Grootste prijsverhoging ooit voor tabak, gaan mensen nu stoppen met roken?

Vanaf 1 april is het roken van sigaretten of shag fors duurder. De prijs van een pakje met 20 sigaretten kost rond de 11 euro, de prijs van een pak shag is nu zo'n 24 euro.  Gaat deze enorme prijsverhoging effectief zijn om mensen helemaal te laten stoppen met roken?

Roken worst opnieuw duurder (@Myriam-Fotos on Pixabay)
Roken wordt opnieuw duurder (@Myriam-Fotos on Pixabay)

Tabaksfabrikanten verwachten dat vooral winkeliers de dupe zijn van de nieuwe accijnsverhoging op tabak.

Directeur Jan Hein Sträter van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) waarschuwt dat er nog meer rokers hun sigaretten en shag in het buitenland zullen kopen. Een pakje sigaretten zijn na de accijnsverhoging in Duitsland 3,80 euro goedkoper en een pak shag zelfs 15 euro, aldus Sträter. Momenteel komt al een kwart van de gerookte sigaretten in Nederland uit het buitenland, en bij shag is dit zelfs al 37 procent. Dit percentage zal naar verwachting alleen maar stijgen.

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds zijn positief gestemd over de stijging van tabaksprijzen. "Deze verhoging van accijnzen is een belangrijke stap richting een Rookvrije Generatie," zegt Carla van Gils, directeur van KWF. "Niemand wil dat zijn kind begint met roken, en het duurder maken van sigaretten helpt hierbij, zoals onderzoek heeft aangetoond."

KWF hoopt dat de verhoogde accijnzen rokers aanmoedigen om te stoppen of te minderen. "Prijsverhogingen zijn de meest effectieve maatregel om dit te stimuleren, vooral wanneer dit jaar na jaar wordt doorgevoerd en er goede stoppen-met-rokenhulp beschikbaar is."

1111 stemmen , laatste: 07-04-2024, 22:15