Motorcoureur Veneman vicewereldkampioen Supersport 300 na mooie ontknoping

Op het circuit van Jerez is zondag het World Supersport 300-kampioenschap afgesloten, wat in de motorsport de opstapklasse is richting de World Superbikes. Het kampioenschap kenmerkt zich door fantastische races, waarin het tot de laatste bocht spannend is, en dat was ook in het slotweekeinde het geval.

De 18-jarige Loris Veneman kende een zeer goed seizoen, met onder meer een dubbele zege in het Tsjechische Most. Hij begon het slotweekeinde echter wel met zestien punten achterstand op de Indonesiër Aldi Satya Mahendra, die één keer won, maar vooral bijzonder consistent reed en het hele jaar door voorin te vinden was. Iñigo Iglesias had in theorie ook nog kans, maar raakte geblesseerd bij een crash en kon niet starten.

In de eerste race kende Veneman een prima start, maar al snel zakte hij terug tot onderin de top-10. De twee reden bij elkaar in de slotronde, maar in de laatste bocht werd Veneman wat naar buiten gedreven: hij werd vijfde, na een straf zelfs zesde, Mahendra finishte als derde. David Salvador won overigens voor het eerst, voor Julio Garcia.

Veneman's opdracht voor de slotrace van dit jaar was moeilijk, maar niet complex: hij moest winnen en dan hopen dat Mahendra niet in de top-12 zou eindigen. De Nederlander begon goed en zat er de hele race lekker bij, waarbij hij zelfs zo nu en dan de koppositie in beslag nam. Er leek zelfs een stunt in de maak, want Mahendra had het lastig.

In de slotfase kon Mahendra zich toch wel staande houden in de top-10 en in de laatste paar bochten reed hij zelfs naar de zesde plek, centimeters naast Veneman, die als vijfde eindigde. Garcia won op de KOVE, de eerste WK-zege ooit voor een Chinese fabrikant, met debutant Antonio Torres en Marc Garcia ook op het podium.

Mahendra's zesde plek was uiteraard voldoende voor de wereldtitel en dus mag de 18-jarige zich de eerste Indonesische wereldkampioen in de wegracerij ooit noemen.