door geschokt, maar zijn nuchtere visie op het leven onderdrukt dat al snel.

Muur
Als hij op een nacht in zijn dure bolide naar huis scheurt, raakt hij door vreemde visioenen van de weg en verbrijzelt hij zijn beide handen. Hierdoor kan hij zijn werk als hersenchirurg niet langer uitvoeren. Doctor Strange is er niet de persoon naar om dit feit als een man te dragen. Hij raakt verbitterd en wordt zo mogelijk nog akeliger in gedrag dan hij al was. Bij zijn vruchteloze zoektocht naar genezing jaagt hij al zijn geld erdoorheen, zodat hij geen andere uitweg meer ziet dan van een brug te springen. Dit is het moment dat hij een andere optie krijgt voorgeschoteld. Hij belandt in Tibet, waar hij typisch karakteropbouwende acties moet uitvoeren, zoals het neerhalen van een enorme muur, die elke ochtend weer opgebouwd blijkt te zijn. Deze muur blijkt later uiteraard te staan voor de emotionele en geestelijke muur die hij met zich meedraagt, als gevolg van een noodlottige gebeurtenis uit zijn jeugd. Dit is meteen de volledige verklaring voor zijn nare karakter, dat tijdens zijn leerperiode in het klooster in Tibet een draai van 180 graden maakt. Doctor Strange blijkt onder leiding van 'The Ancient One' een belangrijke taak te hebben en moet daar slechts even geestelijk aan toe zijn.

Rammelende skeletjes
De getekende wereld van Doctor Strange ziet er knap uit, maar de beelden zijn niet overweldigend of beeldschoon. Hier en daar zit er wel leuke spanning in het filmpje, maar de 1,5 uur zijn toch nog wel een lange zit voor dit verhaal. Het heeft ook wel een enorme aanloop en maar een relatief kort moment van echte spanning en actie. Het is een kindercomic en de film is geschikt voor zesjarigen en ouder. Zes jaar is een beetje jong voor superhelden die opgegeten worden door de 'Wing Mog' en als rammelende skeletjes achterblijven. Als ouder moet je dat dus even zelf inschatten. Een gemiddelde drie sterren voor een vermakelijk verhaal, zonder veel originaliteit. Het zit wel boordevol diepzinnige, Oosterse oneliners, maar ook die zijn niet bijster origineel.


Label: Lionsgate Releasedatum: 31 oktober 2007 Kijkwijzer:
Waardering: