Cyprus: EU-steun Libanon inzake migranten

Volgens de Cypriotische president Christodoulidis zal de EU een overeenkomst sluiten met Libanon om de toegang van Syrische vluchtelingen tot de Europese Unie te beperken. Christodoulidis vertelde dat het financiële pakket begin mei zou worden aangekondigd.

Daarna zal hij samen met voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, naar Libanon reizen. Ze willen het land steunen om met de stroom vluchtelingen om te gaan, zodat minder migranten naar Cyprus komen. Het pakket omvat niet alleen financiële steun, benadrukte Christodoulidis. Het gaat ook om het ondersteunen van de Libanese strijdkrachten. 

Gisteren kwamen de ministers van Binnenlandse Zaken van de vijf mediterrane landen Cyprus, Spanje, Italië, Griekenland en Malta bijeen op Gran Canaria. De zogenaamde “MED5”-groep riep de Europese Commissie op om partnerschappen met derde landen uit te breiden om irreguliere immigratie te beteugelen. Op dit onderwerp is nog ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld door het verstrekken van financiële middelen. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Grande-Marlaska benadrukte dat de sleutel tot een beter immigratiebeheer in bilaterale samenwerking ligt.

Het nieuwe EU-asielpact is onlangs door het Europees Parlement aangenomen. Het zorgt onder meer voor versnelde procedures aan de buitengrenzen van Europa en een grotere verdeling van migranten over de lidstaten.