Nacon GC-400ES Alpha Pad

Een controller die een muis en toetsenbord kan vervangen, zodat je er een MMORPG mee kunt spelen. Het leek een droom, maar deze komt over twee maanden binnen handbereik met de Alpha Pad.

Nacon timmert al wat jaren aan de weg met pc-accessoires. Ze komen nu met een innovatief ontwerp voor een controller dat revolutionair kan zijn. De professionele Franse eSport-speler Norman "Gen1us" Chatrier had een Xbox 360-controller aangepast waarmee hij in Counter Strike de ene na de andere headshot scoorde. Met behulp van aangepaste software kon hij zijn controller als een muis gebruiken. Ontwikkelaar Big Ben was bezig met een controller voor smartphones. In samenwerking met Nacon zijn de twee ideeën verder ontwikkeld tot één controller en werd een crowdfunding campagne gestart. In oktober is de GC-400ES Alpha Pad eindelijk beschikbaar voor het publiek. Uiteraard gaat FOK! hier een uitgebreide review over schrijven. Tijdens Gamescom kregen wij een presentatie van de projectmanager van Nacon, Gunnar Schreck.

 

De standaard functionaliteit
Uiteraard is de Alpha Pad allereerst een gewone controller. De bescherming om de kabel is gevlochten, zoals je dat gewend bent van de betere pc-accessoires. Helaas ontbreekt de breakaway in de kabel. Dat is een mechanisme dat de kabel splitst zodra er veel druk opkomt. Dit voorkomt dat iemand die zo onbeschoft is voor je beeld te lopen, struikelt over je kabel. De Alpha Pad is alleen bedraad te gebruiken, dus het is wel een aandachtspuntje.
Er is een D-Input- en een X-Input-modus om alle games die controller-support hebben op de pc te kunnen spelen. De derde modus laat de controller gedragen als een muis en toetsenbord en dat is de zogenaamde Pro Gamer-instelling.

Nauwkeurige bediening
Natuurlijk is het al eerder gelukt om een muis te emuleren op een controller. Het grote probleem is altijd dat de muiscursor met een stick zo langzaam beweegt. Dit probleem is aangepakt door de rechterstick een manoeuvreerbaarheid te geven van 46 graden in tegenstelling tot de 38 graden die standaard is. De bolling op de stick maakt de besturing sneller en preciezer. De D-pad is iets groter dan die van de standaard Xbox One-controller om meer precisie te kunnen bieden voor vechtgames.

Alpha Controller - Extra knoppen

Knoppen instellen
Qua uiterlijk lijkt de Alpha Pad erg op het ontwerp van de Xbox One Elite en de Scuf-controllers. Er zitten namelijk vier extra knoppen onder de controller. Er is alleen één groot verschil: deze extra knoppen kunnen op de traditionele controllers alleen de functie krijgen van een combinatie van de andere bestaande knoppen van de controller. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld A + Y kunt toewijzen of LB + RT. Met behulp van de software van de Alpha Pad kun je elk toetsenbord en muis-commando toewijzen aan iedere knop op de controller. Omdat de controller expliciet gebruikt wordt gepromoot als een eSport-controller, is het niet mogelijk om macro’s in te voeren. Dit druist namelijk tegen de meeste eSport-reglementen in.

Alpha Controller - Knoppen toewijzen

Het is helaas niet mogelijk om combinaties in te voeren. Je kunt dus niet ervoor zorgen dat de functionaliteit van de B-knop anders is als je bijvoorbeeld RT (de rechter-trigger) ingedrukt houdt. Op deze manier kon je nog veel meer functies voorprogrammeren. Dit is een functie die wij graag bij een patch toegevoegd zien worden, maar Nacon pakt dit gemis middels profielen aan. De software heeft op het moment al erg veel functionaliteiten en je kan de Alpha Pad zo instellen als je wenst. Naast de functies van je knoppen kun je ook de reactiesnelheid van je knoppen en de deadzones van de sticks aanpassen.

Alpha Controller - Lekker tweakenProfielen wisselen ‘on the fly’
Je kan een onbeperkt aantal profielen aanmaken voor de Alpha Pad. Profielen kun je down- en uploaden naar de Nacon website, dus je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Wat ook een leuke vondst is, is dat je vier profielen op de controller zelf kunt opslaan. Dit houdt ook in, dat je jouw controller mee kunt nemen naar je vrienden en meteen je favoriete games kunt spelen met je Alpha Pad.

Er zijn vier ledjes, zodat je meteen kunt zien welk profiel actief is. De ledjes zijn wel allemaal groen. Als ze ieder een eigen kleur hadden, dan kon je meteen zien welke actief is. Je kunt tijdens het gamen meteen van profiel veranderen. Dat betekent dat je dus bijvoorbeeld profiel één kunt instellen voor de soldaat in Titanfall en profiel twee voor de besturing van je Titan. Zo heb je dus met een druk op de knop meer commando’s ter beschikking.

Het juiste gewicht
Om de Alpha Pad lekker in je hand te laten passen kun je gewichtjes toevoegen aan beide kanten. Veel pro-gamers vinden het fijn om bijvoorbeeld de rechterkant iets zwaarder te maken. Dit geeft de consument ook de mogelijkheid om zelf te kiezen hoe licht of zwaar de controller moet zijn. Er zijn gewichtjes van 10, 14 en 17 gram, waar je er twee van in iedere handgreep kunt zetten.

Alpha Controller - Gewichtjes

Wij zijn heel benieuwd hoe de Nacon GC-400ES Alpha Pad het doet in het veld. De belofte dat de Alpha Pad goed presteert met vechtgames, MMO’s en FPS gaan wij op de proef stellen. Ook is het interessant om te zien hoe goed de muis-emulatie functioneert en hoe gebruikersvriendelijk de software blijkt te zijn. In oktober komt de GC-400ES Alpha Pad op de markt voor €99,99. Mocht je er vertrouwen in hebben, dan kun je de crowdfunding nog steunen en een Alpha Pad pre-purchasen voor $69,-.