FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 augustus 2024

Uitslagen eredivisie zaterdag

PSV is na drie speelrondes nog foutloos. In Almere wonnen de Eindhovenaren met 1-7 van Almere City. PSV is daardoor de koploper in de eredivisie, terwijl Almere City laatste staat. Op de andere velden boekte NEC hun eerste overwinning van het seizoen en gaf NAC in de blessuretijd een overwinning weg en verloor uiteindelijk van FC Utrecht.

Almere City - PSV 1-7
PSV kent een drukke transferperiode. Maar in Almere was daar weinig van te merken want na het openingskwartier stond de ploeg van Peter Bosz al met 0-2 voor via doelpunten van Luuk de Jong en Guus Til.

In de tweede helft zorgde Kornelius Hansen voor de aansluitingstreffer en mocht heel even hopen op een resultaat tegen PSV, maar in het laatste half uur van de wedstrijd liep de landskampioen uit naar een 1-7 overwinning.

NEC - PEC Zwolle 1-0
NEC en PEC Zwolle speelden een hele matige eerste helft en na 45 minuten stond het dan ook 0-0. In de tweede helft moest PEC Zwolle na twintig minuten met tien man verder na een rode kaart van Thierry Lutonda. Daarna voerde NEC de druk op en drie minuten voor tijd maakte Rober González op aangeven van nieuweling Thomas Ouwejan de winnende goal.

Voor NEC de eerste overwinning van het seizoen nadat de ploeg de eerste twee competitiewedstrijden had verloren.

NAC - FC Utrecht 1-2
NAC leek hard op weg naar de tweede thuisoverwinning op rij. Nadat het vorige week verrassend won van Ajax kwam NAC in de eerste helft op voorsprong dankzij een doelpunt van Boyd Lucassen. Na rust was de ploeg uit Breda dicht bij de 2-0, maar alleen de paal stond in de weg.

Toch leek er weinig aan de hand voor NAC. Tot aan de negentigste minuut stond het 1-0 voor, maar in de blessuretijd ging het helemaal mis. Noah Ohio zorgde eerst voor de gelijkmaker en daarna zou de invaller ook de 1-2 maken. Op dat moment stond NAC met tien man na een directe rode kaart van Lars Mol.

Beachvolleyballers Boermans/De Groot in halve finales toptoernooi Hamburg

In Hamburg is het eerste Elite 16-toernooi in het beachvolleybal na de Olympische Spelen en het EK in volle gang. Zaterdag werd eerst de tussenronde afgewerkt, waarna de kwartfinales op het programma stonden. Zondag worden de halve finales en finales gespeeld in Hamburg.

Mannen
Steven van de Velde en Matthew Immers begonnen hun dag niet met een wedstrijd, maar met een nieuwtje: de Duitser Nils Ehlers was geblesseerd, waardoor hij en Clemens Wickler - zilver op de Spelen - hun tussenrondepartij tegen de Nederlanders moesten laten schieten, de kwartfinale was dus al binnen voor Van de Velde en Immers.

Voor Van de Velde en Immers eindigde het toernooi in de kwartfinales. De Noren Anders Berntsen en Christian Sørum waren net even een maatje te groot voor het Nederlandse duo: 21-16, 21-15.

Stefan Boermans en Yorick de Groot stonden al in de kwartfinales en troffen daarin Arthur da Silva en Adrielson dos Santos uit Brazilië. Die waren ze redelijk ruim de baas: 21-15, 21-14. Zondag spelen Boermans en De Groot om 12.00 uur tegen het Spaanse duo Herrera/Gavira.

Vrouwen
Katja Stam en Raïsa Schoon traden in de kwartfinales aan tegen Valentina Gottardi en Marta Menegatti uit Italië. Dat werd een spannende wedstrijd, maar in de beslissende derde set moest het Nederlandse duo zich gewonnen geven: 16-21, 21-18, 10-15.

3x3-basketbalsters naar halve finales EK, mannen uitgeschakeld

In het Oostenrijkse Wenen is het Europees kampioenschap 3x3-basketbal in volle gang. Voor de Nederlandse mannen kwam dat toernooi zaterdag tot een vroegtijdig einde, de vrouwen komen zondag ook nog twee keer in actie.

Mannen
Julian Jaring en olympisch kampioenen Jan Driessen, Arvin Slagter en Worthy de Jong namen het in de kwartfinales op tegen de regerend kampioenen, Servië, die met hetzelfde kwartet speelden als vorig jaar. Die ploeg bleek te sterk voor Nederland: vooral Stefan Kojic en Strahinja Stojacic, samen goed voor zeventien punten, waren een maatje te groot en Nederland ging met 16-21 de bietenbrug op.

Om 13.00 uur openen Oostenrijk en Litouwen de halve finales, gevolgd door Zwitserland en Servië. De finale staat gepland voor 19.30 uur.

Vrouwen
Loyce Bettonvil, Kiki Fleuren, Noortje Driessen en Janis Boonstra verdedigen hun titel in Wenen en vooralsnog gaat dat uitstekend. In de kwartfinales werd met 20-15 overtuigend afgerekend met Duitsland, waarbij Boonstra met 8 punten de topscorer was. Bij Duitsland was overigens nog maar één speelster aanwezig van de gouden olympische ploeg van eerder deze maand.

Nederland speelt zondag om 12.00 uur in de halve finales tegen Frankrijk. Polen en Spanje spelen daarna de andere halve finale - de finale staat om 19.05 uur op de planning.

IS eist aanslag Solingen op, tweede verdachte aangehouden in asielopvangcentrum

In Solingen (Noordrijn-Westfalen) heeft een aanvaller vrijdagavond tijdens de viering van het 650-jarig jubileum van de stad minstens drie mensen met een mes gedood. Volgens de politie raakten minstens vijf andere mensen ernstig gewond. De dader vluchtte gelijk, zei een politiewoordvoerster kort na middernacht in Düsseldorf. Er wordt naar hem gezocht “met een groot contingent”.

Update 21.55 uur: ‘Islamitische Staat’ (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Solingen. Een IS-‘soldaat’ zou de aanval vrijdag hebben uitgevoerd ‘op een bijeenkomst van christenen in de stad Solingen in Duitsland’, maakte het IS-propagandaorgaan Amak bekend op de onlinedienst Telegram – ongeveer 24 uur na de misdaad. De aanval zou zijn uitgevoerd “als wraak voor moslims in Palestina en overal.”

Er is geen bewijs dat IS daadwerkelijk achter de aanval zit. Ook is er geen bewijs aangetroffen van contact tussen IS en de aanvaller.

IS gebruikt vermoedelijk ‘Palestina’ om te verwijzen naar de oorlog in de Gazastrook tussen Israël en het islamitische Hamas. Noch IS, noch de terroristische organisatie Al Qaida hebben allianties met Hamas.

In verband met de aanslag heeft de politie een vluchtelingenverblijf in de binnenstadvan Solingen doorzocht. Hierbij is een man aangehouden, zijn betrokkenheid bij de aanslag wordt onerzocht.Over de afkomst of leeftijd van de man wilde de woordvoerder geen informatie geven. 

Update 16.10 uur: Op een zojuist gegeven persconferentie is bekend gemaakt dat de aangehouden verdachte een 15-jarige is. Hij zou volgens beschikbare getuigenverklaringen kort voor de aanslag met iemand hebben gesproken over de uitvoering van de aanslag, aldus senior officier van justitie Markus Caspers. Een dader is nog niet geïdentificeerd, de politie denkt dat hij alleen handelde. Ze hebben festivalgangers gevraagd om video's en foto's in te sturen om te helpen met het onderzoek.

De autoriteiten sluiten een terroristisch motief niet uit, zo zei senior Caspers. De procureur-generaal heeft al twee vertegenwoordigers gestuurd die de leiding over het onderzoek kunnen overnemen als er meer bewijsmateriaal is aangetroffen. 

Update 15.25 uur: Het vermoedelijke moordwapen van de mesaanval in Solingen is gevonden in een vuilnisbak in het stadscentrum. Volgens de politie is de aangehouden verdachte niet de dader maar wordt mogelijke betrokkenheid onderzocht. Bij de aanslag op een stadsfestival kwamen vrijdagavond drie mensen om het leven. Acht raakten gewond, waarvan vijf ernstig. De dader is op de vlucht.

Update 14.45 uur:  De politie in Düsseldorf heeft een verdachte aangehouden. Het onderzoek is in volle gang waaronder huiszoekingen op diverse locaties. De politie zoekt naar eventuele extra daders en de redenen achter het misdrijf, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Er is door de politie nog niets bekend gemaakt over de aangehouden verdachte. 

De ARD-terreurexpert Michael Götschenberg heeft gewaarschuwd voor het trekken van overhaaste conclusies na de aanval in Solingen. Vooral social media is geen betrouwbare bron en kan vooroordelen in de hand werken. Het is makkelijk om filmpjes op internet te verspreiden waarin mensen iets denken te herkennen. "Getuigenverklaringen zijn zelden duidelijk en vaak tegenstrijdig. In dit opzicht is voorzichtigheid geboden bij het verspreiden van individuele getuigenverklaringen". De terreurexpert legde verder uit dat een terroristische aanslag als een aanslag kan worden beschouwd, omdat de dader specifiek in de nek van zijn slachtoffers heeft gestoken. Hij wist wat hij deed, vervolgde Götschenberg, maar dat zegt eigenlijk nog niets. De beweegredenen voor de aanslag kan pas volledig worden achterhaald als de dader is gepakt, aldus Götschenberg.

Eerdere berichtgeving: “We hebben momenteel geen idee van zijn mogelijke verblijfplaats”, aldus een politiewoordvoerder. Er zijn geen betrouwbare gegevens over het signalement van de vluchtende verdachte. Hij wist te ontsnappen te midden van het tumult en de paniek die zich na de steekpartij ontstond. 

De aanvaller stak heel specifiek in de nek van zijn slachtoffers die het festival bezochten. Het forensisch onderzoek wordt momenteel uitgevoerd. De doden bevonden zich nog steeds op de plaats van het misdrijf. Ze zijn nog niet geïdentificeerd.

Volgens politiekringen wordt de zaak niet langer geclassificeerd als een simpele steekpartij, maar als een gerichte aanval. De dader heeft opzettelijk gehandeld. Bild meldde dat de aanvaller rond 21.45 uur willekeurig voorbijgangers neerstak. De politie sloeg hierop groot alarm.

De plaats delict is de Fronhof - een marktplein in het centrum van Solingen. Tot nu toe is de situatie nog chaotisch: er zijn helikopters in de lucht. Het marktplein is afgesloten en er zijn barrières door de hele stad geplaatst. Aan de bezoekers is gevraagd om rustig het centrum te verlaten. 

Spanjaarden van de olijfolie af

Zonnebloemolie heeft in Spanje olijfolie van de eerste plaats in de keuken verdreven. Spanje is de grootste olijolieproducent ter wereld, maar de hoge prijzen dwingen steeds meer Spanjaarden om over te stappen op goedkopere alternatieven.

Volgens gegevens van Anierac, de grootste olijfoliebottelvereniging van Spanje, kochten Spanjaarden in de eerste helft van 2024 ongeveer 107 miljoen liter olijfolie. Daartegenover staat de aankoop van maar liefst 179 miljoen liter zonnebloemolie.

Voorheen was olijfolie veruit de meest gebruikte culinaire olie in Spaanse huishoudens en vertegenwoordigde het in 2023 nog 62% van de verkoop, terwijl zonnebloemolie goed was voor bijna 34%, aldus het ministerie van Landbouw. "Het is onmiskenbaar dat de consumptie van olijfolie in Spanje afneemt," verklaarde Primitivo Fernández, woordvoerder van Anierac. "Huishoudens die voorheen uitsluitend olijfolie gebruikten, beginnen nu voor het eerst zowel zonnebloemolie als olijfolie te kopen," voegde hij eraan toe.

Uit cijfers van Anierac blijkt dat de verkoop van olijfolie met 18% is gedaald vergeleken met de eerste helft van 2023. Tegelijkertijd is de verkoop van zonnebloemolie met 25% toegenomen. De prijsverschillen tussen de twee oliën spelen hierbij een belangrijke rol. Een liter zonnebloemolie kostte in 2023 gemiddeld 1,86 euro, terwijl olijfolie, afhankelijk van het type, meer dan 6 euro per liter kostte. Dit is een stijging van 50% ten opzichte van het jaar ervoor, volgens officiële cijfers.

Spanje, dat normaal gesproken ongeveer 40% van de wereldwijde olijfolieproductie levert, heeft te kampen met een verminderde olijvenoogst. Extreem warme voorjaarsdagen en een aanhoudende droogte hebben de afgelopen twee jaar een negatieve invloed gehad op de productie, wat heeft geleid tot een verdubbeling van de olijfolieprijzen tot recordhoogtes. Deze prijsstijgingen hebben olijfolie, zo ongeveer de basis van het mediterrane dieet, onbetaalbaar gemaakt voor veel arme huishoudens in Spanje. Velen kiezen daarom nu voor de goedkopere zonnebloemolie, aldus een rapport van het ministerie van Landbouw over voedselconsumptietrends in 2023.

Aan het eind van dat jaar werd olijfolie voornamelijk nog gebruikt door middenklasse- en hogere middenklassehuishoudens. In sommige supermarkten kostte een fles van één liter extra vergine olijfolie vorig jaar maar liefst 14,50 euro, wat ervoor zorgde dat dergelijke flessen werden voorzien van beveiligingslabels om diefstal tegen te gaan. In een poging om olijfolie betaalbaarder te maken, heeft de Spaanse regering in juni de btw op olijfolie verlaagd, maar de prijzen zijn sindsdien slechts licht gedaald.

Random Pics van de Dag #1367

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Roglic klopt Mas op steile slotklim, O'Connor behoudt leiderstrui ondanks tijdverlies

Primoz Roglic heeft de achtste etappe in de Vuelta a Espana gewonnen. De Sloveen was op de top van de Sierra de Cazorla in de sprint net te sterk voor Enric Mas. Ben O'Connor kwam als zeventiende over de finish op 46 seconden van Roglic, maar de Australiër blijft nog altijd in het bezit van de rode leiderstrui.

De achtste etappe lag de finish bergop op de steile Sierra de Cazorla. De vraag was alleen of de klassementsrenners voor de ritzege zouden gaan rijden of dat de aanvallers hun kans kregen. In het eerste uur was het een gevecht om in de kopgroep te zitten, maar niemand raakte weg. Pas na zestig kilometer zou er een kopgroep van acht wegrijden met daarbij de Nederlanders Sam Oomen en Gijs Leemerijze.

De kopgroep kreeg vijf minuten cadeau en het leek erop dat het achttal voor de overwinning mocht gaan rijden. Tot Israel-Premier Tech uit het niets op kop van het peloton ging rijden en langzaam de voorsprong terugbracht. Aan de voet van de slotklim was het nog anderhalve minuut.

De kopgroep was in aanloop naar de Sierra de Cazorla uit elkaar gevallen en er bleven nog drie renners over. Lazkano, Tejada en Vergallito probeerden het, maar konden niet vooruit blijven dankzij de aanvallen van Roglic. Op de eerste zware kilometers probeerde de Sloveen het al. Toen kon O'Connor nog het wiel houden van Roglic, maar bij de tweede aanval moest de Australiër passen. Alleen Mas kon het wiel houden van de drievoudig Vuelta-winnaar, waarna Roglic het in een sprintje afmaakte.

Joao Almeida was de grootste verliezer van de dag. De Portugees stond voorafgaand nog op de derde plaats in het klassement, maar verloor vandaag vijf minuten en kan een goed klassement vergeten.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Norris grijpt poleposition op Zandvoort, voor Verstappen

Lando Norris heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Nederland. De Brit reed op Zandvoort naar een tijd van 1.09,673 waarmee hij ruim sneller was dan thuisfavoriet Max Verstappen en Oscar Piastri.

In de derde vrije training was de baan nog nat, maar tijdens de kwalificatie konden de coureurs op slicks naar buiten. Dit was wel zonder Logan Sargeant die in de ochtend zijn Williams bij een crash zwaar beschadigde. Omdat er steeds meer rubber op de baan kwam werden de tijden rap sneller en sneller, waardoor veel coureurs een tweede run nodig hadden. Bijna werden enkele toprijders verrast, maar nadat de vlag gevallen was konden Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou uitstappen.

Ook in Q2 was eenzelfde beeld als in het eerste deel te zien. Het asfalt werd sneller en sneller, waarbij opnieuw een aantal coureurs een tweede run nodig had. Ditmaal waren er wel grote verrassingen, want zowel Carlos Sainz als Lewis Hamilton bleken in hun tweede run niet snel genoeg te zijn om verder te gaan. Ook Yuki Tsunoda, Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen waren klaar.

Norris greep in het laatste deel de macht door eerst een 1.10,074 te rijden voor Piastri en Verstappen. Laatstgenoemde greep in de tweede run even de snelste tijd, maar Norris ging er met een 1.09,673 ruim onder door. Wel eindigde de Nederlander op plek twee, voor Piastri, George Russell, Sergio Perez, Charles Leclerc, Fernando Alonso, Alexander Albon, Lance Stroll en Pierre Gasly.

Poolse premier Tusk krijgt geen meerderheid voor versoepeling abortuswet

De Poolse premier Tusk ziet geen mogelijkheid om de strenge abortuswet van het land te versoepelen. Tusk zei dat er in dit parlement geen meerderheid zou zijn voor legale abortus. We moeten wachten op de volgende verkiezingen. Tusk had tijdens de verkiezingscampagne beloofd de wet te veranderen, zodat abortussen tot de twaalfde week van de zwangerschap toegestaan zouden zijn.

Volgens de huidige wetgeving in Polen is abortus alleen mogelijk in geval van verkrachting of incest, of wanneer het leven of de gezondheid van de zwangere vrouw in gevaar is.

Tusk zei dat zijn regering een aantal beperkingen op abortus probeert te versoepelen met nieuwe richtlijnen voor openbare aanklagers en ziekenhuizen. “Dit is al aan de gang en het zal gemerkt worden”, zei Tusk. Hij kon alleen beloven dat hij er binnen de kaders van de bestaande wetgeving alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat vrouwen minder lijden, en dat abortus zo veilig mogelijk kan worden uitgevoerd als een vrouw zo’n beslissing moet nemen, zei hij.

Sinds december is Tusk premier van een coalitie die een breed ideologisch spectrum bestrijkt – van vertegenwoordigers van het linkse kamp die abortus willen legaliseren tot conservatieven die er strikt tegen zijn. De laatste algemene verkiezingen waren in oktober. De legislatuur duurt vier jaar.

Heel oud worden? Luister niet naar oude mensen

De recente dood van de oudste persoon ter wereld, de 117-jarige Spaanse Maria Branyas Morera, zal sommige mensen aan het denken hebben gezet over hoe ze zelf zo oud kunnen worden. Maar wetenschappers zeggen dat het het beste is om geen adviezen voor een lang leven op te volgen van de honderdplussers zelf.

Volgens de website van Guinness World Records geloofde Branyas dat haar lange leven kwam door "orde, rust, een goede band met familie en vrienden, contact met de natuur, emotionele stabiliteit, geen zorgen, geen spijt, veel positiviteit en wegblijven van giftige mensen". Maar volgens Richard Faragher, hoogleraar biogerontologie aan de Universiteit van Brighton, proberen wetenschappers in werkelijkheid nog steeds te achterhalen waarom sommige mensen ouder dan 100 jaar worden.

Volgens Faragher zijn er twee hoofdtheorieën waren en sluiten deze elkaar niet uit. De eerste is dat sommige individuen gewoon geluk hebben. Met andere woorden, alleen omdat honderdjarigen bepaalde gewoontes hadden, betekende dit niet dat die gewoontes hun levensduur bepaalden: een fout in de logica die bekendstaat als de ‘survivorship bias’. "Alleen omdat je het hebt overleefd om zestig sigaretten per dag te roken, betekent niet dat het roken van zestig sigaretten per dag goed voor je is", aldus Faragher.

De tweede theorie is dat honderdjarigen specifieke genetische kenmerken hebben die hen in staat stellen om langer te leven. Met andere woorden, ze zijn robuuster ‘gebouwd’ als gevolg van hun genetica. Beide theorieën leiden overigens tot dezelfde waarschuwing: "Neem nooit, maar dan ook nooit gezondheids- en levensstijltips aan van een honderdjarige." Faragher voegt toe: "Wat je ziet bij de meeste honderdjarigen, en dit zijn generalisaties, is dat ze niet veel bewegen. Vaak is hun dieet nogal ongezond." Bovendien roken sommige van ze. "Dit gaat in tegen veel epidemiologisch bewijs dat we hebben over hoe je je gezonde levensverwachting kunt verlengen", zegt Faragher, eraan toevoegend dat een groot onderzoek aantoont dat niet-roken, bewegen, met mate drinken en vijf porties fruit en groenten per dag eten de levensverwachting met wel 14 jaar kan verlengen. "Het feit dat honderdjarigen veel ongezonde dingen doen en toch gewoon door het leven slenteren, zegt dat ze ofwel geluk hebben of over het algemeen heel goede genen hebben.”

De 117-jarige Maria Branyas Morera erkende dat geluk een rol had gespeeld in haar lange leven, terwijl haar dochter Rosa Moret het ooit toeschreef aan genetica. "Ze is nooit naar het ziekenhuis geweest, ze heeft nooit botten gebroken, ze is in orde, ze heeft geen pijn", vertelde Moret in 2023 aan de Catalaanse televisie. Faragher voegt daaraan toe dat veel van de geopperde mogelijkheden voor waarom honderdjarigen langer leven, in feite voorbeelden van omgekeerde causaliteit kunnen zijn. Bijvoorbeeld, het idee dat een positieve mentale instelling je kan helpen om heel lang te leven, zou, althans gedeeltelijk, geworteld kunnen zijn in het feit dat mensen optimistischer zijn omdat ze een betere gezondheid hebben.

"Wanneer was de laatste keer dat je een echt positieve mentale houding had en kiespijn?" Kortom: wie graag oud wil worden moet het hebben van een flinke dosis geluk en goede genen. Een gezonde levensstijl helpt, maar biedt helaas geen garantie voor een lang leven. Het heeft dus geen zin om de adviezen van de hoogbejaarde ervaringsdeskundigen zelf op te volgen.

Franse politie onderzoekt antisemitische aanslag bij synagoge

In de Zuid-Franse badplaats La Grande-Motte wordt een explosie buiten de Beth Yaacov-synagoge onderzocht als een "poging tot terroristische moord". De explosie werd veroorzaakt door het in brand steken van twee auto's, waarvan een met een verborgen gascilinder. Deze ontplofte toen agenten dichterbij kwamen.

Volgens de politie werd de brand aangestoken door een man die op beveiligingsbeelden is vastgelegd met een Palestijnse vlag en mogelijk een vuurwapen. De aanval vond plaats in de vroege ochtend, op een tijdstip waarop veel gelovigen zich normaal gesproken verzamelen voor het ochtendgebed. Gelukkig raakte niemand van de aanwezige vijf personen, waaronder de rabbijn, gewond. Wel liep een politieagent verwondingen op, maar deze zijn niet levensbedreigend.

De burgemeester van La Grande-Motte bevestigde dat de dader door bewakingscamera’s is vastgelegd terwijl hij de voertuigen in brand stak. Joodse gemeenschapsleider Yonathan Arfi noemde het incident "een poging om Joden te doden" en benadrukte dat de timing leek te zijn gekozen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken onder de zaterdagochtendbezoekers van de synagoge.

Deze aanval komt op een moment van groeiende zorg binnen de Joodse gemeenschap in Frankrijk. Recente cijfers tonen een sterke stijging in antisemitische aanvallen, met bijna een verdrievoudiging in het afgelopen jaar. De Franse president Emmanuel Macron heeft aangegeven dat alles in het werk wordt gesteld om de dader op te sporen, terwijl minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin benadrukte dat de beveiliging rond Joodse locaties verder wordt versterkt.

PvdD Amsterdam verbaasd over inzetten 'benzinemachines' tegen zwerfafval

De Partij voor de Dieren heeft het stadsbestuur van Amsterdam om opheldering gevraagd over het gebruik van bladblazers door vuilnismannen. Als het aan de partij ligt, worden er alleen nog maar bezems voor het weghalen van afval op straat gebruikt. Zo meldt AT5. 

Raadsleden Anke Baker en Judith Krom wijzen erop dat de bladblazers onder meer op de Dappermarkt in Oost ingezet worden. "Met een kabaal van jewelste blazen de apparaten patatzakjes en plastic verpakkingen de weg op zodat een vuilniswagen ze vervolgens kan opslurpen."

De twee politici omschrijven de apparaten als "omstreden benzinemachines". Hun partij trok in 2020 al aan de bel, omdat er in de herfst bladeren mee weggeblazen worden. "Dat deze milieuvervuilende herrieschoppers nu ook hartje zomer uit de kast worden getrokken om zwerfafval te verplaatsen verbaast ondergetekenden", schrijven ze.

Bakker en Krom willen weten hoe het gebruik van de bladblazers past bij het principe 'duurzaam, tenzij' van de gemeente. Ze vragen ook hoe vaak en hoe lang de apparaten ingezet worden, 

Accu's
Het gebruik van de bladblazers stoort ook sommige binnenstadbewoners. Een van hen vroeg vorig jaar de gemeente op X waarom er geen elektrische blazers worden gebruikt. De gemeente antwoordde toen dat dit vaak niet praktisch is, omdat accu's na ongeveer een uur op zijn en dat er daarom vijf of zes accu's per dag nodig zouden zijn. 

De bladblazers werden deze zomer ook ingezet om het zwerfafval na de Canal Parade op te ruimen. Overigens worden bezems op dit moment ook al vaak, hoogstwaarschijnlijk veel vaker dan bladblazers, ingezet tegen afval op straat. 

Trump belooft geheime JFK-documenten vrij te geven

Tijdens een recente campagnebijeenkomst in Glendale, Arizona, heeft Donald Trump aangekondigd duizenden documenten vrij te geven die verband houden met de moord op John F. Kennedy, nadat hij de steun kreeg van JFK’s neef, Robert F. Kennedy Jr. Deze verrassende alliantie kwam tot stand nadat RFK Jr. zijn eigen presidentiële campagne had beëindigd.

De steun van Kennedy Jr., die oorspronkelijk een rivaal was in de race om het Witte Huis, werd met enthousiasme ontvangen door het publiek, terwijl de Kennedy-familie de stap veroordeelde als een "verraad aan hun waarden."

Trump prees Kennedy Jr. voor zijn “buitengewone campagne” en hintte zelfs op een mogelijke samenwerking als hij opnieuw tot president wordt verkozen. Hoewel er geen details werden onthuld, beloofde Trump een nieuwe commissie op te richten om moordaanslagen te onderzoeken, waaronder de poging op zijn leven in Pennsylvania en het vrijgeven van de resterende, nog steeds geheime, JFK-documenten. Deze onthullingen zouden meer duidelijkheid moeten geven over de moord op President John F. Kennedy op 22 november 1963.

De rally benadrukte ook enkele gedeelde standpunten tussen Trump en Kennedy Jr., zoals kritiek op corruptie en censuur, en gezamenlijk benadrukten ze de noodzaak van meer vrijheid van meningsuiting en hervormingen op het gebied van gezondheidszorg. Deze onverwachte alliantie kan mogelijk invloed hebben op de verkiezingsdynamiek, hoewel het nog onduidelijk is hoe dit zal uitpakken in de cruciale swing states.

Grote zorgen om vrouwenrechtenactivisten in Iran na golf van executies

De zorgen over de veiligheid van gevangen vrouwenrechtenactivisten in Iran nemen sterk toe na een plotselinge stijging van het aantal executies sinds de verkiezing van president Masoud Pezeshkian in juli. Alleen al in die maand werden naar schatting 87 mensen geëxecuteerd. Deze maand vond een nieuwe golf van executies plaats, waarbij op één dag 29 mensen werden omgebracht, onder wie Reza Rasaei, die de doodstraf kreeg voor zijn rol in de 'Vrouw, Leven, Vrijheid'-protesten. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat het escalerende geweld extra zorgwekkend is nu de tweede herdenkingsdag van Mahsa Amini nadert, wiens dood in september 2022 grootschalige protesten in het land ontketende.

Momenteel zitten er naar schatting 70 vrouwen als politieke gevangenen vast in de beruchte Evin-gevangenis, waaronder twee die ter dood zijn veroordeeld: de Koerdische journaliste Pakhshan Azizi en de vrouwenrechtenactiviste Sharifeh Mohammadi. Volgens het Centrum voor de Rechten van de Mens in Iran (CHRI) riskeren verschillende vrouwelijke gevangenen executie op basis van valse aanklachten. Activisten vrezen dat de Iraanse autoriteiten deze dreiging gebruiken om het verzet tegen het regime te onderdrukken. Zo werd Narges Mohammadi, een prominente activiste en Nobelprijswinnaar, onlangs mishandeld door gevangenispersoneel nadat zij en andere gevangenen protesteerden tegen de executie van Rasaei.

Azizi en Mohammadi werden in juli veroordeeld wegens 'gewapende opstand tegen de staat'. Ze zouden tijdens hun gevangenschap zijn gemarteld en onderworpen aan schijnexecuties. Volgens een vriend van Azizi zijn de executies bedoeld om de revolutionaire beweging te breken die solidariteit bracht tussen verschillende regio’s en etnische groepen in Iran. Vooral vrouwen en etnische minderheden worden hard aangepakt in een poging de protesten te smoren. De familie van Mohammadi, die in december 2023 werd gearresteerd, is geschokt door haar doodsvonnis. Ze hadden gehoopt dat ze op borgtocht zou worden vrijgelaten, maar staan nu voor de moeilijke taak dit nieuws aan haar jonge zoon te brengen.

Mensenrechtenorganisaties benadrukken dat de toename van executies vooral vrouwen uit etnische minderheden treft. De VN rapporteert dat deze groep disproportioneel wordt getroffen sinds de protesten van 2022. Activisten waarschuwen dat het regime erop uit is om angst te zaaien en vrouwen af te schrikken verdere protesten te leiden door middel van lange gevangenisstraffen en executies op basis van valse beschuldigingen.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Vuelta: Etappe 8 - Iemand zin in een aanval?

De zevende etappe van de Vuelta a España verliep weer bijzonder: niemand wilde aanvallen, zo leek het, op hier en daar wat speldenprikjes op het einde na, waardoor Wout van Aert zonder problemen de winst kon pakken. Vandaag zou dat toch anders moeten gaan, er is ruimte genoeg voor de aanvalslustigen...als die er zijn.

De heren gaan van start in Úbeda, waar we sinds drie jaar mogen genieten van de de nu al klassieke Clasica Jaén op de onverharde wegen. Over het nodige glooiende terrein baant het peloton zich een weg naar de Puerto Mirador de las Palomas, ruim zeven kilometer aan bijna zes procent. Die wordt weer helemaal afgedaald en zo komen we aan bij de finale, met een pittige slotklim naar Cazorla: bijna vijf kilometer aan zo'n zeven procent, met uitschieters aan het einde over de tien procent.

Met 159 kilometer is de etappe niet al te lang en gecombineerd met het parcours zouden we toch wat aanvallen moeten zien. Iets voor twee uur gaat het peloton van start en rond half zes wordt de finish verwacht, het zal een uurtje duren alvorens we via Eurosport live beelden hebben. Tot slot verwijzen we natuurlijk ook weer door naar het FOK!forum voor de meest uitgebreide voorbeschouwing.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

WK zomerbiatlon levert Oekraïns en Slowaaks goud op in supersprints

Het is weer die tijd van het jaar: augustus, tijd voor het wereldkampioenschap zomerbiatlon dus! Dat wordt dit jaar gehouden in Otepää in Estland en daar werden vrijdag de supersprints afgewerkt: de top-6 van vier kwalificatieheats, plus de zes snelste niet-geplaatsten, kwalificeerden zich voor de finale, wat een soort korte massastart is met vier schietbeurten.

Mannen
Het werd een Oekraïns feestje, waarbij Dmytro Pidruchnyi de sterkste was: goud met één misser. Die ene misser was er ook voor landgenoot Artem Tyshchenko, die dat in de laatste schietbeurt deed en zo zijn kans op goud zag verdwijnen. Hij leverde wel zilver voor Oekraïne, een van de landen die traditioneel met een sterk team naar het zomerbiatlon reizen. De strijd om brons was spannend en werd gewonnen door de Tsjech Tomas Mikyska, die in een zinderende sprint de Zweed Oscar Andersson en de Let Andrejs Rastorgujevs klopte.

Vrouwen
Slowaaks goud bij de vrouwen: Paulina Batovska-Fialkova schoot negentien van de twintig schijven omver en was snel genoeg om ruimschoots de wereldtitel op te eisen. Zilver was met ook maar één misser voor de Finse Suvi Minkkinen op elf seconden, voor de bronzen Lucie Charvatova. De Tsjechische had vijf schijven laten staan, maar was de allersnelste op de rollerski's en pakte zo alsnog een medaille.

Junioren
Een dag eerder kwamen de junioren al in actie, waar David Elias uit Tsjechië het goud bij de mannen pakte en de Bulgaarse Lora Hristova dat bij de vrouwen deed.

Zaterdag staan de reguliere sprints op het programma: individuele start, twee schietbeurten.

Warmtepompeigenaren kunnen geen onderhoudsmonteurs vinden

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt dat steeds meer huiseigenaren problemen ondervinden bij het onderhoud van hun warmtepomp. De belangenorganisatie heeft daarom een meldpunt geopend om een beter beeld te krijgen van de omvang van het probleem. Volgens de VEH is het voor veel mensen moeilijk om een geschikte monteur te vinden die hun warmtepomp kan onderhouden. Daarnaast blijken huiseigenaren vaak niet goed geïnformeerd over welk onderhoud precies nodig is.

Een woordvoerder van de VEH stelt dat veel installateurs zich enkel richten op de verkoop en installatie van warmtepompen, maar geen onderhoudsdiensten aanbieden. "Er zijn situaties waarin er dringend onderhoud nodig is, maar er simpelweg niemand beschikbaar is om dit uit te voeren," aldus de woordvoerder. Dit gebrek aan beschikbare monteurs kan leiden tot ongemakkelijke situaties, vooral tijdens koude maanden waarin een storing snel opgelost moet worden.

De verkoop van warmtepompen loopt recentelijk bovendien terug. In de eerste helft van dit jaar werden bijna de helft minder warmtepompen geïnstalleerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is deels te wijten aan gewijzigde regelgeving: hoewel de aanschaf van een warmtepomp vanaf 2026 verplicht zou worden bij vervanging van een verwarmingsketel, heeft het nieuwe kabinet besloten deze verplichting te schrappen. Dit zorgt voor onzekerheid onder huiseigenaren, wat de vraag naar warmtepompen negatief beïnvloedt.

Twee beachduo's naar kwartfinales Elite 16-toernooi Hamburg

Na de Olympische Spelen en het Europees kampioenschap is het beachvolleybalcircus doorgetrokken naar Hamburg. Daar staat een Elite 16-toernooi op het programma, het hoogste niveau van de reguliere toernooien die gedurende het jaar op de Pro Tour gespeeld worden.

Mannen
Via de kwalificaties drongen Leon Luini en Ruben Penninga door tot het hoofdtoernooi, waarin ze ondanks dapper verzet in twee sets verloren van topduo's Mol/Sørum uit Noorwegen en Herrera/Gavira uit Spanje. De laatste wedstrijd leverde in een driesetter winst op tegen Arthur/Adrielson uit Brazilië, maar uitschakeling werd daarmee niet voorkomen.

De twee andere Nederlandse duo's zaten in dezelfde groep: Stefan Boermans/Yorick de Groot en Steven van de Velde/Matthew Immers. Boermans en De Groot wonnen in twee sets van Pedrosa/Campos uit Portugal en thuisspelers Henning/Just, waarna ze in een thriller met 21-13, 14-21, 15-12 van Van de Velde/Immers wonnen. Dat duo had de twee andere teams wel verslagen en gaat als nummer twee in de groep naar de tussenronde, terwijl Boermans en De Groot al in de kwartfinales staan.

Van de Velde en Immers spelen om 12.00 uur in de tussenronde tegen thuisfavorieten Nils Ehlers en Clemens Wickler, goed voor zilver op de Olympische Spelen en het EK. De winnaars nemen het zaterdag op tegen Mol en Sørum. Boermans en De Groot mogen om 18.00 uur aantreden tegen een nog nader te bepalen Braziliaans duo.

Vrouwen
Brecht Piersma en Wies Bekhuis plaatsten zich via de kwalificaties voor het toernooi, maar konden daarin geen potten breken: ze verloren ruim van Hüberli/Brunner uit Zwitserland en gingen nipt ten onder tegen Gottardi/Menegatti uit Italië en Thamela/Victoria uit Brazilië.

Katja Stam en Raïsa Schoon kennen wel een lekker toernooi. Na een stroeve start tegen Orsi Toth/Bianchi uit Italië, een duel dat ze wél wonnen, werd in twee sets afgerekend met Hegeile/Vitoria uit Brazilië en Scoles/Flint uit de VS. Stam en Schoon staan zo in de kwartfinales, waarin ze zaterdag om 16.00 uur in actie komen.

Nederlandse mannen en vrouwen naar kwartfinales op EK 3x3-basketbal

In het Oostenrijkse Wenen wordt deze dagen de Europe Cup gespeeld in het 3x3-basketbal, wat neerkomt op het Europees kampioenschap. Nederland verdedigt de titel bij de vrouwen, terwijl de olympisch kampioenen bij de mannen natuurlijk ook tot de favorieten behoren.

Mannen
Met Julian Jaring in plaats van Dimeo van der Horst trad verder het voltallige gouden olympische team aan voor Nederland: Jan Driessen, Arvid Slagter en Worthy de Jong. De heren openden met een overtuigende 21-9 zege op laagvlieger Azerbeidzjan, met zes punten van Driessen en De Jong, waarna Oostenrijk meer partij bood. Nederland gaf een voorsprong weg, maar knokte zich met onder meer tien punten van De Jong toch weer terug en met een heerlijk afstandsschot maakte Jaring het af: 22-19.

Om 14.45 uur spelen Spanje en Oostenrijk de eerste kwartfinale, gevolgd door Frankrijk en Litouwen. Om 20.50 uur spelen Zwitserland en Groot-Brittannië tegen elkaar, waarna Nederland en regerend kampioen Servië elkaar om 21.15 uur treffen. Alles is live én on-demand te kijken via het YouTube-kanaal van basketbalbond FIBA (gratis) of via HBO.

Vrouwen
Met Loyce Bettonvil, Kiki Fleuren, Noortje Driessen en Janis Boonstra speelt Nederland met exact hetzelfde kwartet dat vorig jaar de titel pakte. Dat begon alvast prima: met onder meer acht punten van Boonstra was de ploeg met 19-13 te sterk voor Letland, waarna Hongarije in de andere groepswedstrijd met 16-12 werd verslagen - dit keer scoorde Driessen zes punten.

Om 13.45 uur worden de kwartfinales geopend door Frankrijk en Oostenrijk, waarna Nederland aantredt tegen Duitsland. Om 19.50 uur spelen Polen en Letland tegen elkaar, gelijk gevolgd door Spanje - Oekraïne. De halve finales en finales staan allemaal voor zondag op de planning.

FOK! Wat een weer: overdag wat zon, later code geel wegens onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Waarschuwing:
Aan het einde van de middag en in de avond trekken er enkele stevige onweersbuien van west naar oost over het land. Vooral in het oosten is er plaatselijk kans op overlast en schade door (zware) windstoten. Ook is plaatselijk wateroverlast mogelijk. Bij de onweersbuien zijn vooral in het oosten zware windstoten rond 75 km/uur mogelijk. Tevens kan plaatselijk in korte tijd 20-40 mm regen vallen en ook is hagel van 1-2 cm mogelijk.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend begint half tot zwaar bewolkt met in het westen en noorden af en toe regen, in het zuiden en oosten breekt de zon wat vaker door. De wind is zuidelijk en neemt boven land toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 à 6.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In de westelijke helft komt meer bewolking voor en daar neemt later de kans op een pittige regen- of onweersbui toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22°C in het uiterste noordwesten tot ca. 29°C plaatselijk in het oosten en zuidoosten. De wind komt uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer mogelijk krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en trekken enkele stevige regen- en onweersbuien van west naar oost. Bij de buien zijn (zware) windstoten mogelijk, kan hagel voorkomen en kan plaatselijk veel neerslag in korte tijd vallen. De zwaarste buien lijken voor het oosten te zijn. De wind is overwegend matig en draait van zuid naar west.

Vannacht komen er enkele buien voor met nog een kleine kans op onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind komt uit het westen en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Onweer boven Apeldoorn (Foto: bazbo)
Onweer boven Apeldoorn ((Archhief)Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

OM eist 8 jaar cel voor schietincident in woning Uden

In december 2023 wordt een vrouw in de hal van haar woning in Uden beschoten. Daarbij raakt ze gewond aan haar knie. Haar schoondochter en kleinkind van 2 jaar zijn ook in de hal aanwezig. Een 37-jarige man uit Helmond zou verantwoordelijk zijn voor het schietincident. Vandaag stond hij voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 8 jaar cel tegen hem.

Wie de beelden van de deurbelcamera van de woning in Uden bekijkt, ziet het volgende: op 29 december rond 19.30 uur belt een man aan. Hij noemt de naam van de man waar hij naar op zoek is. Vervolgens is te horen dat er twee keer wordt geschoten, een keer binnen en een keer buiten. Op dat moment zijn er drie personen in de hal van de woning aanwezig: de bewoonster, haar schoondochter en haar kleinkind van 2. Wonderwel wordt alleen de bewoonster geraakt in haar knie. Ze houdt daar een grote blauwe plek aan over. De schoondochter en het kind blijven ongedeerd.

Echt wapen
De aangiften van de slachtoffers bevestigen het verhaal en de politie spoort de verdachte op. Zelf verklaart hij weliswaar dat er geschoten is, maar volgens hem gaat het niet om een echt wapen. Uitgebreid forensisch onderzoek volgt en ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt het wapen en de aangetroffen kogelpunt. Daaruit blijkt dat het om een omgebouwde alarmrevolver gaat: een echt wapen.

Drie keer poging doodslag, mishandeling en vernieling
Op basis van het politieonderzoek concludeert het Openbaar Ministerie dat er gericht geschoten is op de aanwezigen in de hal. Naast de bewoonster zijn ook haar schoondochter en 2-jarig kind ernstig in gevaar gebracht. Daarom is er volgens het OM sprake van drie keer poging doodslag. Daarnaast wordt de man ook verdacht van een mishandeling in relationele sfeer en vernieling op 19 maart eerder dat jaar. De officier van justitie ging vandaag in op de ernstige gebeurtenis en de persoonlijke omstandigheden van de man: ‘De verdachte heeft in het verleden vaker ernstige strafbare feiten gepleegd, maar kennelijk leert hij er niet van. De delicten die hij pleegt lijken steeds vaker gepaard te gaan met agressie. De ernstige feiten en de kans op herhaling maken dat de maatschappij tegen hem beschermd moet worden. Alleen een lange gevangenisstraf is passend.’

In deze zaak eist het OM 8 jaar cel. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Wordt de 'asielcrisiswet' dit jaar gerealiseerd?

"Nederland, we zitten in een asielcrisis", aldus minister Faber van Asiel en Migratie woensdagochtend, om hier later weer op terug te komen. Officieel is er niets uitgeroepen, het gaat om een persoonlijke duiding. Premier Schoof nuanceerde: "voor Prinsjesdag is de asielcrisiswet nog niet klaar, daar is echt meer tijd voor nodig." Zal deze asielcrisiswet dit jaar worden gerealiseerd?

Asielzoekers (@Freepik-AI)
Asielzoekers (@Freepik-AI)

Norris en Russell bovenaan in trainingen Zandvoort, Verstappen 2e en 6e

Op het circuit van Zandvoort zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen verreden voor de Grand Prix van Nederland, alweer de vierde editie sinds de terugkeer op de kalender.

De eerste training begon in natte en zeer winderige omstandigheden, maar dat werd beetje bij beetje beter. Lando Norris was op de opdrogende baan uiteindelijk het snelst en alleen Max Verstappen wist de McLaren-coureur een beetje te volgen: tweede op twee tienden van een seconde, met Lewis Hamilton op gepaste afstand op plek drie.

In de tweede training was het zowaar George Russell die de rapste tijd noteerde, vlak voor Oscar Piastri, die nog even binnen kwam om een nieuwe helm te halen. Hamilton, Norris en Verstappen zaten allemaal keurig binnen drie tienden van een seconde, Carlos Sainz kwam nauwelijks aan rijden toe wegens problemen met zijn Ferrari.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden.

Random Pics van de Dag #1366

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
special
Random Pics van de Dag #1382
special
Sfeerimpressie Airborne Wandeltocht 2024
special
Random Pics van de Dag #1381
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.