Veijer vanaf podiumplek onderuit in Moto3-race COTA, Alonso domineert

Op het Circuit of the Americas in Texas is zondagavond de Grand Prix of the Americas verreden in de Moto3. Dat leverde uiteindelijk geen Nederlands succes op, hoewel dat er wel enige tijd in zat.

David Alonso vertrok vanaf poleposition, naast Daniel Holgado en Collin Veijer - de Nederlander schoof op naar plek drie, doordat José Antonio Rueda wegens een acute blindedarmontsteking niet van start ging. Joel Kelso, Jacob Roulstone en Matteo Bertelle vormden de tweede rij, voor David Muñoz, Stefano Nepa en Taiyo Furusato.

Alonso pakte met een prima start de leiding, voor Bertelle - die voor de start al twee long lap-penalties aan de broek had - en Veijer. Kelso zat er in de eerste meters goed bij, maar zakte ver weg nadat hij zich verremde - Ivan Ortola en Nepa gingen vervolgens onderuit, waarna Ortola per abuis op de motor van Nepa klom, maar dat had hij gelukkig op tijd door.

Door al het gedrang reed Alonso fors weg van de rest, waar superrookie Angel Piqueras zich had opgewerkt van de zeventiende naar de tweede plek. Veijer streed onder meer met Furusato, die na een paar ronden onderuit ging. Richting de helft van de race had een groepje van vijf zich losgereden van de rest, nog wel ruim achter Alonso: Veijer, Ryusei Yamanaka, Holgado, Piqueras en de teruggekeerde Kelso.

Vijf ronden voor het einde ging Kelso onderuit en een paar bochten later was het helaas ook raak voor Veijer, waarna Yamanaka zijn motor maar nét wist te ontwijken. Alonso kwam niet in de problemen en reed overtuigend naar de zege, ruim achter hem werd de strijd om plek twee gewonnen door Holgado, dertien duizendsten van een seconde voor Piqueras. Veijer finishte uiteindelijk niet.