MotoGP-broers Marquez eindelijk samen op podium in Grand Prix van Duitsland

In de MotoGP is zondagmiddag de Grand Prix van Duitsland afgewerkt. Op de Sachsenring werd lange tijd fel gestreden en kregen de vele, vele duizenden fans ook een mooi stukje historie te zien.

Jorge Martin vertrok vanaf poleposition, voor de verrassende Aprilia's van Miguel Oliveira en Raul Fernandez. Op rij twee stonden Francesco Bagnaia, Alex Marquez en Franco Morbidelli, gevolgd door Maverick Viñales, Fabio Di Giannantonio, Enea Bastianini, Pedro Acosta, Brad Binder, Marco Bezzecchi, Marc Marquez, Fabio Quartararo en Augusto Fernandez.

Martin hield stevig stand in de openingsronde, Bagnaia schoof door naar plek twee, voor Oliveira, Morbidelli en Alex Marquez. Al vrij snel nam Bagnaia de leiding over van Martin, maar een paar ronden later sloeg Martin terug. Viñales reed op de zesde plek, maar maakte een foutje en dook het grind in - hij bleef wel overeind, maar zakte ver weg.

Martin reed beetje bij beetje weg van Morbidelli, die om de tweede plek knokte met Bagnaia. Halverwege de race ging Bagnaia weer naar plek twee, terwijl Alex Marquez ook aangesloten was. Morbidelli moest Marquez van zich af zien te houden, maar dat lukte niet en de Spanjaard ging naar de derde plek.

Morbidelli kreeg al snel de andere Marquez achter zich aan, resulterend in een clash: Marquez verloor daarbij een stukje van zijn ruit én zijn airbag klapte uit, maar hij wist van geen wijken en nam de vierde plek over. Voorin kwam Bagnaia een beetje dichter in de buurt van Martin, maar echt gevaarlijk werd het nog niet met vier ronden te gaan.

Twee ronden voor het einde ging het ineens fout voor Martin: hij gleed onbedreigd onderuit en Bagnaia kon doodsimpel de leiding in de race én het kampioenschap overnemen. Marc pakte ondertussen broertje Alex Marquez voor plek twee en daarmee waren de podiumplekken bekend, met de twee gebroeders dan eindelijk samen op het podium - de eerste keer in de topklasse sinds Nobuatsu en Takuma Aoki in 1997 in Imola tweede en derde werden.