Code Vein
2. Stamina, focus en bazen in een rocksausje
Focus op je stamina
De staminameter is een bekende in dit soort games. Ook in Code Vein kosten acties als rennen, aanvallen en weg rollen weer stamina. Is deze meter op, dan ben je kanonnenvoer, opletten geblazen dus. Het gedrag en de aanvallen van je vijanden moet je leren kennen. Versla je een vijand dan krijg je 'haze'. Ook bepaalde items die je vindt geven deze materie. Dat haze heb je nodig om level up te gaan en sterker te worden in je attributen en Blood Codes te repareren en zo die bijbehorende Gifts te unlocken. Wapens, Blood Codes en daarmee de Gifts en je Blood Veil kun je upgraden met materialen en haze. Ga je dood, dan heb je 0 haze en zul je wat haze vinden op de plek waar je dood bent gegaan. Dat klinkt bekend uit de Souls-games.
Een andere mechaniek is het Focus System. Het geeft je op het moment dat het geactiveerd wordt een volle stamina-meter, de mogelijkheid vijanden de lucht in te slaan en minder kans om omver te worden geslagen. Er zit wel een addertje onder het gras: het is alleen te activeren door in gevaar te zijn. Je kunt dit systeem gebruiken om expres in gevaar te komen en zo tijdelijk sterker te worden. Je focusmeter wordt opgevuld door vijandelijke aanvallen en het mijden van die aanvallen. Zolang je het niet activeert blijft de meter groeien, zodat je extra lang in die status kunt blijven. Wederom: risico wordt beloond, maar kan ook keihard worden afgestraft.
Bazen
De normale vijanden zijn soms met velen of zijn groot en sterk. Soms zijn er vallen en komen erbij voorbeeld slijmerige wezens van het plafond als je denkt een einzelganger te besluipen. Maar waar het allemaal om gaat zijn natuurlijk de boss battles. Het grote verschil met de boss battles in Dark Souls is je buddy. Omdat die je helpt kun je in ieder geval niet in een klap dood gaan. Maar je hebt wel twee personages om op te letten en dat is soms best pittig. Een baas heeft net zoals jij een stamina-meter en zal zijn gedrag veranderen op basis van zijn staminameter. Zoals gewoonlijk dus, want Japanse ontwikkelaars zijn gek op meerdere fasen tijdens zo'n gevecht. Als je een dungeon voor het eerst hebt gecleared, dan is er nog een extra area, die nog uitdagender zijn. Mocht je dus terug willen keren wanneer je wat sterker bent is dat slim. New Game+ is er ook, al was de producer daar wat vaag over of je nu je verdiende spul mee mag nemen en zo al beter uitgerust aan de strijd mag beginnen.
Eerste indruk
Code Vein gaf me bij de aankondiging niet echt een wow-gevoel. Dark Souls in een ander jasje dacht ik nog. Maar dat is met mijn eerste hands-on wel veranderd. Wist ik dat dat jasje een Blood Veil was dat van afstand een speer door vijanden heen jaagt. Of kies ik straks toch voor de sjaal die nogal puntige doornen afschiet. De Blood Veils, de Blood Codes en het buddy-systeem maken dit spel uniek. Tel daarbij de veel meer aansprekende personages erbij die elk een achtergrondverhaal hebben. Mocht je van wat rock houden: in de game hoor je enkele nummers van de laatste cd van de Japanse rockband VAMPS. Code Vein is er een om in de gaten te houden, tenminste, als je van een uitdaging houdt. De vampieren gaan in 2018 aan de slag op pc, Xbox One en PlayStation 4.