Giro: Etappe 10 - Dominante Pogacar mag verder in de bergen

De ruime openingsweek van de Giro d'Italia zit er al op en de kaarten lijken inderdaad te liggen zoals vooraf gedacht: Tadej Pogacar is ongenaakbaar, een grote groep renners strijdt om de tweede en derde plek op het podium, met minder dan vijf minuten verschil tussen de nummer twee en nnummer dertien.

Het peloton stapt dinsdag op in Pompeï, daar zullen de meesten wel bekend mee zijn: iets met een vulkaan. Na een vlakke aanloop van een kilometer of veertig doemen de heuvels op, waaronder de Bivio Taburno (drie kilometer aan acht procent, pittig) en de Camposauro van de tweede categorie, zes kilometer aan 7,5 procent, ook niet makkelijk.

Na het afdalen van de Camposauro volgt de Guardia Sandramondi van bijna vijf kilometer aan 6,5 procent, vreemd genoeg zonder bergpunten. Via heuvelachtig terrein trekt men dan door naar de slotklim: de Bocca della Selva, met aankomst in Cusano Mutri. Achttien kilometer, gemiddeld 5,6 procent, maar dat is ook inclusief wat vlakkere stukjes.

De renners gaan het zwaar krijgen in deze rit, waarin men om kwart over één van start gaat en ergens rond vijf uur bij de finish zou moeten arriveren.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)