Hypermodern Russisch jachtvliegtuig opgeblazen

Gisteren schoot Oekraïne enkele drones af richting de Akhtubinsk vliegbasis, een kleine 600 kilometer van Oekraïne vandaan. Dit is de basis van waar uit Poetin's trots, de Sukhoi Su-57 stealthfighter, Rusland's antwoord op de Amerikaanse F-22, opereert. Een van deze toestellen lijkt bij de aanval te zijn beschadigd. Rusland heeft naar schatting zo'n twintig van deze peperdure toestellen in gebruik.

Op basis van satellietbeelden is vastgesteld dat het vliegtuig op 7 juni nog intact was, maar op 8 juni schade opliep door een explosie na een drone-aanval. Op die dag meldde Rusland dat er inderdaad een drone-aanval had plaatsgevonden op verschillende regio's, waaronder Astratsjan.

De Su-57 is de meest geavanceerde straaljager van Rusland, waarvan er slechts enkele exemplaren actief zijn in de Russische luchtmacht. Dit vliegtuig kan onder andere kruisraketten dragen die regelmatig worden ingezet tegen doelen in Oekraïne, inclusief burgerdoelen.

Eerder wist Oekraïne al zes Russische gevechtsvliegtuigen, voornamelijk Su-25's, neer te halen. De vernietiging van de Su-57 wordt door HUR beschouwd als "het eerste geval in de geschiedenis". Vorige maand werd het Belbek-vliegveld op de bezette Krim ook aangevallen door Oekraïne, waarbij drie Russische vliegtuigen, waaronder een Su-27 en twee MiG-31's, schade opliepen.