Supersub Rovanperš valt in en wint Rally van Polen

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar Polen: daar werd de zevende rally van het wereldkampioenschap van dit jaar verreden, de 80e editie van de Rally van Polen en de eerste keer sinds 2017 dat die wedstrijd weer onderdeel is van het WK.

Sebastien Ogier en navigator Vincent Landais waren in de verkenning betrokken geraakt bij een auto-ongeval en konden niet deelnamen aan de wedstrijd, hoewel ze er beiden redelijk goed vanaf kwamen. Dat leek ook het geval te zijn voor de inzittenden van de andere auto, maar één van hen, een man achterin de zestig, overleed enkele dagen later alsnog - het is niet duidelijk of dat door het ongeval kwam of door de hitte in Polen.

Andreas Mikkelsen mocht weer een rally rijden in de topklasse en de Noor was met navigator Torstein Eriksen bijzonder lekker bezig in de Hyundai: na de eerste volle dag en in totaal acht proeven stond hij aan de leiding. De Finse wereldkampioen Kalle Rovanperä, die dit jaar parttime rijdt en plotseling in viel voor Ogier, volgde met navigator Jonne Halttunen op 1,8 seconden in hun Toyota, twee tienden voor de Toyota van Elfyn Evans en Scott Martin.

De Ford van Adrien Fourmaux en Alexandre Coria volgde op 7,5 seconden van Mikkelsen, twee tienden voor dé verrassing van de dag: de Letten Martins Sesks en Renars Francis, die plek vijf in beslag namen. Ott Tänak was al in de eerste echte proef kansloos: de Est had een hert aangereden en zijn auto liep daarbij flinke schade op - wel minder dan het onfortuinlijke hert, overigens.

Op de tweede volle dag nam Rovanperä in de tiende proef de leiding in de rally over, terwijl ook Evans voorbij Mikkelsen ging. In de voorlaatste proef kwam Mikkelsen weer voorbij Evans, nadat de Welshman met een lekke band kampte. Rovanperä breidde zijn voorsprong aan het eind van de voorlaatste dag uit naar 9,4 seconden op Mikkelsen, Evans volgde op 16,1 seconden, voor Fourmaux (+37,0) en de dapper volhoudende Sesks (+58,2).

Het ging in de eerste proef van de slotdag gelijk fout voor Mikkelsen: een lekke band sloeg zijn halve auto kapot en hij zakte met bijna een minuut aan verloren tijd naar plek vier. Rovanperä's overwinning was daarmee uiteindelijk binnen, de Fin won met 28,3 seconden voorsprong op Evans en 42,7 seconden op Fourmaux. Thierry Neuville werkte zich na een moeizame start nog op naar plek vier, voor Sesks, die zo een geweldig Rally1-debuut afsloot.