[OS] Van de Wouw pakt zilver op keirin, Van Schip blundert op omnium

Het is een drukke dag op de wielerbaan in Parijs, waar weer gestreden wordt om olympisch eremetaal. Daar zou ook wat leuks uit kunnen rollen voor Nederland, met de keirin bij de vrouwen en het omnium bij de mannen.

Het programma op de wielerbaan is als volgt:

19.18 uur - Sprint mannen, kwartfinales heat 3 - Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland
19.27 uur - Omnium mannen, afsluitende puntenkoers - Jan Willem van Schip
20.04 uur - Sprint mannen, finale voor 5e tot en met 8e plek

Keirin vrouwen
Steffie van der Peet had het wat lastig in haar kwartfinale, maar bereikte wel net de vierde plek, precies goed voor een plek in de halve finales. Gelijk na de finish ging ze nog wel stevig onderuit, resulterend in onder meer een opengescheurde broek en een flinke brandwond op haar rug.

Hetty van de Wouw kende minder problemen: ze reed zelfs overtuigend naar de winst in haar kwartfinale. De twee staan later op de dag allebei in een andere halve finale, waar de eerste drie zich voor de finale plaatsen.

In de halve finales maakte Van de Wouw indruk: ze knalde naar de winst en plaatste zich als eerste voor de finale. Voor Van der Peet lukte het nét niet: ze kwam 0,004 seconden tekort om de Britse Emma Finucane van de derde plek af te houden in haar halve finale.

In een heerlijke finale positioneerde Van de Wouw zich uitstekend en met een geweldige slotronde reed ze zich van de derde plek zelfs naar verrassend zilver. De Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews was oppermachtig en pakte het goud, brons was voor de Britse Emma Finucane. Van der Peet eindigde in de kleine finale als vierde en werd zo tiende.

Omnium mannen, scratch
Jan Willem van Schip begon lekker: op het eerste onderdeel, de scratch, reed hij mee in een groepje van vier mannen en eindigde hij als vierde. Benjamin Thomas uit Frankrijk pakte de leiding, voor de Deen Niklas Larsen en de Belg Fabio van den Bossche.

Omnium mannen, tempokoers
Voor Van Schip verliep de tempokoers minder goed: hij pakte geen enkele keer een puntje en moest het doen met de dertiende plek. Van den Bossche reed overtuigend naar de winst, voor Iuri Leitão uit Portugal en de Duitser Tim Torn Teutenberg. In het klassement zakte Van Schip naar plek acht, terwijl Van den Bossche voor Larsen en Leitão aan de leiding gaat.

Omnium mannen, afvalkoers
Van Schip vergooide zijn kansen volledig: op de afvalkoers zat hij te slapen en ging hij er al als tweede af, waardoor hij in principe kansloos is voor de medailles. De Brit Ethan Hayter was de beste, nadat hij Elia Viviani uit Italië het nakijken gaf. Thomas werd derde, Van den Bossche zesde en daarmee gaat de Belg als leider de afsluitende puntenkoers in, gevolgd door Thomas en Leitão - Van Schip staat op de veertiende plek.

Omnium mannen, puntenkoers
Op de afsluitende puntenkoers kon Van den Bossche het niet helemaal bolwerken: de Belg moest zich gewonnen geven tegen Thomas, die voor eigen publiek naar olympisch goud reed. Leitão pakte voor Portugal zilver, Van den Bossche hield met pijn en moeite nog wel stand voor fraai brons - Van Schip eindigde als vijftiende.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen begon met een simpele zege op Mateusz Rudyk en heeft er nog één nodig voor een plek in de halve finales. Jeffrey Hoogland's eerste race was minder lekker: hij verloor van de Brit Hamish Turnbull en zal twee keer moeten winnen.

Lavreysen won zijn tweede race tegen Rudyk simpel en kon terug naar het olympisch dorp. Hoogland wist met 0,007 seconden van Turnbull te winnen en mag zo nog voor een derde en beslissende race gaan.

In de derde en laatste rit rekende Hoogland wél af met Turnbull, waardoor ook hij in de halve finales staat.