FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 juli 2024

240.000 mensen geëvacueerd tijdens extreme regenbuien in China

Bijna een kwart miljoen mensen werden geëvacueerd in Oost-China nadat zware regenbuien ervoor zorgden dat de Yangtze en andere rivieren buiten hun oevers traden ,meldden staatsmedia woensdag.

China heeft de afgelopen maanden te maken gehad met extreme weersomstandigheden, van hevige regenval tot zinderende hittegolven. Het land staat bekend als de grootste uitstoter van broeikasgassen, wat volgens wetenschappers de klimaatverandering veroorzaakt waardoor extreme weersomstandigheden frequenter zullen voorkomen.

Staatspersbureau Xinhua zei dat het noodweer zo'n 991.000 inwoners in de provincie Anhui trof en dinsdagmiddag de evacuatie van 242.000 mensen veroorzaakte. "Vanaf dinsdag 16.00 uur is er grote schade aangericht door regenbuien in 36 provincies en districten", meldde Xinhua.

Stortregens hebben het water van eenentwintig rivieren en zes meren in de provincie buiten de oevers doen treden. Tienduizenden functionarissen zijn ingezet om dammen en dijken langs de Yangtze in Anhui te monitoren, zei Xinhua. Het provinciale weerbureau voorspelde van woensdag tot en met vrijdag meer regen in delen van Anhui en waarschuwde voor "geologische rampen" in zuidelijke gebieden.

Picnic en Spar zwichten voor eiwittransitie

Picnic en Spar omarmen vanaf nu de doelstelling van Wakker Dier voor een ambitieuze eiwittransitie. De supermarkten gaan zich actief inzetten om meer plantaardige producten te verkopen dan dierlijke.

Met Picnic en Spar erbij zijn er nu elf supermarkten die deze stap zetten: Albert Heijn, Aldi, Crisp, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl, Odin, Picnic, Plus en Spar. Samen hebben zij een marktaandeel van meer dan 90 procent.

60 procent plantaardig
Van alle eiwitten die Nederlandse supermarkten verkopen, is op dit moment 40 procent plantaardig. De elf supermarkten hebben zich gecommitteerd aan een aandeel plantaardig van minimaal 50 procent in 2025 en minimaal 60 procent in 2030, waarbij de totale hoeveelheid eiwitten niet toeneemt. Ook publiceren ze jaarlijks hun voortgang.

Vomar nog niet
Afgelopen week lanceerde Wakker Dier een radiocommercial waarin zij supermarkt Vomar oproept om ook mee te doen. Molenaar: “Vomar stunt nog volop met vlees en kan nog veel meer doen om consumenten te helpen plantaardiger te eten.” Naast Vomar hebben enkel wat kleinere supermarktketens zich nog niet aan de eiwitdoelstellingen verbonden: Boni, Boon’s Markt, DekaMarkt, Hoogvliet, Nettorama en Poiesz.

Dier, mens en milieu
Minder dieren eten is niet alleen goed nieuws voor de dieren zelf, maar ook voor onze gezondheid. De Gezondheidsraad concludeert dat een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten beter is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders. En daarnaast kan zorgen voor een 25 procent lagere milieu-impact van onze voeding. De Gezondheidsraad wijst onder andere naar supermarkten om consumenten hierbij te helpen.

Britse Labour stevent donderdag op overwinning af

De Britse oppositiepartij Labour is op weg om donderdag de grootste meerderheid van alle partijen in de moderne geschiedenis te behalen bij de verkiezingen, zo blijkt uit een definitieve prognose die YouGov woensdag publiceerde.

De multilevel regressie- en poststratificatieanalyse (MRP) voorspelde dat Labour 431 zetels zou behalen, terwijl de Conservatieven van premier Rishi Sunak het naar verwachting met 102 zetels moeten doen. Dat houdt een meerderheid van 212 zetels voor Labour in. 

Zelfs in het beste geval is het resultaat voor de Conservatieven nog beroerder dan het slechtste verkiezingsresultaat van de partij tot nu toe in 1906, toen ze 156 zetels behaalden, aldus YouGov.

De Liberal Democrats zullen naar verwachting 72 zetels binnen slepen en Nigel Farage's Reform UK zal naar verwachting 3 zetels bemachtigen, zo werd er gezegd.

Supersub Rovanperä valt in en wint Rally van Polen

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar Polen: daar werd de zevende rally van het wereldkampioenschap van dit jaar verreden, de 80e editie van de Rally van Polen en de eerste keer sinds 2017 dat die wedstrijd weer onderdeel is van het WK.

Sebastien Ogier en navigator Vincent Landais waren in de verkenning betrokken geraakt bij een auto-ongeval en konden niet deelnamen aan de wedstrijd, hoewel ze er beiden redelijk goed vanaf kwamen. Dat leek ook het geval te zijn voor de inzittenden van de andere auto, maar één van hen, een man achterin de zestig, overleed enkele dagen later alsnog - het is niet duidelijk of dat door het ongeval kwam of door de hitte in Polen.

Andreas Mikkelsen mocht weer een rally rijden in de topklasse en de Noor was met navigator Torstein Eriksen bijzonder lekker bezig in de Hyundai: na de eerste volle dag en in totaal acht proeven stond hij aan de leiding. De Finse wereldkampioen Kalle Rovanperä, die dit jaar parttime rijdt en plotseling in viel voor Ogier, volgde met navigator Jonne Halttunen op 1,8 seconden in hun Toyota, twee tienden voor de Toyota van Elfyn Evans en Scott Martin.

De Ford van Adrien Fourmaux en Alexandre Coria volgde op 7,5 seconden van Mikkelsen, twee tienden voor dé verrassing van de dag: de Letten Martins Sesks en Renars Francis, die plek vijf in beslag namen. Ott Tänak was al in de eerste echte proef kansloos: de Est had een hert aangereden en zijn auto liep daarbij flinke schade op - wel minder dan het onfortuinlijke hert, overigens.

Op de tweede volle dag nam Rovanperä in de tiende proef de leiding in de rally over, terwijl ook Evans voorbij Mikkelsen ging. In de voorlaatste proef kwam Mikkelsen weer voorbij Evans, nadat de Welshman met een lekke band kampte. Rovanperä breidde zijn voorsprong aan het eind van de voorlaatste dag uit naar 9,4 seconden op Mikkelsen, Evans volgde op 16,1 seconden, voor Fourmaux (+37,0) en de dapper volhoudende Sesks (+58,2).

Het ging in de eerste proef van de slotdag gelijk fout voor Mikkelsen: een lekke band sloeg zijn halve auto kapot en hij zakte met bijna een minuut aan verloren tijd naar plek vier. Rovanperä's overwinning was daarmee uiteindelijk binnen, de Fin won met 28,3 seconden voorsprong op Evans en 42,7 seconden op Fourmaux. Thierry Neuville werkte zich na een moeizame start nog op naar plek vier, voor Sesks, die zo een geweldig Rally1-debuut afsloot.

Meer dan de helft van alle gecontroleerde fatbikes in Amsterdam is opgevoerd

Meer dan de helft van alle fatbikes die de politie de afgelopen maanden op de rollerbank heeft gelegd, blijkt te zijn opgevoerd. In totaal werden er 215 fatbikes gecontroleerd. 117 daarvan bleken harder te kunnen dan wettelijk is toegestaan. Zo meldt AT5

Het blijkt uit cijfers van platform Mobiliteit.nl. De politie controleert sinds februari of fatbikes harder kunnen rijden dan is toegestaan. Als een fatbike bij een snelheid van meer dan 25 kilometer per uur nog steeds trapondersteuning heeft, of als de fiets zonder trapondersteuning harder dan 6 kilometer per uur kan rijden, dan kan dat een boete van 290 euro opleveren. Bij een tweede boete wordt de fiets in beslag genomen.

De meeste opgevoerde fatbikes kunnen harder rijden vanwege een aangebrachte gashendel. Andere exemplaren werden via een fietscomputer opgevoerd. 

Verkeerswethouder Melanie van der Horst wil het gebruik van fatbikes terugdringen, omdat ze te gevaarlijk zouden zijn. Van der Horst wil onder meer een kentekenplicht en een minimumleeftijd van 16 jaar voor bestuurders.

Voorlopig lijken daar nog juridische haken en ogen aan te zitten. Bijvoorbeeld omdat de wet nog geen onderscheid maakt tussen fatbikes en andere elektrische fietsen. Volgens onderzoeksbureau Sweco is dat onderscheid nu moeilijk te maken, omdat er nog te weinig bewijs is dat elektrische fietsen met dikkere banden gevaarlijker zijn.

Hondenfokker heeft regels over het dierenwelzijn overtreden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft verschillende handhavingsbesluiten genomen tegen een hondenfokker. Die hondenfokker heeft meerdere overtredingen begaan van dierenwelzijnsregels. Zo liet hij de honden niet genoeg naar buiten gaan, lette niet genoeg op hun gezondheid en de hokken waarin zij verbleven waren te klein. 

Vandaag doet het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak in drie beroepen die zijn ingesteld door de hondenfokker. Hij was het namelijk niet eens met de handhavings- en invorderingsbesluiten van de NVWA. Volgens de hondenfokker heeft hij die overtredingen niet begaan.

Het CBb geeft de hondenfokker geen gelijk. De toezichthouders van de NVWA hebben hun bevindingen over de begane overtredingen tijdens de controles beschreven in rapporten en daarmee het bewijs geleverd dat de overtredingen zijn begaan. Daarom blijven de handhavings- en invorderingsbesluiten in stand. Dat betekent dat de hondenfokker moest voldoen aan de maatregelen om het dierenwelzijn te verbeteren. Ook moet de hondenfokker dwangsommen betalen.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. 

Zelenskyy wil duidelijkheid van Trump over beëindigen oorlog

De Oekraïense president Zelenskyy wil graag uitleg van Donald Trump over hoe hij de oorlog binnen 24 uur wil beëindigen. “Als Trump weet hoe hij deze oorlog moet beëindigen, moet hij ons dat vandaag vertellen”, zei Zelenskyy in een interview op Bloomberg TV.

"Als er risico's zijn voor de onafhankelijkheid van Oekraïne, en als we ons land moeten afstaan dan willen we daar op voorbereid zijn."

De voormalige Amerikaanse president en kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen heeft herhaaldelijk beweerd dat hij de oorlog in Oekraïne binnen 24 uur zou kunnen beëindigen. Trump heeft echter nooit details gegeven over hoe hij dat wil gaan doen. In het interview zei Zelenskyy dat hij bereid was Trump en zijn team te ontmoeten en naar hun suggesties te luisteren. "We willen begrijpen of we in november (na de Amerikaanse verkiezingen) de krachtige steun van de VS zullen hebben of dat we het zonder hen moeten doen. "

Cavendish sprint naar historische ritzege in Tour de France

Mark Cavendish heeft zijn 35e Tour-overwinning te pakken. In de vijfde etappe was de Britse sprinter de snelste in een massasprint, voor Jasper Philipsen en Alexander Kristoff. Door de winst is Cavendish alleen-recordhouder geworden wat betreft het aantal ritzeges in de Ronde van Frankrijk.

Na de rit over de Galibier, waarin Tadej Pogacar het geel greep, stond vandaag weer een rit voor de sprinters op het programma. Een vlakke etappe van bijna 180 kilometer met aankomst in Saint-Vulbas. In de beginfase was er weinig animo om in de aanval te gaan en pas na 25 kilometer reed eerst Clément Russo weg en later volgde Mattéo Vercher.

De twee Fransmannen reden een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar, maar er was geen moment sprake van paniek in het peloton. Met nog 50 kilometer te gaan was er wel een schrikmoment in het peloton. Geletruidrager Pogacar kon met het nodige geluk net een vluchtheuvel ontwijken, maar door zijn actie kwamen wel andere renners ten val, zonder al te veel schade.

Na het schrikmoment werden de Twee Fransen snel gegrepen en kwam er een onvermijdelijke massasprint in de vijfde etappe. Mathieu van der Poel trok de sprint aan voor Jasper Philipsen. De wereldkampioen kon echter niet voorkomen dat Mark Cavendish naar zijn 35ste ritzege sprintte, voor Philipsen. Door de zege is de Britse sprinter van Astana nu alleen recordhouder wat betreft de ritzeges. In de sprint werd er ook nog gevallen, waarbij Mads Pedersen hard in aanraking kwam met de hekken.

Results powered by FirstCycling.com

Wimbledonkampioene Vondrousova in openingspartij onderuit

Ook in het vrouwenenkelspeltoernooi is Wimbledon inmiddels in volle gang. Net als bij de mannen is het grootste deel van de eerste ronde achter de rug, maar wegens regenval zijn nog niet alle partijen gespeeld - in de top-15 moet alleen Danielle Collins (11) nog in actie komen.

Drie grote namen haalden de tweede ronde al niet. Sterker nog, de als derde geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka haalde zelfs ronde één niet: ze moest met een schouderblessure verstek laten gaan. Marketa Vondrousova (6) uit Tsjechië stond er wel, maar ging al in de eerste ronde kansloos onderuit tegen de Spaanse Jessica Bouzas Maneiro: 6-4, 6-2. De Chinese Zheng Qinwen (8) was niet opgewassen tegen de Nieuw-Zeelandse qualifier Lulu Sun en verloor met 4-6, 6-2, 6-4.

De Poolse wereldranglijstaanvoerster Iga Swiatek opende met 6-3, 6-4 vrij soepel tegen de Amerikaanse Sofia Kenin, terwijl diens landgenote Coco Gauff (2) in een Amerikaans onderonsje makkelijk met 6-1, 6-2 van Caroline Dolehide won. De Kazachse Elena Rybakina, winnares van twee jaar geleden, begon met een prima 6-3, 6-1 zege op de Roemeense qualifier Elena-Gabriela Ruse en in nog een Amerikaans onderonsje was Jessica Pegula (5) met 6-2, 6-0 veel te sterk voor Ashlyn Krueger.

De Italiaanse Roland Garros-sensatie Jasmine Paolini (7) won met 7-5, 6-3 van de Spaanse veterane Sara Sorribes Tormo, Maria Sakkari (9) uit Griekenland had met 6-3, 6-1 niet zo heel veel moeite met de Amerikaanse qualifier McCartney Kessler en Ons Jabeur (10) uit Tunesië klopte de Japanse Moyuka Uchijima met 6-3, 6-1.

Madison Keys (12) uit de VS won met 6-4, 7-6 (4) van de Italiaanse Martina Trevisan, voormalig halvefinaliste Jelena Ostapenko (13) uit Letland klopte de Australische wildcardspeelster Ajla Tomljanovic met 6-1, 6-2. De Russische Daria Kasatkina (14) was met 6-3, 6-0 een maatje te groot voor de ver weggezakte Chinese Zhang Shuai, terwijl Kasatkina's landgenote Liudmila Samsonova (15) met 6-3, 4-6, 6-2 van de Spaanse Rebeka Masarova won.

Rublev onderuit op Wimbledon, overige toppers allemaal door

Op Wimbledon is de eerste ronde van het toernooi in het mannenenkelspel grotendeels afgerond. Wegens de regen in Londen staan er nog een paar partijen open, die worden in principe woensdag afgewerkt, maar in elk geval de gehele top-15 van de plaatsingslijst heeft de openingswedstrijd achter de rug.

De Italiaan Jannik Sinner is als eerste geplaatst in Londen en opende met een ietwat moeizame zege op de Duitser Yannick Hanfmann, die hij met 6-3, 6-4, 3-6, 6-3 de baas was. Novak Djokovic, als tweede geplaatst en jagend op zijn achtste Wimbledontitel, begon een stuk soepeler: de qualifier Vit Kopriva uit Tsjechië moest er met 6-1, 6-2, 6-2 aan geloven.

Titelverdediger Carlos Alcaraz (3) startte moeizaam, maar kwam daarna op dreef en klopte de Estse qualifier Mark Lajal met 7-6 (3), 7-5, 6-2, terwijl de Duitser Alexander Zverev (4) met 6-2, 6-4, 6-2 van Roberto Carballes Baena uit Spanje won. De als vijfde geplaatste Rus Daniil Medvedev startte ook degelijk en won met 6-3, 6-4, 6-2 van de Amerikaan Aleksandar Kovacevic.

Hubert Hurkacz (7) uit Polen had flink wat moeite met de Moldavische qualifier Radu Albot, hoewel hij met 5-7, 6-4, 6-3, 6-4 wel in vier sets won. De Noor Casper Ruud (8) had een set minder nodig en won met 7-6 (2), 6-4, 6-4 van de Australische qualifier Alex Bolt, terwijl diens landgenoot Alex de Minaur (9) in een spannend Australisch onderonsje van lucky loser James Duckworth won: 7-6 (1), 7-6 (3), 7-6 (4).

Dan was er nog de Bulgaar Grigor Dimitrov (10), die met 6-3, 6-4, 7-5 van Dusan Lajovic uit Servië won, terwijl de Griek Stefanos Tsitsipas (11) met 7-6 (5), 6-4, 7-5 te sterk was voor de Japanner Taro Daniel. De Amerikaan Tommy Paul (12) won met 6-2, 6-1, 4-6, 6-3 van Pedro Martinez uit Spanje en landgenoot Taylor Fritz (13) was de Australiër Christopher O'Connell met 6-1, 6-2, 6-4 vrij soepel de baas.

De top-15 wordt gecompleteerd door de Amerikaan Ben Shelton (14) en de Deen Holger Rune (15). Shelton had een vijfsetter nodig om zich van de Italiaanse qualifier Mattia Bellucci te ontdoen (4-6, 6-3, 3-6, 6-3, 6-4), terwijl Rune met 6-1, 6-4, 6-4 van Kwon Soon-woo uit Zuid-Korea won.

Dan ontbreekt nog één naam: Andrey Rublev, als zesde geplaatst. De Rus speelde tegen de Argentijn Francisco Comesaña, die nog nooit eerder een partij had gewonnen op het hoogste ATP-niveau. Sterker nog, tegen Rublev speelde Comesaña pas voor de tweede keer in zijn leven op gras, maar dat pakte alleszins aardig uit: 6-4, 5-7, 6-2, 7-6 (5) en hij had gelijk een mondiale top-10-speler te pakken.

Biden wijt zwak tv-debat aan vermoeidheid, vraagtekens over geschiktheid

De Amerikaanse president Biden heeft opnieuw een excuus aangevoerd voor wat velen beschouwden als zijn zwakste optreden ooit in een tv-debat. Op een verkiezingscampagne-evenement in staat Virginia zei de 81-jarige Democraat dat het niet erg verstandig was geweest om kort voor het debat meerdere keren de wereld rond te reizen.

Hij had niet het advies van zijn staf opgevolgd waardoor hij bijna in slaap viel op het podium, voegde Biden eraan toe. Dat was volgens de president geen excuus, maar een verklaring. Biden deed tijdens het debat met zijn uitdager Trump verschillende beloften en maakte zijn zinnen niet af. Sindsdien is er steeds meer discussie over de vraag of hij nog wel geschikt is voor nog eens vier jaar in het Witte Huis.

Eerste Democratische parlementslid roept Biden op zich terug te trekken
Een eerste federale Democratische politicus heeft Biden opgeroepen om zich terug te trekken. Lloyd Doggett, lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Texas, zei dat hij Biden "met respect" opriep om de "pijnlijke en moeilijke beslissing" te nemen om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap. Dogget had gehoopt dat het tv-debat een nieuwe impuls zou geven. Maar Biden blunderde en benoemde niet zijn vele prestaties en weersprak de vele leugens van Trump te weinig, legde Doggett uit.

Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi sprak op de Amerikaanse zender MSNBC over Biden's "beoordelingsvermogen en strategisch denken". De Democrate gaf toe dat het een "legitieme vraag" was of zijn optreden "slechts een momentopname of een voortdurende realiteit" was. De 84-jarige benadrukte dat het moeilijk is om met Trump in debat te gaan omdat de Republikeinse ex-president de ene leugen na de andere leugen eruit gooit. Beide kandidaten moeten aan dezelfde kritische voorwaarden voldoen als het gaat om hun geschiktheid voor het presidentschap. Pelosi voegde eraan toe dat ze geen arts is en niet kan voorspellen wat er de komende jaren zou gebeuren. Maar volgens haar zal Biden een "geweldige president" blijven.

Ontmoeting met gouverneurs 
Tot nu toe is Biden van plan om kandidaat te blijven voor een tweede termijn. Enkele vooraanstaande Democratische politici hebben hem publiekelijk hun steun toegezegd. Inmiddels is bekend geworden dat de president alle Democratische gouverneurs heeft uitgenodigd voor een bijeenkomst op woensdag in het Witte Huis. Sommige gouverneurs zullen via een video-verbinding aanwezig zijn, zo werd gemeld. Waarnemers zien dit als een indicatie dat Biden probeert medestanders te vinden na zijn zwakke tv-optreden.

Het persbureau Reuters meldt, op basis van een insider, dat Biden in de loop van de week ook ontmoetingen plant met vertegenwoordigers van het Congres. Hij had zondag en maandag al telefoongesprekken gevoerd met campagnedonoren die hun bezorgdheid hadden geuit over het optreden van Biden.

Nederlandse en Turkse voetbalfans vierden feest na overwinning

Op verschillende plaatsen in Nederland werd gisteravond weer feest gevierd op straat vanwege de overwinningen van zowel het Nederlands elftal als Turkije in de achtste finales van het EK voetbal in Duitsland.

In steden zoals Enschede en Apeldoorn werd vuurwerk afgestoken en kwamen oranjesupporters in grote aantallen de straat op. In Vroomshoop werd een weg afgesloten vanwege feestvierders die met oranje rookfakkels op straat liepen.

In IJmuiden sneuvelde een raam van een winkel in het centrum door het afsteken van zwaar vuurwerk tijdens festiviteiten. Ook na de overwinning van Turkije, de volgende tegenstander van het Nederlands elftal, was er op diverse plekken feest.

In steden zoals Amsterdam en Tilburg zwaaiden mensen met Turkse vlaggen en reden er veel toeterende auto's rond. Enkele buurtbewoners uitten klachten over de overlast. Ook in Rotterdam vierden fans van het Turkse elftal feest, onder andere bij het Hofplein. Volgens Omroep West brak in de Haagse Schilderswijk een volksfeest uit na de 2-1 overwinning op Oostenrijk.

In Amersfoort besloot de politie een rotonde af te zetten nadat oranjesupporters zich daar hadden verzameld en muziek afspeelden, zo meldt RTV Utrecht. Na de zege van Turkije kwamen ook daar veel mensen naar de rotonde. Om te voorkomen dat automobilisten rondjes bleven rijden, werd een deel van de rotonde afgesloten. Tevens werden kentekens genoteerd van bestuurders die zich niet aan de regels hielden; zij krijgen later een boete.

De kwartfinale tussen Turkije en Nederland wordt aanstaande zaterdag om 21.00 uur gespeeld. Een raadslid uit Amsterdam heeft opgeroepen om schermen te plaatsen op een plein in stadsdeel Nieuw-West, zodat Nederlandse en Turkse fans gezamenlijk naar de wedstrijd kunnen kijken.

Inkomensongelijkheid in Nederland ruim onder het EU-gemiddelde

De inkomensongelijkheid is in vier andere EU-lidstaten kleiner dan die in Nederland. De verschillen tussen huishoudens in het inkomen waren in 2022 iets kleiner dan een jaar eerder. Dat komt doordat huishoudens met weinig inkomen in 2022 een energietoeslag ontvingen. De inkomensongelijkheid veranderde vanaf 1990 weinig. In de jaren tachtig was er wel toename. Dat blijkt uit de vandaag verschenen CBS-publicatie Materiële Welvaart in Nederland 2024, waarin de verdelingen van inkomen en vermogen centraal staan.

De ongelijkheid wordt meestal uitgedrukt in de Gini-coëfficiënt. De waarde varieert tussen 0 (iedereen heeft een gelijk inkomen) en 1 (slechts één huishouden heeft inkomen, de rest heeft niets). In 2022 was de ongelijkheid in inkomen volgens de Gini-coëfficiënt gelijk aan 0,285. De ongelijkheid in vermogen was met 0,711 een stuk groter. De vermogensongelijkheid is tussen 2015 en 2022 door de stijging van de huizenprijzen sterk afgenomen.

Inkomensongelijkheid gestegen in jaren ‘80
In de tweede helft van de jaren tachtig na een zware recessie nam de inkomensongelijkheid toe. Toen stegen de lonen sterk en kwamen er steeds meer tweeverdieners, terwijl het minimumloon en veel uitkeringen werden bevroren. Ook demografische ontwikkelingen als vergrijzing, immigratie en een groeiende groep alleenstaanden speelden een rol. Met de Oort-operatie in 1990, waarbij een aanzienlijke lastenverlichting voor vooral werkenden plaatsvond, steeg de ongelijkheid opnieuw.

De kleine toename van de ongelijkheid in 2001 had te maken met het nieuwe belastingstelsel dat in dat jaar werd ingevoerd. De toenames in 2007, 2014, 2017 en 2019 waren het gevolg van gunstige fiscale maatregelen voor directeur-grootaandeelhouders in die jaren.

Steeds meer herverdeling door pensioenuitkeringen
Het inkomen dat huishoudens uit werk of vermogen ontvangen (primair inkomen), wordt door de overheid herverdeeld door het heffen van premies en belastingen en verstrekken van uitkeringen. Voor de herverdeling is er meer ongelijkheid dan na herverdeling: de Gini-coëfficiënt van het primair inkomen was 0,542 in 2022. Door de herverdeling komt de ongelijkheid dus 47 procent lager uit. AOW-uitkeringen en aanvullende pensioenen zorgden samen voor de meeste afname. De rest kwam voor rekening van andere sociale uitkeringen en betaalde premies en belastingen. De ongelijkheidsvermindering door aanvullende pensioenen is door de vergrijzing opgelopen. Tussen 2011 en 2022 stagneerde dat. Dat kwam doordat veel pensioenen beperkt of niet meer geïndexeerd werden en de pensioengerechtigde leeftijd omhoog ging.

Inkomensongelijkheid in Nederland in verhouding laag
Nederland neemt de vijfde plaats in bij de rangorde van EU-lidstaten op de inkomensongelijkheid van laag naar hoog. In Slowakije is de minste ongelijkheid in het besteedbaar inkomen, gevolgd door Slovenië. Ook Tsjechië staat in de top-5. In deze Oost-Europese lidstaten (en ook in België en Nederland) wordt verhoudingsgewijs veel inkomen herverdeeld. In andere Oost-Europese landen is de ongelijkheid juist groot. Bulgarije spant daarbij de kroon. Ook in sommige Zuid-Europese lidstaten, zoals Portugal en Griekenland, zijn de inkomensverschillen groot. In die Zuid- en Oost-Europese lidstaten wordt in verhouding weinig inkomen herverdeeld.

Meeste inkomensongelijkheid in rijke gemeenten
In gemeenten met een gemiddeld hoog inkomen, zoals Bloemendaal, Laren, Blaricum en Wassenaar, ligt de inkomensongelijkheid met een Gini-coëfficiënt van rond 0,50 ver boven de landelijke. Niet alleen in rijke gemeenten, maar ook in studentensteden lopen de inkomens vaak bovenmatig uiteen. Daar is relatief veel verschil tussen het geringe inkomen van studentenhuishoudens en dat van andere huishoudens.

In gemeenten waar veel ouderen met overwegend lage inkomens wonen, liggen de inkomens juist een stuk dichter bij elkaar. Zo hebben vergrijsde gemeenten in de regio Parkstad Limburg, zoals Landgraaf en Brunssum, een naar verhouding kleine ongelijkheid. Ook in gemeenten in het noorden van Nederland (zoals Pekela, Veendam en Stadskanaal) is de ongelijkheid om die reden beperkt.

Meisjes met technisch opgeleide moeder kiezen vaker technisch vakkenpakket

Leerlingen in het voortgezet onderwijs volgen vaker een technisch vakkenpakket als hun ouders technisch zijn opgeleid. Vooral meisjes met een technisch opgeleide moeder volgen vaker een technisch vakkenpakket. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.

In 2022 volgde 28 procent van alle jongens in het vierde leerjaar van het voortgezet onderwijs een Technisch vakkenpakket. Bij meisjes was dit 10 procent. Deze percentages verschilden per onderwijssoort. Wel volgden jongens bij alle onderwijssoorten veel vaker een technisch vakkenpakket dan meisjes.

Meisjes met technisch opgeleide moeder kiezen technische vakken
Leerlingen met technisch opgeleide ouders volgden vaker een technisch vakkenpakket dan leerlingen met niet-technisch opgeleide ouders. Dat is vooral zo bij dochters met een technisch opgeleide moeder: 21 procent van de meisjes met een technisch opgeleide moeder volgde een technisch vakkenpakket in het voortgezet onderwijs, tegenover 10 procent van de meisjes met een niet-technisch opgeleide moeder. Van de jongens met een technisch opgeleide moeder volgde 40 procent een technisch vakkenpakket, bij jongens met een niet-technisch opgeleide moeder was dit 28 procent.

Ook de onderwijsrichting van de vader heeft invloed op de keuze voor een technisch vakkenpakket. Leerlingen met een technisch opgeleide vader volgden vaker een technisch pakket dan leerlingen met een niet-technisch opgeleide vader. De onderwijsrichting van de vader had dezelfde invloed op de keuzes van jongens als op die van meisjes. Deze cijfers veranderen bijna niet als er rekening wordt gehouden met achtergrondkenmerken, zoals de samenstelling van het gezin, de onderwijssoort van de leerling en de school waarop de leerling is ingeschreven.

Onderwijsniveau ouders heeft invloed op keuze technisch profiel
Meisjes met ouders die een hbo-opleiding of een opleiding aan de universiteit hebben afgerond volgden vaker een technisch vakkenpakket dan andere meisjes. Bij jongens is dat niet zo: zij volgden even vaak een technisch vakkenpakket, onafhankelijk van het onderwijsniveau van de ouders. Maar als er rekening wordt gehouden met achtergrondkenmerken, zoals de samenstelling van het gezin, de onderwijssoort van de leerling en de school waarop de leerling is ingeschreven, dan blijkt dat het onderwijsniveau van de ouders dezelfde invloed heeft op meisjes als op jongens.

Tour: Etappe 5 - De sprinters mogen weer

De vierde etappe van de Tour de France werd de eerste echte zegetocht voor Tadej Pogacar, die in de afdaling van de Galibier toesloeg en de gele trui weer terug heeft. Vandaag hoeft hij daar weinig mee te doen, want in principe gaan we gewoon naar een massasprint kijken.

De heren stappen rond 13.20 uur op in Saint-Jean-de-Maurienne en krijgen vervolgens een etappe van 177 kilometer voorgeschoteld. Na een kilometer of zeventig moet er wat geklommen worden, hoewel er voor de ongeveer twintig heuvelachtige kilometers alleen aan het eind een puntje klaar ligt.

Na de tussensprint, zo'n 55 kilometer voor de finish, volgt er nog een grotendeels vlak deel, alvorens we nog een klim van de vierde categorie krijgen: de Côte de Lhuis, drie kilometer aan bijna vijf procent, met de top op zo'n 35 kilometer van de meet. Vervolgens is het grotendeels vlak en dan wordt er gesprint in Saint-Vulbas.

Even voor half zes wordt het peloton aan de finish verwacht, in principe dus met een sprint, maar door het klimmetje misschien wel met een wat uitgedund peloton. Voor een meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we uiteraard door naar het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

De voordelen van een elektrische fatbike

Een elektrische fatbike biedt talloze voordelen voor avontuurlijke fietsers. Met zijn opvallende uiterlijk en krachtige prestaties is deze fiets een perfecte keuze voor iedereen die van off-road ritten houdt. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vele voordelen die het kopen van een elektrische fatbike te bieden heeft. Dus mocht je om wat voor reden dan ook toch nog niet helemaal overtuigd zijn van de vele voordelen van deze e-bike, dan is het goed om deze voordelen even rustig door te lezen.

Verbeterd vermogen en prestaties

Een van de grootste voordelen van een elektrische fatbike en dan met name de V20 fatbike is het verbeterde vermogen en de prestaties. Dankzij de elektrische ondersteuning kan je met gemak bergopwaarts rijden en moeilijk begaanbaar terrein trotseren. Het extra vermogen dat de elektromotor levert, zorgt ervoor dat je zelfs de meest uitdagende routes aankan. Dit heeft als voordeel dat je de fiets dus niet alleen kunt gebruiken voor woon- en werkverkeer, maar ook lekker de bossen in kunt op een zaterdag- of zondagmiddag. Hoe fijn is dat?

Langere afstanden afleggen

Dankzij de accu van een elektrische fatbike kun je langere afstanden afleggen zonder je zorgen te hoeven maken over vermoeidheid. Dit maakt de fiets perfect geschikt voor lange tochten in de natuur. Of je nu een weekendje weg gaat of gewoon geniet van een lange rit in de buurt, met een elektrische fatbike kun je verder gaan dan ooit tevoren. Hoe handig is het dat je bijvoorbeeld wat vaker met je fiets naar het werk kunt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je ergens halverwege geen accu meer hebt? Dit is dus precies wat je met een fatbike niet gaat gebeuren. Natuurlijk hebben ook deze accu’s niet het eeuwige leven qua capaciteit, maar is het vaak geen probleem om tussen de 40 en 60 kilometer te kunnen fietsen op maximale ondersteuning.

Gemakkelijke bediening

Een andere grote troef van een elektrische fatbike is de gemakkelijke bediening. Het enige wat je hoeft te doen, is op de pedalen trappen en genieten van de rit. De elektrische ondersteuning zorgt voor een soepele en moeiteloze ondersteuning. Zelfs als je niet veel ervaring hebt met mountainbiken, kun je met een elektrische fatbike moeiteloos over ruig terrein fietsen, hoe fijn is dat? Zo heb je het gevoel alsof je in de Tour rijdt en dat gewoon in je eigen omgeving.

Milieuvriendelijk

Daarnaast is een elektrische fatbike een milieuvriendelijke keuze. Doordat de fiets op elektriciteit werkt, stoot hij geen schadelijke gassen uit zoals een gewone motorfiets dat wel doet. Hierdoor kan je genieten van het buitenleven en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan een gezonder milieu.

Flexibiliteit in terrein

Met een elektrische fatbike heb je de flexibiliteit om vrijwel elk terrein aan te kunnen. Of je nu in de sneeuw, op het strand of in modderige paden wilt rijden, deze fiets is ontworpen om zich aan te passen aan verschillende ondergronden. Door de brede en stevige banden biedt de fatbike maximale stabiliteit en grip, waardoor je zonder problemen elke uitdaging aankan. Hoe gaaf is het dat je niet alleen op de normale weg kunt fietsen met deze fatbike, maar ook het bos in kunt? Reden genoeg dus om hem gewoon eens te proberen.


Hoe koop je crypto in Nederland?

Cryptovaluta, een digitale vorm van financiële uitwisseling die cryptografie als beveiligingsmiddel gebruikt, maakten hun debuut meer dan 10 jaar geleden met de lancering van Bitcoin. Ze verdelen de meningen en zijn niet voor iedereen. Toch zijn er tegenwoordig veel Nederlanders die dagelijks het cryptocurrency nieuws volgen. Dit doen ze uit interesse, maar ook omdat ze zelf handelen in cryptovaluta. Wil je dit ook gaan doen? Volg dan de volgende stappen zodat je weet hoe je crypto koopt in Nederland. 

  1. Kies je crypto broker of exchange

    Op dezelfde manier waarop je naar een wisselkantoor gaat om euro’s in dollars te wisselen, moet je, als je cryptovaluta wilt kopen, eerst een makelaar of een cryptobeurs kiezen. Je kunt met beide opties crypto kopen, al zijn ze ietsje verschillend. Een cryptobeurs is een online platform zoals Bitvavo waar kopers en verkopers elkaar ontmoeten om cryptovaluta te verhandelen. Hiervoor betalen ze kosten aan de exchange om het proces te vergemakkelijken. Een alternatief voor exchanges zijn cryptocurrency brokers die een deel van de complexiteit bij het kopen van cryptovaluta wegnemen door gebruiksvriendelijke interfaces aan te bieden die namens jou met een beurs communiceren. 

  2. Creëer je account

    Zodra je een cryptocurrency broker of exchange hebt gekozen, kun je je aanmelden om een account aan te maken. Afhankelijk van je keuze van platform en de hoeveelheid crypto die je van plan bent te kopen, kan het nodig zijn om je identiteit te verifiëren met behulp van officiële documenten zoals een paspoort of rijbewijs. Je kunt ook worden gevraagd om een selfie te uploaden naar je account om te bewijzen dat je uiterlijk overeenkomt met je documenten. Pas als het verificatieproces is voltooid, kun je cryptovaluta kopen en verkopen op het platform.

  3. Stort geld

    Je kunt pas beginnen met het kopen van cryptovaluta als je over het benodigde geld op je account beschikt. Je kunt geld storten op je crypto account door deze te koppelen aan je betaalrekening, of door een betaling te doen met bijvoorbeeld iDEAL of bankoverschrijving. Afhankelijk van de financieringsmethode die je gebruikt en de beurs of broker die je kiest, kan het enkele dagen duren voordat het geld dat je hebt gestort beschikbaar is om cryptocurrency te kopen. Hier moet je dus rekening mee houden, al zijn geldstortingen met iDeal tegenwoordig instant.

  4. Plaats een order

    Zodra het geld op je account staat, kun je je eerste cryptocurrency-order plaatsen. Er zijn duizenden cryptocurrencies om uit te kiezen zoals je ziet aan het aantal koersen, waaronder de bekendste versies zoals Bitcoin en Ethereum. Zodra je hebt besloten welke cryptocurrency je wilt kopen, voer je het tickersymbool in op je account. Dit is de afkorting van drie of vier letters die wordt gebruikt om een bepaalde cryptocurrency te identificeren - zoals BTC voor Bitcoin en ETH voor Ethereum - en tik je ook in hoeveel munten je wilt kopen.

  5. Sla je crypto op

    Net zoals je geneigd bent om je geld in een kluis te bewaren, is het belangrijk om een veilige opslagplaats te hebben voor je cryptovaluta. Je kunt ervoor kiezen om je crypto op de cryptobeurs te laten staan, maar je kunt ook een hot of cold wallet gebruiken. Cold wallets zijn doorgaans het veiligst, maar minder handig. 

crypto

Woonboot zinkt in Son

Op het Wilhelminakanaal in Son is gisteren een woonboot gezonken. De eigenaar, die de ark pas net in bezit had, en andere aanwezigen konden veilig aan wal komen.

Rond acht uur in de ochtend begon de woonboot opeens water te maken. De brandweer werd ingeschakeld in een poging om de woonboot te redden, maar dit mocht niet baten.

Uiteindelijk werd de ark met een kraan uit het water getakeld. Deze is hoogstwaarschijnlijk niet meer te redden. Ook de oorzaak van het lek is nog onduidelijk. Tot overmaat van ramp voor de eigenaar, zou de verzekering van de woonboot pas over enkele dagen geregeld worden en moet hij het huurhuis uit waarvan hij de huur had opgezegd.

FOK! Wat een weer: koel en regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend schijnt in het oosten eerst nog de zon. Verder is het bewolkt en gaat het van het westen uit overal regenen. De wind komt uit het westen en is overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag regent het eerst vrijwel overal. In de loop van de middag trekt de regen naar het oosten weg. De zon breekt dan af en toe door maar er zijn ook nog enkele buien. Het is koel met een middagtemperatuur van 14°C in het oosten tot 17°C in het zuidwesten. De wind komt uit het westen en is matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vanavond komen er enkele buien voor. In het midden en oosten is er nog af en toe zon, verder is het bewolkt. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vannacht trekken er buien van west naar oost over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6. In de loop van de nacht draait de wind in de kustprovincies naar het westen. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Even een momentje van zen op de oude begraafplaats in Wormerveer (Foto: DJMO)
Even een momentje van zen op de oude begraafplaats in Wormerveer (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1320

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1322
special
Random Pics van de Dag #1321
special
Random Pics van de Dag #1320
special
Random Pics van de Dag #1319
special
VrijMiBabes #216 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1318
©FOK.nl e.a.