FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 augustus 2016

Melle Daamen krijgt onderscheiding Amsterdam

Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam, heeft de Zilveren Medaille van de stad gekregen. Burgemeester Eberhard van der Laan reikte de onderscheiding zondagavond uit.

Daamen is sinds 2001 directeur van de Stadsschouwburg. In zijn tijd zorgde hij volgens de gemeente voor hogere bezoekcijfers en een gestegen waardering. Ook speelt hij een belangrijke rol in landelijke discussies over kunstklimaat en -beleid. Onlangs maakte Daamen bekend in september te beginnen als algemeen directeur van Theater Rotterdam.

De Zilveren Medaille gaat naar mensen die zich meer dan vijftien jaar 'buitengewoon verdienstelijk' hebben gemaakt voor de stad en de naam van Amsterdam op internationaal niveau hebben uitgedragen.

Melle Daamen krijgt onderscheiding Amsterdam
Melle Daamen krijgt onderscheiding Amsterdam (Foto: ANP)

Ajax-supporters belaagd in Deventer

Twee Ajax-supporters zijn zondagavond na de voetbalwedstrijd Go Ahead Eagles - Ajax belaagd door fans van de club uit Deventer. Op het parkeerterrein van het stadion in Deventer omsingelde een grote groep Go Ahead-aanhangers de twee bezoekers en ontstond een dreigende situatie, meldt de politie.

Een van de twee mannen vluchtte in zijn auto van het parkeerterrein en werd daarbij achtervolgd. De andere man werd op de parkeerplaats belaagd. Niemand raakte gewond.

De gemeente kondigde een noodverordening af rond de wedstrijd in Deventer, uit angst dat een groot aantal Ajax-fans zonder kaartje naar de stad zou afreizen voor een gewelddadig treffen met supporters van de thuisclub.

Rustig
De noodverordening verbood fans van de club uit Amsterdam zich zonder toegangskaartje voor de wedstrijd in de stad te begeven. Een woordvoerder van de gemeente liet zondag weten dat het rond de wedstrijd rustig is gebleven en dat de gevreesde massale toestroom uit Amsterdam uitbleef.

De twee belaagde Ajax-supporters hadden allebei een kaartje voor de hoofdtribune in het stadion.

Ajax-supporters belaagd in Deventer
Ajax-supporters belaagd in Deventer (Foto: ANP)

Benauwde zege Barša op Bilbao

FC Barcelona heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen weten om te zetten in een zege. Op bezoek bij Athletic Club Bilbao werd het 0-1. Niet Barça, maar Athletic Club kreeg de eerste mogelijkheid van het treffen. De Baskische club onderschepte via Benat een zwakke pass van doelman Marc-André ter Stegen, om daarna gelijk uit te halen. De Duitse sluitpost maakte zijn fout goed door de bal te keren met zijn kin.

Een perfecte counteraanval van de Catalanen eindigde bij Arda Turan in de 21e minuut. De Turk slingerde de bal voor, waarna Ivan Rakitić slechts tegen de voorzet hoefde aan te lopen: 0-1. Arda stond vlak voor rust zélf aan het einde van een snelle aanval. Een individuele actie van Lionel Messi zorgde voor paniek bij Athletic. De Argentijn vond met een pass vervolgens Arda, maar hij zag zijn inzet in het zijnet belandden.

De Baskische club ging in de tweede helft nadrukkelijk opzoek naar kansen. Via Iñaki Williams en invaller Raul Garcia kwamen die ook. In de 65e minuut was het eerst Garcia die Ter Stegen testte op aangeven van Williams, waarna twee minuten later de laatstgenoemde zelf een poging ondernam.

Het team uit Bilbao bleef druk zetten, en Barcelona kon daardoor counterend eruit komen. Luis Suarez en Messi waren nog een paar keer dichtbij, terwijl Benat met een vrije trap bijna de gelijkmaker op het bord zette.

Inter en De Boer winnen weer niet

Internazionale heeft de tweede wedstrijd onder leiding van Frank de Boer ook niet gewonnen. Op eigen veld eindigde de wedstrijd tegen Palermo in 1-1.

De Milanezen kenden vorig weekend een zeer teleurstellend debuut onder de Nederlander en hadden dus wat goed te maken. Chievo Verona was met 2-0 te sterk geweest. Inter had in de eerste helft het overwicht en kreeg enkele kansen, maar de Sicilianen, die vorige week met 0-1 verloren van Sassuolo, hielden stand.

Drie minuten na rust kwam Palermo wat gelukkig op voorsprong. Een schot van Andrea Rispoli werd onderweg aangeraakt, waardoor Inter-doelman Samir Handanovič kansloos was. Mauro Icardi, die de hele wedstrijd ontzichtbaar was geweest, tekende twintig minuten voor tijd voor de gelijkmaker. De Argentijnse spits kopte een voorzet van Antonio Candreva van dichtbij raak.

Kort na de gelijkmaker kreeg Inter een uitstekende kans om op voorsprong te komen. Wederom een voorzet van Candreva belandde op het hoofd van de Italiaanse-Braziliaan Éder, maar hij kopte naast, waardoor de wedstrijd onbeslist eindigde.

Slotoffensief regeringstroepen tegen IS Sirte

Het slotoffensief dat regeringsgezinde Libische milities hebben ingezet tegen strijders van Islamitische Staat in Sirte heeft hun zondag 28 manschappen gekost. Nog eens 180 regeringsgezinde strijders raakten gewond, blijkt uit een slachtofferlijst van de ziekenhuizen.

Sirte gold als de officieuze hoofdstad van IS in Libië en als een mogelijke wijkplaats, mocht de beweging in Syrië en Irak te zeer in het nauw komen. Sinds ze in mei de aanval inzetten op de kuststad hebben regeringstroepen de extremisten echter huis voor huis en straat voor straat weten terug te dringen. Sinds begin deze maand krijgen ze bovendien luchtsteun van de Verenigde Staten.

De laatste IS-strijders in Sirte hebben zich verschanst in een wijkje in het centrum van de stad.

Slotoffensief regeringstroepen tegen IS Sirte
Slotoffensief regeringstroepen tegen IS Sirte (Foto: ANP)

Turkije 'pakt IS en PKK meedogenloos aan'

Turkije zal meedogenloos zijn in zijn strijd tegen gewapende groeperingen zoals Islamitische Staat of de Koerdische PKK. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan zondag gezegd.

Erdogan sprak duizenden aanhangers toe in Gaziantep, de Zuid-Turkse stad waar een zelfmoordaanslag op een bruiloft eerder deze maand 54 mensen het leven kostte. De dader handelde waarschijnlijk in opdracht van IS. "Onze operaties tegen terreurbewegingen zullen doorgaan tot het einde", aldus de president.

De Turkse regering stuurde deze maand ook troepen en tanks de Syrische grens over om de strijd met haar tegenstanders aan te gaan. Volgens Erdogan is het offensief bedoeld om mensen die door IS waren verjaagd, uit bijvoorbeeld de Syrische grensstad Jarablus terug naar huis te laten keren.

Turkije 'pakt IS en Koerden meedogenloos aan'
Turkije 'pakt IS en Koerden meedogenloos aan' (Foto: ANP)

Turkse oppositie: zuiveringen gaan te ver

De maatregelen die de Turkse regering heeft genomen na de mislukte staatsgreep van vorige maand "gaan te ver". Dat vindt de CHP, de belangrijkste oppositiepartij van Turkije, meldt de Turkse krant Hürroyet.

CHP-leider Kemal Kiliçdaroglu zei zich de coups van 1971 en 1980 nog goed te herinneren. "Bij geen van beide staatsgrepen werden zoveel mensen opgepakt. De vakbonden werden niet opgeheven. Maar nu doeken ze in hoog tempo vakbonden op."

"De rechtsstaat is de fundamentele maatstaf", zei de oppositieleider, die de regering van opportunisme beschuldigde. "De grenzen zijn in sommige gevallen overschreden."

Verdachtenbankje
Sinds de verijdelde coup is de noodtoestand van kracht. De regering heeft die aangewend om tienduizenden veronderstelde aanhangers van Fethullah Gülen, die zij beschouwt als het brein achter de staatsgreep, te arresteren, te ontslaan of uit te rangeren. Volgens Kiliçdaroglu dreigen ook onschuldigen het slachtoffer te worden van de zuiveringen.

De CHP schaarde zich na de mislukte coup haastig achter de regering om niet ook in het verdachtenbankje te belanden.

Turkse oppositie: zuiveringen gaan te ver
Turkse oppositie: zuiveringen gaan te ver (Foto: ANP)

Bergers Amatrice vinden nog drie lijken

Italiaanse bergingswerkers hebben nog eens drie lichamen gevonden onder het puin in het verwoeste dorp Amatrice. Tot dusver waren 290 doden geteld, slachtoffers van de aardbeving van woensdag.

Een tiental mensen uit Amatrice zijn nog spoorloos, schatten inwoners. Drie van hen bleken zondag nog bedolven te liggen onder het puin van Hotel Roma, in het centrum van het heuveldorp. Het hotel was helemaal volgeboekt omdat er in de buurt een drukbezocht culinair festival werd gehouden. De brandweer verwijdert brokken muur zodat hulpverleners de drie lijken kunnen uitgraven.

Het reddingswerk in het grootste deel van het rampgebied was vrijdag al gestaakt, maar in Amatrice zoeken ze nog door.

Midden-Italië werd zondag opnieuw getroffen door een krachtige naschok.

Bergers Amatrice vinden nog drie lijken
Bergers Amatrice vinden nog drie lijken (Foto: ANP)

Dode en gewonden door brand zorgcentrum Krabbendijke

Meerdere bewoners van een verzorgingshuis in Krabbendijke zijn zondag aan het einde van de middag gewond geraakt door een brand. Ook zou er één dode te betreuren zijn. De brand brak uit in een van de appartementen op de tweede verdieping van het Zeeuwse zorgcentrum. Het vuur verspreidde zich razendsnel. 

Het hele pand van Zorggroep Ter Weel is uit voorzorg ontruimd. De brandweer spreekt van een zeer grote brand. Naast de brandweer, die met meerdere voertuigen ter plaatse is, werden ook meerdere ambulances opgeroepen.

Zorggroep Ter Weel huisvest in Krabbendijke een verzorgingshuis en een verpleeghuis voor ouderen met lichamelijke en psychische problematiek. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet bekend.

Update 20:09 uur:
Door de brand zijn 27 woningen onbewoonbaar geraakt. De bewoners worden voorlopig elders ondergebracht. Het appartement waar de brand woedde, is volledig verwoest.

Een bewoner van het Zeeuwse verzorgingshuis kwam om het leven door de brand. Twee mensen raakten zwaargewond, twee anderen licht. Alle vier werden in het ziekenhuis opgenomen nadat ze rook hadden ingeademd.

Alle bewoners zijn geëvacueerd en opgevangen in het restaurant van het zorgcentrum. Een deel van hen kan zondagavond weer terug naar huis.

Parijs wil optreden VN tegen SyriŰ om gifgas

Frankrijk wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties door Syrische regeringstroepen gepleegde gifgasaanvallen aan de kaak stelt. Ook Rusland, een van de belangrijkste steunpilaren van de Syrische regering, kan zich onmogelijk tegen zo'n resolutie keren, vindt minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault.

"Ik zie geen denkbare reden, of enig argument dat kan worden ingebracht, om het gebruik van chemische wapens niet te veroordelen", zei Ayrault op de vraag of hij op de stem van Rusland rekent. Ook aan de steun van China, dat vaak partij trekt voor Syrië en sowieso zelden voelt voor bemoeienis met wat Peking binnenlandse aangelegenheden noemt, twijfelt Ayrault kennelijk niet.

Onderzoekers van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) wezen woensdag de regering in Damascus aan als schuldige aan minstens twee gifgasaanvallen op rebellen. De onderzoekscommissie was aangesteld door de Veiligheidsraad. Die moet zich nu buigen over het bestraffen van de daders. Omdat Rusland en de Verenigde Staten respectievelijk de Syrische regering en de rebellen steunen, lijkt overeenstemming in de raad echter ver weg.

Alleen al het bezit van chemische wapens is erg belastend voor de Syrische regering. Damascus beloofde in 2013, om een Amerikaanse interventie af te wenden, al haar chemische wapentuig af te staan aan de OPCW. De Veiligheidsraad sprak destijds af dat er sancties of zelfs militair ingrijpen zouden volgen als Syrië niet zou blijven meewerken.

Parijs wil optreden VN tegen Syrië om gifgas
Parijs wil optreden VN tegen Syrië om gifgas (Foto: ANP)

Onana: "Samen hebben we ook veel video's van strafschoppen bekeken"

André Onana had zondagmiddag een cruciale rol in de 0-3 zege van Ajax op bezoek bij Go Ahead Eagles. De doelman keerde een strafschop van Leon de Kogel.

De spits van Go Ahead kreeg na twintig minuten de kans om zijn ploeg op voorsprong te schieten, maar hij vond de Ajax-doelman op zijn weg. "Voor de wedstrijd heb ik gesproken met onze keeperstrainer Carlo L'Ami", vertelde Onana tegen FOX Sports."Samen hebben we ook veel video's van strafschoppen bekeken, waaronder die van Leon de Kogel. Carlo vertelde me dat hij in mijn rechterhoek zou schieten. Ook vlak voordat De Kogel de strafschop nam, gaf hij mij aanwijzingen."

"Het was een belangrijk moment om de penalty te stoppen. Ik heb mijn werk gedaan, en wij zijn dat blij dat we hebben gewonnen", sloot de sluitpost af, die zijn tweede wedstrijd in de hoofdmacht speelde.

Batman VR

Als er een spel zich leent voor VR, dan is dat Batman wel. Daar kwamen wij achter toen wij in de (dikke) huid van Batman stapten op de Warner Bros. Interactive Entertainment stand op Gamescom. Gewapend met de PlayStation VR-bril, een koptelefoon met puntige oortjes erop en twee PlayStation Move-controllers losten wij wel even wat misdaden op.

Uitslag AZ - N.E.C. Nijmegen

AZ heeft in de Eredivisie een goede 2-0 zege geboekt op N.E.C. Nijmegen. De Alkmaarders speelden een beroerde eerste helft, maar leidden toch bij rust. In de tweede helft tegen tien man werd het publiek verwend met mooie aanvallen, maar slechts eentje werd succesvol afgerond.

AZ

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

43' Dos Santos
73' Jahanbakhsh
   
 
Gele kaart: Dos Santos (AZ), Mayi (N.E.C. Nijmegen)
Rode kaart: Von Haacke (53/2xg) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 13412
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Van Eijden
Vlaar
Haps
Luckassen
Van Overeem (Seuntjens/88)
Wuytens
Jahanbakhsh
Friday (Weghorst/77)
Dos Santos (García/79)
  Delle
Buwalda
Dumic
Golla
Heinloth
Bikel
Von Haacke
Breinburg
Ofosu (Kadioglu/88)
Mayi
Owusu-Abeyie (Lundholm/62)

Sharon Osbourne stemde voor brexit

Sharon Osbourne heeft voor een vertrek van de Britten uit de Europese Unie gestemd. Dat vertelt het jurylid van X-Factor in een groot interview met Sunday Times. "Er zijn veel te veel mensen in dit kleine land", zegt ze.

De vrouw van Ozzy Osbourne vergeleek het Verenigd Koninkrijk met Hongkong. "Het is er overbevolkt en veel te druk." Bovendien vindt ze dat zaken als onderwijs en volksgezondheid slecht zijn geregeld. "Zorg eerst voor je eigen mensen", zegt ze. Sharon vindt Engeland Engeland niet meer. "Vroeger hield iedereen van ons. We hadden stijl en traditie."

Sharon woont met Ozzy in de Verenigde Staten, maar ze komt nog steeds terug naar haar geboorteland. Momenteel is ze weer jurylid in X-Factor. De talentenjacht werd zaterdagavond weer uitgezonden in Engeland. De kijkcijfers van de eerste aflevering vielen echter tegen. In vergelijking met vorig seizoen verspeelde X-Factor 800.000 kijkers.

Sharon Osbourne stemde voor brexit
Sharon Osbourne stemde voor brexit (Foto: BuzzE)

'Bal' eerste woord Xess Xava

Wesley Sneijder is de koning te rijk. Zijn zoontje Xess Xava heeft zijn eerste woordje gezegd. "Bal", was wat het jochie prevelde. Vol trots deelt de trotse vader dat moment met zijn volgers op Instagram.

"Het mooiste moment met mijn vrouw en kind", schrijft Wesley. "Zijn eerste woordje is bal. Dat zegt toch wel iets." Op de begeleidende foto is Xess Xava samen met zijn vader te zien. Hij wijst op een grote ballon.

Binnen een uur had Wesley overigens al ruim 36.000 likes te pakken, vooral van Turkse fans van zijn club Galatasaray.

ReŘnie van Aqua in de maak

De Deense popgroep Aqua gaat weer optreden. Dat meldt het Noorse radiostation P4. Aqua had aan het eind van de jaren negentig een wereldhit met Barbie Girl.

In de lente van volgend jaar treedt Aqua op tijdens twee festivals in Noorwegen. Het is alleen niet duidelijk of alle leden aan de optredens in Stavanger en Bergen zullen meewerken.

Aqua werd vooral bekend vanwege het kinderlijke stemgeluid van zangeres Lene Nystrøm. Haar relatie met medebandlid Søren Rasted zorgde voor spanningen binnen de groep. In 2001 hield Aqua het dan ook voor gezien.

Naast Barbie Girl uit 1997, dat in Nederland en België de eerste plaats haalde, had de groep ook nog een hit met Doctor Jones. In 2007 kwam Aqua al eens bij elkaar voor een reünieconcert.


Barbiegirl 

Reünie van Aqua in de maak
Reünie van Aqua in de maak (Foto: BuzzE)

Russische journalist dood gevonden in Kiev

Een Russische journalist is dood aangetroffen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens de politie pleegde Aleksander Sjtsjetinin zelfmoord en liet hij een afscheidsbrief achter.

Sjtsjetinin was een Kremlin-criticus en de oprichter van nieuwswebsite Nieuwe Regio. Hij woonde sinds 2004 in Kiev. Sjtsjetinin stopte in februari met het werken aan zijn website, naar aanleiding van druk uit Rusland. Journalisten die hem kenden trekken daarom de berichten over zelfmoord in twijfel.

Het is niet de eerste keer dat een criticus van het Kremlin door geweld om het leven komt. Enkele weken geleden kwam journalist Pawel Sjeremet in Kiev om door een autobom. Een jaar eerder werd een pro-Russische journalist, Oles Boesina, doodgeschoten voor zijn flat in de Oekraïense hoofdstad.

Russische journalist dood gevonden in Kiev
Russische journalist dood gevonden in Kiev (Foto: ANP)

'Top VW besprak dieselzaak al in maart 2015'

Voormalig president-commissaris Ferdinand Piëch van Volkswagen trok al in maart 2015 aan de bel bij toenmalig topman Martin Winterkorn over een Amerikaans onderzoek naar uitstootgegevens van sommige dieselmodellen. Winterkorn verzekerde hem toen dat hij die zaak onder controle had. Dat meldt de Duitse krant Bild am Sonntag op gezag van bronnen rond een intern onderzoek bij VW.

Volgens Bild werpt de onthulling nieuw licht op de machtsstrijd die Piëch dat jaar uitvocht met Winterkorn. Hij zegde zonder opgaaf van reden zijn vertrouwen in de topman op, maar moest uiteindelijk zelf het veld ruimen. Toen in september aan het licht kwam dat Volkswagen zich schuldig had gemaakt aan gesjoemel met uitstootwaarden, zag ook Winterkorn zich genoodzaakt te vertrekken.

Tot nu toe zeiden de commissarissen van Volkswagen steeds dat zij pas van de dieselzaak hoorden, toen die door de Amerikaanse federale milieudienst EPA in de openbaarheid werd gebracht. Eerder werd al duidelijk dat Winterkorn en andere bestuurders wel degelijk al ver voor september 2015 van de problemen op de hoogte waren.

Miljoenen auto's van Volkswagen en zustermerken Audi, Seat en Skoda staan door gesjoemel bij laboratoriumtests als schoner te boek dan ze daadwerkelijk zijn. Technische aanpassingen, boetes en schadevergoedingen kunnen de Duitse autobouwer tientallen miljarden euro's gaan kosten.

'Top VW besprak dieselzaak al in maart 2015'
'Top VW besprak dieselzaak al in maart 2015' (Foto: ANP)

Mick Jagger trekt portemonnee voor danseres

Mick Jagger neemt zijn verantwoordelijkheid. De Rolling Stone heeft toegezegd maandelijks een aanzienlijk bedrag over te maken aan Melanie Hamrick, de danseres die Mick's achtste kind draagt. Dat meldt Mirror. De 29-jarige Melanie, die in december is uitgerekend, kan tevens op kosten van de 72-jarige Jagger een huis uitzoeken waar zij met haar kindje wil gaan wonen.

De twee hadden twee jaar lang een 'losse' relatie, toen Melanie zwanger raakte tijdens de tournee van de Rolling Stones in Zuid-Amerika. Mick, die benadrukt dat er geen sprake is van een hechte verbintenis, heeft evengoed officieel laten vastleggen dat het zijn kind straks aan niets zal ontbreken. Naar verluidt zou de rocker zo'n 3 miljoen euro hebben toegezegd.

Als de baby straks ter wereld komt, is dat 17 jaar nadat de Braziliaanse Luciana Gimenez in 1999 het leven schonk aan Mick's jongste kind Lucas. Ook heeft Jagger vier kinderen met Jerry Hall, een dochter met ex-vrouw Bianca Jagger en een dochter bij Marsha Hunt.

Mick Jagger trekt portemonnee voor danseres
Mick Jagger trekt portemonnee voor danseres (Foto: BuzzE)

Rusland heft ban op charters naar Turkije op

Rusland heeft het verbod op chartervluchten naar Turkije opgeheven, deelde de regering in Moskou zondag mee. Het verbod werd in november ingesteld nadat Turkije een Russische straaljager had neergehaald die tijdens een aanval op rebellen in Syrië het Turkse luchtruim schond.

Turkije was bij Russische burgers een populaire vakantiebestemming. Ankara bood in juni verontschuldigingen aan voor het vliegtuigincident.

Rusland heft ban op charters naar Turkije op
Rusland heft ban op charters naar Turkije op (Foto: ANP)

Achtervolging verdachten eindigt tegen boom

Twee verdachten van een mishandeling zijn tijdens een politieachtervolging met hun auto tegen een boom gereden bij Eembrugge. Ze zijn ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Zondagochtend werd de politie naar een mishandeling in Hilversum geroepen, waar een man geschopt en geslagen werd. Getuigen zagen de twee verdachte mannen wegrijden. De politie kwam hen bij de A1 op het spoor en gaf een stopteken. In plaats daarvan reden ze de snelweg op, doofden hun lichten en verhoogden hun snelheid.

Ze namen de afslag bij Eembrugge, maar vlogen uit de bocht en ramden een lantaarnpaal, waarna de dolle rit tegen een boom eindigde. Het gaat om twee mannen (29 en 31) uit Renswoude.

Ook het slachtoffer van de mishandeling is naar het ziekenhuis gebracht.

Dames FC Twente naar hoofdtoernooi Champions League

De vrouwen van FC Twente hebben zich verzekerd van een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League. De landskampioen bij de vrouwen won zondag ook het laatste duel in de kwalificatiegroep. Op Sportpark De Vondersweijde in Oldenzaal werd het Turkse Konak Belediyespor met 6-2 verslagen.

FC Twente kwam vroeg met 0-1 achter, maar won uiteindelijk toch met ruime cijfers. Renate Jansen was met een hattrick de matchwinner in Oldenzaal. Ook Lineth Beerensteyn, Danique Kerkdijk en Sabrine Ellouzi wisten te scoren voor FC Twente. Eerder deze week won FC Twente al met 2-1 van Ferencváros en 9-0 van Hibernians.

FC Twente mocht het kwalificatietoernooi tussen de vier clubs organiseren.  Alleen de winnaar plaaste zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Dat werd FC Twente, met de maximale negen punten uit drie wedstrijden. Er waren nog acht andere groepen in de kwalificatieronde. 

De dames van Twente haalden vorig jaar ook het hoofdtoernooi en wisten toen in de eerste ronde te stunten door Bayern Munchen te verslaan. In de tweede ronde ging het echter mis tegen de vrouwen van FC Barcelona. '

Dames FC Twente vieren feest na de 6-2. (PRO SHOTS/Remco Kool)
Dames FC Twente vieren feest na de 6-2. (PRO SHOTS/Remco Kool)

Dubbelslag De la Cruz in Vuelta

De Spanjaard David de la Cruz heeft de negende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Na 164,5 kilometer kwam hij solo over de meet en neemt bovendien de rode leiderstrui over van Nairo Quintana.

Op de flanken van de Alto del Naranco reden De la Cruz en Devenyns aan de leiding. De Belg maakte een schakelfout in de laatste kilometers waarna De la Cruz hiervan profiteerde en wegreed bij de Belg.

In het algemeen klassement heeft De la Cruz 22 tellen voorsprong op Quintana.

Kuzu: verzoek Rutte begrijpelijk maar na´ef

Het is begrijpelijk, maar naïef van premier Mark Rutte om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te vragen te helpen dat Turkse spanningen niet naar ons land komen.

Dat zei Tunahan Kuzu van de beweging DENK zondag in het tv-programma Buitenhof. "Mensen dragen een geschiedenis met zich mee, dragen denkbeelden met zich mee, dat nemen ze mee naar Nederland", aldus Kuzu, zelf van Turkse afkomst. Hij zei ook dat de Turken getraumatiseerd zijn door de recente coup.

Het verzoek is ook 'krom', zei Kuzu verwijzend naar de Armeense kwestie, de massamoorden op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915. "Alle Turkse Nederlanders wordt gevraagd een standpunt in te nemen of het wel of geen genocide is. Die problemen mogen wel geïmporteerd worden in Nederland", zei Kuzu.

Kuzu: verzoek Rutte begrijpelijk maar naïef
Kuzu: verzoek Rutte begrijpelijk maar naïef (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 28/08/2016

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Ajax won op bezoek bij Go Ahead Eagles met 0-3, ADO Den Haag speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Heracles Almelo. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

Go Ahead Eagles

0 - 3

AFC Ajax

     24' Klaassen
 35' Klaassen (pen)
 62' Gudelj
 
 Gele kaart: Ritzmaier, Maatsen, (Go Ahead Eagles), Sánchez, Dolberg, Veltman, Onana, Traoré, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.756
Arbiter: v.Boekel
Bijzonderheden: De Kogel mist pen.(21)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Lambooij (Groenbast/46)
Fischer
Nieveld
Teijsse
Ritzmaier
Brands (Ten Den/75)
Duits
Maatsen
De Kogel (Hendriks/46)
Wolters
  Onana
Veltman
Sánchez (Westermann/46)
Viergever
Dijks
Klaassen
Riedewald
Gudelj
Traoré
Dolberg (Cassierra/67)
Younes (Sinkgraven/79)

ADO Den Haag

1 - 1

Heracles Almelo

 28' Havenaar    18' Gosens
 
 Gele kaart: Duplan, Meijers, (ADO Den Haag), Darri, (Heracles Almelo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.016
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Havenaar mist pen.(80)
 
Opstelling:   Opstelling:
Setkus
San Román
Meißner
Beugelsdijk
Kanon (Marengo/87)
Trybull
Duplan
Meijers
Schaken (Becker/74)
Havenaar
Kastaneer (Jansen/75)
  Castro
Breukers
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bel Hassani (Vujicevic/85)
Pelupessy
Bruns
Navrátil
Vermeij (Kuwas/70)
Darri (v.Mieghem/64)

Bekijk hier alle Bioshock-games in remaster-vorm

2K Games heeft een drietal "Let's Play"-trailers online gezet voor alle Bioshock-games die samen in Bioshock: The Collection te vinden zijn. De filmpjes laten zien hoe alle drie games eruitzien op de huidige generatie consoles.

Bioshock: The Collection is de ultieme bundel voor Bioshock en bevat Bioshock, Bioshock 2 en Bioshock: Infinite. Alle drie games draaien op 60 fps in een resolutie van 1080p en bevatten tevens alle uitgebrachte DLC. De bundel komt uit op 16 september voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Mensen die de games reeds in hun Steam-library hebben staan, kunnen voor niets upgraden naar de remastered-versies.

Dost tekent voor vier seizoenen bij Sporting Clube de Portugal

Bas Dost is de nieuwe aanvaller van Sporting Clube de Portugal. De Portugese grootmacht neemt de aanvaller over van VfL Wolfsburg. Dost tekent voor vier seizoenen.

De aanvaller kondigde een dag eerder al aan dat een transfer naar de Portugese hoofdstad nagenoeg afgerond was. De Nederlander kost Sporting naar verluidt twaalf miljoen euro. Dost speelde sinds medio 2012 namens Wolfsburg. Hij kwam destijds over van sc Heerenveen.

In de Volkswagenstad leken de kansen op speelminuten verkeken, daar Wolfsburg aanvaller Mario Gomez had gehaald deze zomer. Sporting lijkt ook nog bezig met de komst van Nederlander Luc Castaignos. Eerder haalde de club al verdediger Douglas, die een Nederlands paspoort heeft.

H.R. Giger-ge´nspireerde horrorgame Scorn is akelig en luguber

De meeste horrorgames heden ten dage worden ontwikkeld op basis van een vertrouwde formule, namelijk de bekende schrikmomenten of 'jump-scares'. Scorn niet: de ophanden zijnde horrorgame van Servische ontwikkelstudio Ebb Games, met een overduidelijke invloed van de art-stijl van H.R. Giger, moet het hebben van een algeheel gevoel van onbehagen.

Een game waar zelfs het herladen van je wapen misselijkmakend kan zijn, zo luidt de beschrijvende tekst van Scorn, de aankomende horrorgame voor pc, die recent werd toegelaten tot Steam Greenlight. Ja, dit is vrij oud nieuws, maar er was tot dusver op FOK! nog niets te vinden over de game en gezien de liefhebberij voor horrorgames binnen de redactie, beter laat dan nooit.

H.R. Giger was het brein achter ontelbaar veel designs in de filmindustrie, voor CD-hoezen en tatoeages. De Zwitserse schilder van surrealisme was onder andere verantwoordelijk voor het design in de film Alien, waar hij en zijn special effects-team een Academy Award voor ontvingen. De stijl van Giger typeert zich door een samensmelting van het menselijke lichaam met machines, door hem "biomechanisch" genoemd. Deze stijl is overduidelijk terug te zien in de trailer van Scorn, waar de vloer, muren en het plafond allemaal uit organisch materiaal lijken te bestaan.

Scorn is een atmosferische first-person horror-adventuregame die zich afspeelt in een nachtmerrie-universum waarin de verontrustende omgeving een personage op zich is. Het is aan de speler om de uiterst nare omgeving te ontdekken en puzzels op te lossen. Hoewel de game als shooter gecategoriseerd kan worden, is er geen sprake van run-and-gun, omdat lang niet alles wat je tegenkomt vijandig is. Scorn mikt voor de honderd procent op immersion, om de speler volledig in de game te zuigen. Er is daarom ook geen HUD en alle interactie gebeurt met het lichaam van de speler (dus om objecten op te rapen heb je daadwerkelijk beide handen nodig, je kunt je eigen lichaam zien als je naar beneden kijkt, etcetera). Ook is muziek ontzettend belangrijk voor de sfeer, zoals ook blijkt uit de trailers.

Scorn moet ergens in 2017 uitkomen. Als je geïnteresseerd bent geraakt, kijk dan vooral de bizarre trailers die enige tijd geleden werden uitgegeven. Volledig scherm en volume goed hoog is het devies.

F1: Uitslag Grand Prix van BelgiŰ

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Duitser startte met de Mercedes van poleposition en zijn eerste plek kwam geen moment in gevaar. Daniel Ricciardo werd met de Red Bull tweede, voor kampioenschapsleider Lewis Hamilton die vanaf plek 21 was gestart. Max Verstappen kende een ongelukkige race en werd elfde.

Voorafgaand aan de race op Spa-Francorchamps werd duidelijk dat Hamilton 55 plaatsen gridstraf opliep door een dubbele motorwissel en Fernando Alonso zat zelfs op 60 plekken. Door de regels werden ze echter op plek 21 en 22 geposteerd, waardoor deze straffen weinig effect hadden.

Rosberg begon vanaf de eerste plek en had daarna een makkelijke middag. Dat gold niet voor Verstappen die als tweede vertrok, maar een slechte start kende. Hij werd ingehaald door de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Dit drietal raakte elkaar in de eerste bocht doordat de aan de buitenzijde zittende Vettel naar binnen kneep en Räikkönen raakte. Verstappen wilde juist via de binnenzijde zijn plek terugwinnen en kwam in contact met Räikkönen. Het gevolg was dat Vettel spinde, Verstappen een halve voorvleugel verloor en Räikkönen een lekke rechter voorband opliep.

Nico Hülkenberg en Ricciardo profiteerden hier optimaal van en schoven door naar plek twee en drie. Vettel, Verstappen en Räikkönen vielen terug naar het achterveld. Op dat moment waren Jenson Button en Pascal Wehrlein er al niet meer bij, omdat dit duo onzacht met elkaar in aanraking kwam. In de tweede ronde klapte de rechter achterband van de Toro Rosso van Carlos Sainz op hoge snelheid, waardoor er veel rotzooi op de baan kwam en er een virtuele safety car noodzakelijk was.

Een aantal rijders besloot toen hun banden voor de eerste maal te wisselen, terwijl anderen dat enkele ronden later deden nadat Kevin Magnussen zijn Renault aan het eind van de bochtencombinatie Eau Rouge-Raidillon verloor en hard in de bandenstapels crashte. Uiteindelijk zou de rode vlag volgen omdat de bandenstapels gerepareerd moesten worden.

Voor onder meer de nog niet gestopte Rosberg en Ricciardo gaf deze rode vlag de mogelijkheid om 'gratis' hun banden alsnog te vervangen. Dit gaf ook Alonso en Hamilton het voordeel, waardoor ze op verse banden hun race op de plekken vier en vijf konden vervolgen. Verstappen moest met een beschadigde wagen met plek veertien genoegen nemen.

Na de herstart schoof Hamilton ten koste van Alonso al snel door naar de vierde positie. Ver daarachter streden Verstappen en Räikkönen met elkaar om plek veertien, waarbij de Nederlander de Fin in eerste instantie duidelijk afblokte. Even later was de Ferrari de Red Bull wel voorbij. Verstappen worstelde enorm met zijn bolide en de banden, waardoor hij een keer vaker dan de rest van het veld moest stoppen.

Rosberg sloeg vooraan een stevig gat met Ricciardo die Hamilton nog achter zich aan kreeg, maar nadat de Brit nogmaals moest stoppen was dit gevaar geweken. Hülkenberg finishte op een solide vierde plaats, voor teamgenoot Sergio Perez die onder meer een fraaie inhaalactie op Felipe Massa liet zien en zo in de tweede helft op kon klimmen naar plek vijf.

Daarachter liet ook Vettel zien geduldig te kunnen zijn en toe te kunnen slaan op de momenten dat het kon, want de Duitser reed rondenlang in een treintje achter Alonso en sloeg tien ronden voor het einde van de race eerst toe bij Massa en pakte daarna Alonso in voor plek zes. De Spanjaard werd nog wel zevende, voor Valtteri Bottas die Williams-teamgenoot Massa in de slotfase passeerde. De Braziliaan werd vervolgens ook nog ingepakt door Räikkönen die een lastige race afsloot met plek negen, voor Massa. Verstappen deed nog zijn best om een puntje te pakken, maar de Nederlander kwam uiteindelijk vijf seconden tekort.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:44:51.058
2 Daniel Ricciardo Red Bull +14.113
3 Lewis Hamilton Mercedes +27.634
4 Nico Hülkenberg Force India +35.907
5 Sergio Perez Force India +40.660
6 Sebastian Vettel Ferrari +45.394
7 Fernando Alonso McLaren +59.445
8 Valtteri Bottas Williams +1:00.151
9 Kimi Räikkönen Ferrari +1:01.109
10 Felipe Massa Williams +1:05.873
11 Max Verstappen Red Bull +1:11.138
12 Esteban Gutiérrez Haas +1:13.877
13 Romain Grosjean Haas +1:16.474
14 Daniil Kvyat Toro Rosso +1:27.097
15 Joylon Palmer Renault +1:33.165
16 Esteban Ocon Manor +1 ronde
17 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
DNF Kevin Magnussen Renault +39 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +41 ronden
DNF Jenson Button McLaren +43 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +43 ronden
DNF Pascal Wehrlein Manor +44 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 232
2 Nico Rosberg Mercedes 223
3 Daniel Ricciardo Red Bull 151
4 Sebastian Vettel Ferrari 128
5 Kimi Räikkönen Ferrari 124
6 Max Verstappen Red Bull 115
7 Valtteri Bottas Williams 62
8 Sergio Perez Force India 58
9 Nico Hülkenberg Force India 45
10 Felipe Massa Williams 39
11 Fernando Alonso McLaren 30
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 23
15 Jenson Button McLaren 17
16 Kevin Magnussen Renault 6
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 455
2 Red Bull 274
3 Ferrari 252
4 Force India 103
5 Williams 101
6 McLaren 48
7 Toro Rosso 45
8 Haas 28
9 Renault 6
10 Manor 1
11 Sauber 0

Brand naast tankstation in Opeinde

Tijdens de onweersbui die zaterdagavond- en nacht over Nederland (en ook over Friesland) trok is vlak voor middernacht een felle brand uitgebroken in een woonboerderij in het Friese Opeinde.

De brandweer rukte met meerdere eenheden uit maar had veel moeite om de brand te blussen. Ook is een eenheid gekomen die grote hoeveelheden water uit een nabijgelegen kanaal kan pompen. De bewoners konden het huis gelukkig op tijd verlaten.

De boerderij staat naast een autobedrijf en een Firezone tankstation. De brandweer heeft het autobedrijf en het tankstation nat gehouden zodat de brand niet oversloeg. Het was al snel duidelijk dat de woonboerderij als verloren kan worden beschouwd.

Ontevreden kopers No Man's Sky kunnen geld terug krijgen

Mensen die ontevreden zijn over hun aankoop van No Man's Sky kunnen hun geld terug krijgen. Ten minste drie verkoopkanalen hebben besloten om een terugbetalingsregeling in werking te stellen: Steam, Amazon en Sony.

Succesverhalen van terugbetalingen kwamen aan het licht via NeoGAF en Reddit, waar gebruikers verslag deden van de refunds. Volgens meerdere mensen kun je zelfs je geld terugkrijgen als je de voorwaarden voor een refund hebt overschreden. Zo is er bij Steam een voorwaarde dat de game niet langer dan twee uur gespeeld mag zijn om aanspraak te maken op terugbetaling. Toch lukt het niet altijd, getuige de poging van FOK!ker redboyke, wiens 'niet-goed-geld-terug'-aanvraag niet werd gehonoreerd.

No Man's Sky kwam op 10 augustus uit voor PlayStation 4 en pc. Veel gamers waren teleurgesteld omdat de gameplay niet overeen zou komen met eerder getoonde trailers. Ook kwamen er veel klachten binnen over de slechte performance en de vele bugs. Ondanks de teleurstelling bij velen zijn er ook genoeg gamers die wel tevreden zijn over hun aankoop. Lees en praat mee over jouw ervaringen met No Man's Sky op het forum.

'TTIP-onderhandelingen zijn mislukt'

De gesprekken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het vrijhandelsverdrag TTIP zijn mislukt. Dat heeft de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel zondag gezegd in een interview met de ZDF.

Volgens Gabriel zit er weinig schot in de gesprekken. "Als je het mij vraagt zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt, ook al wil niemand dat echt toegeven", zei de vicekanselier. In maar liefst veertien gespreksrondes die de afgelopen jaren zijn gehouden, is er volgens hem over geen van de beoogde 27 hoofdstukken van het verdrag overeenstemming bereikt.

Gabriel was een stuk positiever over CETA, een verdrag waarover de EU met Canada in gesprek is. Wel toonde hij zich gefrustreerd dat TTIP en CETA vaak op een hoop worden gegooid. "Het debat is erg lastig geweest, omdat de overeenkomst met de VS en die met Canada over een kam worden geschoren. Dat is verkeerd."

'TTIP-onderhandelingen feitelijk mislukt'
'TTIP-onderhandelingen feitelijk mislukt' (Foto: ANP)

Uitslag PSV - FC Groningen

PSV heeft in de Eredivisie voor het eerst dit jaar punten laten liggen. De Eindhovenaren kwamen niet langs nummer laatst FC Groningen dat bijna een uur lang met tien man speelde: 0-0. Voor de thuisclub miste Luuk de Jong in de blessuretijd van de eerste helft een strafschop, waardoor Groningen het eerste punt van dit seizoen pakte.

FC Groningen-speler Ruben Jenssen (l) in duel met Jorrit Hendrix van PSV. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
FC Groningen-speler Ruben Jenssen (l) in duel met Jorrit Hendrix van PSV. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

PSV

0 - 0

FC Groningen

 
Gele kaart: Arias, (PSV), Padt, Hateboer, Linssen, Reijnen, (FC Groningen)
Rode kaart: Bacuna (34/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33000
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: L. de Jong (PSV) mist strafschop (45+1)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias (Ramselaar/86)
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Pröpper
Hendrix
Guardado
Narsingh (Bergwijn/70)
L.de Jong
Locadia (Pereiro/35)
  Padt
Hateboer
Larsen
Memisevic
Davidson
Bacuna
Linssen
Jenssen
Idrissi (Reijnen/37)
Hoesen (Drost/89)
Mahi (Sörloth/62)

PokÚmon Go spawn-tabel helpt zeldzame PokÚmons te vinden

Als je Pokémon Go-liefhebber bent en je bent gefrustreerd geraakt omdat de zeldzame Pokémon zich nooit laten zien, dan kan onderstaande tabel daarin misschien helpen. Verwacht er geen wonderen van, maar het gaat om data die naar aanleiding van 100 miljoen 'datapunten' in een week meten zijn verzameld door Pokemongochamp.com.

De informatie is verzameld naar aanleiding van de informatie van PokeRadar. Op die website wordt met behulp van een voorspellingsalgoritme berekend welke Pokémon zich waar schuil houden. De makers van PokeRadar geven aan dat de informatie in onderstaande tabel vrij accuraat is. Van (bijna) iedere Pokémon is berekend hoe groot de kans is dat hij spawnt ('ontstaat'), hoeveel spawns er gemiddeld zijn van een specifieke Pokémon en op welk tijdstip hij het vaakst spawnt. Bekijk de tabel hieronder. Happy Hunting.

Demo Paul McCartney ruim 21.000 euro waard

Een demo van Paul McCartney uit 1964 heeft bij een veiling in Liverpool ruim 21.000 euro opgebracht. Het ging om het nummer 'It's For You'. McCartney schreef de song samen met John Lennon. Cilla Black had er een grote hit mee.

Volgens Liverpool Echo vond een neef van de in 2015 overleden zangeres het nummer dat was opgenomen op een singeltje. Toen de man de platencollectie van zijn vader wilde laten taxeren, bleek dat het plaatje niet was ingezongen door Cilla Black, maar door de ex-Beatle.

McCartney had de song voor Black ingezongen toen bleek dat The Beatles er zelf niets mee zouden doen. De zangeres, net als The Fab Four afkomstig uit Liverpool, nam de song op en werd er wereldberoemd mee.

Wie de demo heeft gekocht is niet bekendgemaakt door de organisatoren van de veiling. McCartney heeft wel een kopietje gekregen. De neef vond dat de ex-Beatle daar recht op had.

Demo Paul McCartney ruim 21.000 euro waard
Demo Paul McCartney ruim 21.000 euro waard (Foto: BuzzE)

Vogelredder durft zelf niet meer uit boom

Een man in Dordrecht heeft zondag een bang half uurtje beleefd. Hij was in een boom geklommen om een papegaai te 'redden'. Eenmaal op grote hoogte durfde hij er zelf niet meer uit. Hulpverleners moesten er aan te pas komen om hem weer veilig naar beneden te brengen.

Volgens de politie zat de ara op acht meter hoogte in de boom aan de Nieuwe Noordpolderweg. Het is niet duidelijk of het dier van de klimmer was. Wel dat het beest, toen de man weer op de grond stond, naar de volgende boom was gevlogen.

Vogelredder durft zelf niet meer uit boom
Vogelredder durft zelf niet meer uit boom (Foto: BuzzO)

Twente wijst bod Ajax op Ziyech af

FC Twente heeft een eerste bod van Ajax op Hakim Ziyech afgewezen, zo heeft technisch directeur Ted van Leeuwen aan FOX Sports laten weten. De creatieve middenvelder staat in belangstelling van meerdere clubs en in Enschede zijn al meerdere biedingen neergelegd. Eerder stelde Ajax nog Ziyech niet nodig te hebben.

Van Leeuwen: "Of we een bod van Ajax hebben afgewezen? Daar doen wij geen uitlatingen over. Ajax is in ieder geval zeker niet de enige club die een concreet bod heeft gedaan. Of het bod van Ajax wel het hoogste is? Daar wil ik niets over zeggen, maar ze zijn het niet'. De onderhandelingen zijn gaande met Ajax. Dat is alles op dit moment. Wij zien er nog wel heil in."

Dat Ziyech weggaat lijkt nu wel duidelijk te zijn. Naar welke club blijft de vraag. De middenvelder was gisteravond bij Twente de grote man met twee goals in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

Van Leeuwen: "Hij hoeft niet weg, maar is mentaal wel klaar voor een transfer. Een speler moet niet te lang onder zijn niveau blijven spelen. Dat red je misschien een half jaar, maar langer niet. Hakim is toe aan een transfer."

FOK!ker Braddie ook in te huren als zanger

FOK!ker Braddie heeft een blog waar hij elke dag een inkijkje laat zien in zijn leven. Hierbij het weekoverzicht van dit FOK!-icoon.

Braddie vroeg zich af waarom Sylvana op Lowlands moest staan:
 

Legde hij uit hoe hij stinkend rijk wordt met zijn filmpjes als hij straks beroempt is!
 

En kwam hij er achter dat hij eigenlijk al beroempt is, duizenden views vallen hem ten deel.
 

Zou je ook kunnen afvallen door Pokemon Go te spelen??
 

Braddie is heel muzikaal, zo maakt hij een liedje over zijn waggie.
 

En hij kan ook heel goed zangers imiteren, it's amazing!
 

Rob Geus na ruzie in Spaanse cel

Programmamaker Rob Geus van SBS6 heeft korte tijd in een Spaanse cel gezeten. Dat gebeurde na een ruzie met een hoteleigenaar. Rob was naar het hotel gegaan voor opnamen van zijn programma Red mijn vakantie.

Nederlandse hotelgasten hadden de hulp van Rob ingeroepen. Een stel vakantievierende vrouwen betichtte de hotelbaas ervan stiekem hun kamer binnen te sluipen.

Toen de presentator de hotelier met de bevindingen van de vrouwen confronteerde, ontstond er ruzie. Die liep zo hoog op dat de politie erbij moest komen. Rob werd opgepakt en belandde in de cel. Inmiddels is hij vrijgelaten. Of zijn arrestatie nog gevolgen heeft, is onduidelijk.

Exen Sheen nemen genoegen met minder geld

Het gaat financieel niet al te best met Charlie Sheen. De twee ex-vrouwen van de acteur zijn daarvan de dupe. Zij krijgen volgens TMZ ruim de helft minder alimentatie.

Brooke Mueller en Denise Richards namen morrend genoegen met minder geld, bang als ze waren dat Sheen zijn faillissement aan zou vragen. Dan zou de geldkraan volgens de showbizzsite helemaal dicht gaan. Daarom hebben ze het met Sheen op een akkoordje gegooid.

Echt medelijden hoeven we niet te hebben met de exen. Ze vangen beiden nog maandelijks 25.000 dollar. Dat was in betere financiële tijden van Sheen overigens 55.000 dollar.

De besparing van 60.000 dollar per maand moet Sheen iets meer financiële armslag geven. Die heeft hij hard nodig, want de financiële problemen stapelen zich op voor de acteur.

Exen Sheen nemen genoegen met minder geld
Exen Sheen nemen genoegen met minder geld (Foto: BuzzE)

60 procent wil Rutte niet meer als premier

Bijna twee derde deel van de Nederlanders (60 procent) ziet het niet zitten dat Mark Rutte opnieuw premier wordt. Een minderheid van 31 procent wil dat wel. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Uit zijn peiling kwam ook naar voren dat de PVV twee zetels daalt, van 35 naar 33, de laagste virtuele score in een jaar. Ook de SP daalt, van 15 naar 13 zetels en dat is zelfs het laagte aantal in zes jaar.

Stijgers zijn 50PLUS, van 6 naar 8 zetels en D66 van 13 naar 14. Ook de VVD stijgt licht, van 24 naar 25. Maar als de VVD meer zetels wil halen dan de PVV, moet Rutte volgens De Hond de 'overgelopen' kiezers zien terug te halen. Tijdens de vorige verkiezingen zijn er zo'n dertien zetels van de VVD naar de PVV gegaan.

De Hond hield zijn peiling zaterdag via internet onder 5000 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

60 procent wil Rutte niet meer als premier
60 procent wil Rutte niet meer als premier (Foto: ANP)

Fun met Funda #24 Je eigen manege

In Rotterdam vinden we voor iets minder dan 6 miljoen euro een prachtig onderhouden manege aan de West-Abtspolderweg. Op het terrein van 4 hectare (eigen grond) vinden we vier woningen, meerdere buitenbanen, een rijhal met bijbehorende luxe horecavoorziening. Er zijn meerdere goed onderhouden stalgebouwen aanwezig, met ruimte voor circa 60 paarden. 

Manege in Rotterdam (Foto: Funda)
Manege in Rotterdam (Foto: Funda)

'Zeker 20 doden na Turkse bombardementen'

Bij Turkse lucht- en artilleriebombardementen op een dorp in het noorden van Syrië zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag meegedeeld.

De slachtoffers vielen in het dorp Jub al-Kousa. Met Turkije verbonden Syrische rebellen vechten in het noorden van Syrië tegen Koerdische milities die deel uitmaken van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

'Zeker 20 doden na Turkse bombardementen'
'Zeker 20 doden na Turkse bombardementen' (Foto: ANP)

Politie trekt ten strijde tegen nepwapens

Kinderen die met nepwapens op straat lopen: politiemensen worden er steeds vaker mee geconfronteerd en dat kan slecht aflopen. Daarom start maandag een campagne waarbij agenten op onder meer scholen en bij sportclubs gaan vertellen hoe gevaarlijk het kan zijn. De politie Rotterdam nam het initiatief voor de landelijke campagne.

Volgens een woordvoerster krijgt de politie landelijk twintig tot dertig meldingen per week over jongeren die op straat speelgoedwapens dragen. Deze zijn zo levensecht, dat de politie niet op afstand kan zien dat ze niet echt zijn. Agenten benaderen de jongeren dan als een vuurwapengevaarlijke verdachte, waarbij ze zelf hun wapen op die kinderen richten. "Een vuurwapen richten op een tiener is traumatisch, voor beide partijen en het kan ook nog eens slecht aflopen als ze niet doen wat agenten zeggen."

Hoe vaak precies de politie te maken krijgt met dit soort situaties is niet duidelijk, maar de toename is overduidelijk, aldus de zegsvrouw. De politie wordt tegenwoordig eerder gebeld met meldingen over kinderen die lopen met dit soort 'wapens'. "Zeker in de huidige tijd", aldus de woordvoerster, die doelt op de dreiging van terreur.

Vakantie
Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een zogeheten CE-keurmerk zijn toegestaan, maar het is verboden om ze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Volgens de woordvoerster nemen veel mensen van hun vakantie in het buitenland nepwapens mee.

De campagne is gericht op jongeren van tien tot zestien jaar.

Het rondlopen met een nepvuurwapen dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, wordt gezien als een misdrijf. Volgens de politie kan iemand daar maandenlange gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete die kan oplopen tot meer dan 20.000 euro.

Politie trekt ten strijde tegen nepwapens
Politie trekt ten strijde tegen nepwapens (Foto: ANP)

Komen de pokken weer terug?

Eeuwenlang teisterden de pokken, een levensbedreigende en zeer besmettelijke virusziekte, de mensheid. De afgelopen 3.000 jaar is 1 op de 10 mensen gestorven aan de ziekte. Voor bijna 30 procent van de mensen die besmet raakten, was de ziekte dodelijk.

Pokken kwamen epidemisch voor en maakten in golven grote aantallen slachtoffers, vooral in de middeleeuwen en daarna. Symptomen zijn hoge koorts, zware griep, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid, braken en grote aantallen blaasjes op de huid. Vooral in de beginfase van de ziekte is de patiënt het meest besmettelijk. Een echte behandeling tegen pokken was er niet. De enige manier om de ziekte tegen te gaan was preventief vaccineren. Maar die vaccinaties leidden in veel gevallen tot ernstige bijwerkingen die soms zelfs fataal afliepen.

Het laatste geval van pokken deed zich in 1978 in Engeland voor toen een laborante besmet raakte. Het laatste natuurlijke geval van pokken deed zich een jaar eerder voor in Somalië. In 1980 verklaarde de WHO de wereld pokkenvrij. Maar het zou kunnen dat de ziekte terugkomt door de opwarming van de aarde.

120 jaar geleden stierven duizenden mensen aan de ziekte tijdens een epidemie in Siberië. De besmette lichamen liggen begraven in de bevroren grond, maar de klimaatverandering zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de lichamen, en daardoor dus ook het virus, weer aan de oppervlakte komt.

Er liggen nu al 24 mensen in het ziekenhuis van Salekhard vlakbij de Siberische noordkust. Niet vanwege het pokkenvirus, maar vanwege miltvuur, opgelopen door dode mensen en dieren die begraven lagen in de permafrost, de ondergrond die normaal niet ontdooit. De vrees van wteenschappers is nu dat ditzelfde met de pokken gaat gebeuren.

“Tijdens een grote epidemie in 1890 was er een dorpje waar ruim 40 procent van de inwoners overleden is aan de pokken”, zo zegt Boris Kershengolts van de Siberische tak van de Academy of Sciences. “De lichamen van de doden werden begraven in de bovenste laag van de permafrost, in de bedding van de Kolyma-rivier. Maar nu, meer dan 100 jaar later, beginnen die beddingen te eroderen. De opwarming van de aarde heeft de erosie van die beddingen versneld.”

Tegelijk is er in Siberië nog een ander probleem met de opwarming van de aarde. Er zitten gigantische hoeveelheden methaangas onder de grond. De bodem ontdooit veel sneller dan normaal waardoor dit gas ook vrijkomt en dit gas leidt tot een veel groter broeikaseffect dan de uitstoot van CO2 in de lucht. het gevolg hiervan is een vicieuze cirkel, want door een groter broeikaseffect, zal de permafrost dus nog sneller ontdooien en zal het methaangas dus nog sneller en in grotere hoeveelheden vrijkomen, wat de opwarming van de aarde dramatisch zou kunnen doen toenemen. Hierdoor zullen er in de toekomst dus nog meer dode lichamen, al dan niet besmet, aan de oppervlakte komen.

Juno passeert Jupiter op slechts 4200 km

Ruimtesonde Juno is vannacht op slechts 4200 kilometer van het wolkendek van Jupiter geweest. Het is de eerste keer dat een ruimtevaartuig zo dicht bij de planeet is geweest.

Juno draait al sinds juli ovaalvormige rondjes rond Jupiter. Het hoogste punt ligt op 8,1 miljoen kilometer van de planeet. Half oktober wordt de koers nog een keer aangepast en dan zal Juno rondjes gaan draaien op zo'n 5000 kilometer hoogte.

Met Juno en zijn 8 instrumenten en een camera hopen de onderzoekers meer te weten te komen over Jupiter. Belangrijke vragen zijn waar de atmosfeer uit bestaat, wat er achter de wolken schuilgaat en en of de kern van gas of vast materiaal gemaakt is. De NASA heeft de eerste foto al gepresenteerd en verwacht dat er over enkele dagen meer foto's beschikbaar komen die tijdens deze passage zijn gemaakt.

Trump wil trackingsysteem voor illegalen

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil een trackingsysteem gaan ontwerpen dat immigranten van wie het visum is verlopen moet opsporen. Zo kunnen deze effectief worden uitgezet. Dat zei hij zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Des Moines in de staat Iowa.

Volgens Trump is zijn 'entry-exit'-programma noodzakelijk. "Als we verlopen visa niet gaan controleren, hebben we in feite open grenzen", zei hij in Des Moines. De presidentskandidaat herhaalde ook zijn plannen voor het bouwen van een muur aan de grens en voor het weghouden van immigranten bij hulpinstanties.

Eerder in de afgelopen week had Trump zijn plannen om de immigratie te stoppen nog afgezwakt. In plaats van plannen om de elf miljoen illegalen die in de VS verblijven allemaal te deporteren had hij geopperd alleen criminelen het land uit te zetten.

Trump wil trackingsysteem voor illegalen
Trump wil trackingsysteem voor illegalen (Foto: ANP)

Vier raketten afgevuurd op Turks vliegveld

Op het vliegveld in de Turkse stad Diyarbakir zijn zaterdag vier raketten afgevuurd. Bij de raketaanval op het vliegveld in het zuidoosten van Turkije zijn geen gewonden gevallen, zo meldt de gouverneur van de provincie aan de zender NTV. De aanval is vermoedelijk uitgevoerd door Koerdische rebellen.

De raketten waren afgevuurd op een politiepost naast de VIP Lounge van het vliegveld. Passagiers en luchthavenpersoneel zijn in veiligheid gebracht in de terminal van de luchthaven. Volgens NTV sloegen de raketten in op een braakliggend stuk land verderop.

Diyarbakir is de grootste stad in het voornamelijk door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije. De aanval volgt op acties van het Turkse leger dat Syrië is binnengetrokken om IS en de oprukkende Koerdische milities in het grensgebied te bestrijden.

Op Ventoux tonnen bij elkaar gesport voor ALS

Ruim vierhonderd deelnemers zijn begin juni de Mont Ventoux opgewandeld, opgerend of opgefietst. Dat bracht 774.000 euro op. De Stichting ALS Nederland kreeg het geld (een cheque) zaterdag overhandigd

Onder de deelnemers op deze vijfde editie waren ook zeven ALS-patiënten. De tocht over de Franse berg was georganiseerd door de Stichting Tour du ALS. Met de opbrengst wordt onderzoek naar de zenuwziekte gefinancierd. ALS is een aandoening van het zenuwstelsel, waarbij de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Gemiddeld leeft iemand nog maar drie jaar nadat de diagnose is gesteld.

Op Ventoux tonnen bij elkaar gesport voor ALS
Op Ventoux tonnen bij elkaar gesport voor ALS (Foto: ANP)

Drukte, warmte en water op festivals

De grote muziekfestivals waren zaterdag voorbereid op de warmte. Voor de tienduizenden bezoekers was er vooral extra water geregeld.

Dancefestival Mysteryland, op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer, verwelkomde zaterdag 55.000 man, die volgens de organisatie uit zo'n negentig landen komen. Op het terrein staan extra luifels (voor de schaduw) en zijn insmeerteams actief. Mysteryland biedt behalve driehonderd artiesten ook theater, kunst en cultuur. Het evenement duurt dit jaar voor de tweede keer een heel weekend, dus ook zondag nog.

Op de negende editie van Strandfestival Zand, in Almere, zijn zaterdag 25.000 mensen afgekomen. Het festival was in juni al uitverkocht, een nieuw record voor het evenement op het Almeerderstrand. Op het programma staan onder meer Lil' Kleine & Ronnie Flex, Nielson, Douwe Bob, BLØF, Typhoon, Marco Borsato en Guus Meeuwis. Wegens de hitte zijn er extra waterpunten geregeld. Mensen mogen ook flesjes water meenemen zodat ze die kunnen bijvullen.

Drukte, warmte en water op festivals
Drukte, warmte en water op festivals (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: onweersbuien en opklaringen

De afgelopen nacht zijn er plaatselijk flink wat regendruppels gevallen tijdens een paar flinke onweersbuien. Tijdens de opklaringen hierna is ook nevel ontstaan wat hier en daar nog te zien kan zijn.

Vandaag schijnt de zon geregeld maar zeker in de middag in het oosten kan het zijn dat er regen- of onweersbuien ontstaan. De temperatuur komt niet meer zo hoog als de afgelopen dagen, het wordt 22 graden aan de kust tot 28 graden in het oosten en zuidoosten. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag via zuidwest naar west en neemt toe tot matig in het binnenland tot krachtig aan de kust.

De komende week wordt het wat koeler en zal er naar verwachting geen neerslag van betekenis vallen.

Zon op 06:46
Zon onder 20:35
Zonkracht

5 / 3

Nederland
 

Zonsondergang in Goch (Foto: qltel)
Zonsondergang in Goch (Foto: qltel) 

Angry_bird maakte opnamen van een onweersbui in Zeist

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1848 Ondertekening Nederlandse Grondwet door koning Willem II
1913  Koningin Wilhelmina opent het Vredespaleis in Den Haag.
1963 Martin Luther King geeft zijn beroemde I Have a Dream speech tijdens een burgerrechtendemonstratie in Washington D.C.
1979 Een bom van de Provisional IRA explodeert op de Grote Markt in Brussel.
1988 Tijdens een luchtshow op de vliegbasis Ramstein in West-Duitsland vliegen drie stuntvliegtuigen op elkaar. 70 mensen komen om.
1990 Irak verklaart dat Koeweit een provincie van Irak is.
1995 Eerste uitzending SBS 6.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Steekpartij bij familieruzie in Rotterdam

Een 23-jarige Rotterdammer is zaterdag aangehouden na een steekpartij in de Hugo de Grootstraat. Er was ruzie tussen twee familieleden, twee Rotterdammers van 20 en 23 jaar. De ene wilde in de auto stappen toen de andere hem stak.

De man die zou hebben gestoken, ging er vandoor in de auto van een 76-jarig familielid. Deze Rotterdammer, die probeerde de ruzie op straat te sussen, werd daarbij aangereden en raakte gewond aan zijn been en heup. De twee gewonde Rotterdammers moesten naar het ziekenhuis.

De verdachte was even spoorloos maar kwam later de straat weer inrijden in de auto van de 76-jarige. De politie, die er nog bezig was met onderzoek, hield hem meteen aan.

Steekpartij bij familieruzie in Rotterdam
Steekpartij bij familieruzie in Rotterdam (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - Sparta Rotterdam

FC Twente heeft haar tweede overwinning dit voetbalseizoen geboekt. Grote man in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam was Hakim Ziyech die nu mogelijk toch echt zijn laatste wedstrijd voor de Tukkers heeft gespeeld. De middenvelder scoorde twee van de doelpunten in de met 3-1 gewonnen wedstrijd.

FC Twente

3 - 1

Sparta Rotterdam

14' Ziyech
36' Yeboah
59' Ziyech
  54' Brogno (pen)
 
Gele kaart: Marsman, (FC Twente), Van Drongelen, Dumfries, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: -
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Bijen
Trajkovski
Mokotjo
Ziyech (Hölscher/90 1)
Thesker (Van der Heyden/69)
Yeboah
Ünal (Oosterwijk/79)
Ede
  Kortsmit
Dumfries
Breuer (Van Moorsel/69)
Van Drongelen
Pinteaux
Sanusi
Spierings (Verhaar/69)
Dijkstra (Dougall/46)
Brogno
El Azzouzi
Goodwin
Laatste reviews en specials
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
©FOK.nl e.a.