Film: Sahara

Dirk Pitt (Matthew McConaughey) is een schatzoeker, en een NUMA agent (National Underwater Marine Agency). Voor zijn baas (William H Macy) gaat hij op zoek naar zoek gewaande historische voorwerpen.
Zelf is Dirk al jaren geobsedeerd door een lang geleden verdwenen burgeroorlogsschip. Na het verkrijgen van een gouden Amerikaanse munt, waar er maar een paar van zouden zijn gemaakt, is hij ervan overtuigd dat het schip ergens in Noord Afrika verborgen moet liggen. Hij is echter de enige, maar weet toch de high-tech boot van zijn baas te lenen om op zoek te gaan. Hij haalt long-time best-friend Al Giordino (Steve Zahn) over om mee te gaan naar een van de gevaarlijkste landen van Afrika, Mali.
Ondertussen redt hij ook nog eens het leven van dokter Eva Rojas (Penelope Cruz), die de uitbraak van een nog onbekend virus onderzoekt met haar collega Frank Hopper (Glunn Turman).


Yam-yam

Eva denkt dat de bron van de epidemie in Mali te vinden is, en krijgt een lift van Dirk. In Mali scheiden hun wegen weer, en gaan ze weer verder met hun eigen ding. Dirk komt erachter dat zijn informatiepersoon over het burgeroorlogsschip is overleden aan een vreemd virus, en Eva stuit op nogal wat tegenwerking van Generaal Zateb Kazim, een terrorist die het halve land onder zijn controle houdt. Gelukkig is Dirk net op tijd ter plaatse om Eva te redden, (ook al red ze zichzelf ook behoorlijk goed met een machinegeweer) en ze gaan samen verder op hun reis.
Zo komen ze erachter dat Yves Massarde (een wannabe bad guy) een energyplant heeft midden in de sahara, waaronder chemisch afval wordt opgeslagen. Dat chemische afval lekt in het ondergrondse drinkwaterstelsel waardoor iedereen ziek wordt. Daarom moeten ze ervoor zorgen dat de plant gesloten wordt. Dat lukt, maar ze worden nog wel op de hielen gezeten door Generaal Kazim. Na een achtervolging in de brandende zon vinden ze door wat dynamietgegooi midden in de sahara het verloren gewaande burgeroorlogsschip waar Dirk al jaren van droomt. In dat schip zijn nog wat werkende kanonnen te vinden, waarmee ze ook de aanval van Generaal Kazim in een helikopter weten af te wenden.



Say what..?


Sahara had wat mij betreft nogal wat *proest*-momenten, en wat mijn sceptische collega-reviewers betreft nog meer. Het leuke aan Sahara is alleen dat het geen standaard kijk-mij-eens-stoer-zijn-avonturenfilm is. Zo zijn de hoofdrolspelers zelf ook regelmatig verbaasd als een MacGyver-achtige truc ook daadwerkelijk lukt. Het acteerwerk van Penelope Cruz is alleen iets te serieus, maar dat heft Matthew McConaughey wel weer op.
Leuke film dus voor een druilerige zondagmiddag, op een bigscreen-tv.


Officiële site: www.saharamovie.com

Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!