Amerikaanse media: 'IsraŽlische luchtaanval op Iran'

Volgens berichten in de Amerikaanse media zou Israël een militaire operatie tegen Iran hebben uitgevoerd. Er zouden explosies hebben plaatsgevonden in de metropool Isfahan. De Iraanse regering spreekt van drones die daar zijn onderschept.

Volgens de berichtgeving zou Israël een luchtaanval op Iran hebben uitgevoerd. ABC News, MSNBC en Fox News en andere media berichtten, onder verwijzing naar Amerikaanse regeringsfunctionarissen, dat Israël afgelopen nacht een militaire operatie in Iran uitvoerde. Dit zou in reactie zijn op de Iraanse luchtaanvallen op Israël afgelopen weekend.

Verschillende Amerikaanse media maakten melding van een of meer Israëlische raketten die een doelwit in Iran aanvielen. Het Pentagon heeft de berichten nog niet bevestigd. Ook vanuit Israël is er tot nu toe geen verklaring gekomen.Fox News meldde, onder verwijzing naar een militaire bron, dat het om een “beperkte aanval” ging. De VS waren er niet bij betrokken en de Israëli's informeerden de Amerikaanse regering vooraf.

Gedurende de nacht meldden Iraanse media een explosie nabij het vliegveld in de stad Isfahan. Ondertussen zei een Iraanse regeringsfunctionaris dat er volgens persbureau Reuters geen raketaanval op Iran heeft plaatsgevonden.

De explosies die in Isfahan te horen waren, zouden het gevolg zijn geweest van het activeren van de Iraanse luchtverdedigingssystemen, aldus de regeringsfunctionaris aan Reuters. De Iraanse staatstelevisie had eerder gemeld dat er drie drones waren gesignaleerd boven Isfahan. De luchtverdediging zou de drones hebben vernietigd. Er is geen schade gemeld.

In Isfahan is een militaire basis gevestigd, daarnaast is het grootste nucleaire onderzoekscentrum van Iran ook in de culturele stad gevestigd. Volgens het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) zijn de nucleaire installaties niet beschadigd door de vermeende luchtaanval.

Volgens Iraanse staatsmedia is in verschillende provincies het luchtafweergeschut geactiveerd en de activiteiten op verschillende luchthavens tijdelijk stilgelegd.