Generaal Milley: "Trump fascistisch tot op het bot"

De voormalige hoogste militair van de Verenigde Staten, generaal Mark A. Milley, heeft in scherpe bewoordingen gewaarschuwd voor Donald Trump. In een nieuw boek van journalist Bob Woodward noemt Milley de oud-president ‘fascistisch tot op het bot’ en ‘de gevaarlijkste persoon voor dit land’.

Milley, 66 jaar oud, diende meer dan een jaar als voorzitter van de Joint Chiefs of Staff onder Trump en zette zijn dienst voort onder president Joe Biden. In september 2023 ging hij met pensioen na meer dan 40 jaar dienst in het leger. Tijdens zijn afscheidsrede liet hij zijn zorgen over Trump duidelijk blijken. “We zweren geen eed aan een koning, een koningin, een tiran of dictator, of iemand die dat probeert te zijn,” aldus Milley.

Het nieuwe boek van Woodward, getiteld War, verschijnt aankomende dinsdag en volgt Milley in de jaren na de Trump-regering. Hierin worstelt de generaal met zijn toenemende angst voor de oud-president, die hij ooit diende. Milley was al eerder een bron voor Woodwards boek uit 2021, Peril, waarin hij zijn zorgen deelde over Trumps geestelijke gesteldheid en beslissingen op het gebied van nationale veiligheid. In 2023 vertelde Milley aan Woodward dat zijn bezorgdheid alleen maar was toegenomen. “Ik weet nu zeker dat Trump een fascist is,” verklaarde hij.

Volgens het boek ontving Milley na zijn pensionering een ‘onophoudelijke stroom doodsbedreigingen’, die hij toeschrijft aan Trumps politieke retoriek en obsessie met wraak op zijn vijanden. Om zijn veiligheid te waarborgen, liet Milley kogelvrij glas en explosiebestendige gordijnen in zijn huis installeren. Hij vreest ook dat hij teruggeroepen zou kunnen worden in actieve dienst om gerechtelijk vervolgd te worden voor verraad, mocht Trump de presidentsverkiezingen in november winnen.

Milley verwijst in het boek naar een ontmoeting in 2020 in het Oval Office waarin Trump dreigde twee gepensioneerde generaals, Stanley McChrystal en William H. McRaven, terug te roepen in actieve dienst om hen te kunnen vervolgen. “Ik zal ze terug in actieve dienst roepen en ze voor de krijgsraad brengen!” riep Trump, aldus Woodward.

Milleys tijd onder Trump was vaak gespannen. In 2020, na de dood van George Floyd, verscheen hij samen met Trump bij een controversiële fotomoment bij een kerk in Washington, nadat demonstranten uit Lafayette Square waren verdreven. Later verontschuldigde Milley zich voor zijn aanwezigheid daar, omdat het de indruk wekte dat het leger betrokken was bij binnenlandse politiek.

Een ander conflict ontstond na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, toen Milley zijn Chinese tegenhanger belde om te benadrukken dat de situatie onder controle was en er geen reden was voor paniek. Trump bekritiseerde deze actie fel en noemde het ‘verraad’.

Milley was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar en de Trump-campagne reageerde voorlopig ook nog niet. Tal van nationale veiligheidsfunctionarissen, gepensioneerde militaire leiders en Republikeinen hebben inmiddels openlijk hun steun aan de huidige vice-president Kamala Harris uitgesproken.