Biden beperkt stroom asielzoekers via Mexico

Na maanden zware politieke druk van alle kanten heeft de Amerikaanse president Joe Biden een uitvoerend bevel ondertekend dat de Amerikaanse grens met Mexico tijdelijk sluit zodra er teveel migranten proberen de grens over te steken naar Mexico.

De sterk toegenomen illegale migratie wordt veroorzaakt door de politieke instabiliteit in Latijns-Amerika, terwijl de achterstand bij de Amerikaanse immigratierechtbanken een baken van hoop is geworden voor de wanhopigen migranten. 

Migratie is een van de neteligste kwesties dit verkiezingsjaar, en zou Bidens Republikeinse rivaal Donald Trump extra stemmen op kunnen leveren.

Het decreet maakt het voor de autoriteiten mogelijk om mensen die illegaal het land zijn binnengekomen, te deporteren zonder eerst hun asielaanvraag te hebben behandeld.

Volgens de verordening treden de nieuwe regels in werking zodra het aantal illegale grensoverschrijdingen het daggemiddelde van 2.500 overschrijdt. En ze zullen pas worden opgeheven als het aantal is teruggevallen naar 1.500. Er zijn uitzonderingen gepland, bijvoorbeeld voor alleenstaande minderjarigen of zieke mensen.

Het plan van de president zal de zuidelijke Amerikaanse grens sluiten voor irreguliere asielzoekers wanneer het aantal aankomsten te hoog wordt om door de grenswachten te kunnen worden verwerkt. Het aantal oversteken is aanzienlijk gestegen sinds Biden president is, met een piek van 300.000 afgelopen december – maar is de afgelopen maanden afgenomen. In een recente opiniepeiling zeiden Amerikanen dat immigratie het belangrijkste probleem is van de VS.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft kritiek geuit op deze aanscherping van de asielregels in de VS. De UNHCR zei diep bezorgd te zijn. De nieuwe regels zouden veel mensen de toegang tot asiel ontzeggen terwijl ze eigenlijk internationale bescherming nodig hadden. De Amerikaanse regering zou de veranderingen daarom moeten heroverwegen, eiste het vluchtelingenagentschap.