Acht aanhoudingen na vernielingen politiebureau door Ajax-fans

Rond de 200 Ajaxfans hebben zich rond 14.30 uur verzameld op het Leidseplein in het centrum. Sommige van hen dragen fakkels. De aanwezigen demonstreren tegen de reeks politiestakingen die tijdens meerdere Ajax-wedstrijden - waarvan de laatste wedstrijd tegen FC Utrecht - werden gehouden. AFCA Supportersclub deed samen met F-Side afgelopen donderdag een oproep aan de fans om zich te verzamelen op het plein. Zo meldt AT5.

Update 22.50 uur :De politie heeft tijdens een demonstratie van Ajaxsupporters in het centrum van Amsterdam acht personen aangehouden na verschillende verstoringen van de openbare orde.

In de loop van de middag verzamelden zich honderden personen op het Leidseplein. Het ging om een aangekondigde demo van Ajaxsupporters. Zij kondigden aan te gaan demonstreren tegen het besluit van de politievakbonden om te staken tijdens de wedstrijd Ajax-FC Utrecht. Op en rondom het Leidseplein werd de situatie onrustig, nadat de supporters explosieven af lieten gaan en trams blokkeerden en belaagden.

Daarna verplaatste de groep zich via de Marnixstraat naar het Hoofdbureau van de politie op de Elandsgracht. Daar zijn verschillende vernielingen gepleegd, onder andere aan een slagboom en aan het gebouw zelf. Ook hier gooiden de supporters met explosieven en andere voorwerpen in de richting van het hoofdbureau.

Op dat moment is de Mobiele Eenheid ingezet om verdere escalatie te voorkomen. Hierbij is de-escalerend en gedoseerd opgetreden. Zo is de supporters meerdere malen gevorderd het gebied te verlaten. Toen zij hier geen gehoor aan gaven, heeft de Mobiele Eenheid charges uitgevoerd, waarna de groep uiteen is gegaan via de Elandsgracht.

Op de Elandsgracht zijn omstanders geconfronteerd met een beangstigende situatie, veroorzaakt door een groep mensen die zich supporters noemen van een voetbalclub. Met deze gedragingen hebben zij de openbare orde en veiligheid ernstig verstoord.

Eerdere berichtgeving: De afgelaste wedstrijd van deze zondagmiddag tegen Utrecht is de tweede wedstrijd die Ajacieden in korte tijd hebben moeten missen vanwege politiestakingen.

In het statement dat deze week werd gedeeld zijn de supportersclubs duidelijk: de maat is vol. "Wij, Ajax-supporters, zijn er helemaal klaar mee dat de wedstrijden van Ajax continu doelwit zijn van dit soort politieacties", viel er te lezen. "Mede door deze acties lopen we na zondag drie wedstrijden achter in de competitie en moeten wedstrijden ingehaald worden op ongunstige dagen en tijdstippen."

De gemeente liet eerder aan AT5 weten de aangekondigde demonstratie 'gezien te hebben, deze serieus te nemen en alert te zijn'. 

Wedstrijden afgelast
De wedstrijd voor deze zondagmiddag werd afgelast door de Amsterdamse driehoek. Om die reden demonstreren de supporters deze zondag om precies die tijd, 14.30 uur, op het Leidseplein. "Mede door deze acties lopen we na zondag drie wedstrijden achter in de competitie en moeten wedstrijden ingehaald worden op ongunstige dagen en tijdstippen", aldus de AFCA Supportersclub.

Een woordvoerder van het Landelijk Actiecentrum Politieacties vertelde de boosheid van de Ajax-supporters te begrijpen. Wel gaf hij aan dat de actie niet gericht is op één club, Ajax.