Nageeye wint marathon van Rotterdam in nieuw Nederlands record

Abdi Nageeye heeft voor de tweede keer in zijn carrière de marathon van Rotterdam gewonnen. De Nederlander was in 2022 al de beste en was zondag ook weer ijzersterk in zijn laatste grote optreden voorafgaand aan de Olympische Spelen van Parijs. De marathon begon overigens na een minuut stilte: wereldrecordhouder Kelvin Kiptum zou in Rotterdam lopen, maar overleed in februari na een auto-ongeval.

Nageeye zat constant goed in de kopgroep, die beetje bij beetje uitdunde naar een man of acht na dertig kilometer. Het parcoursrecord begon vanaf dat moment wat minder realistisch te worden, maar het ging vooral om de posities en een paar kilometer later viel de groep flink uit elkaar.

Nageeye bleef nog over, samen met de Keniaan Kenneth Kipkemoi en de Ethiopiërs Birhanu Legese en Amedework Walelegn. Legese en Kipkemoi moesten er in de kilometers daarna ook af, waarna Walelegn een klein gaatje sloeg. Nageeye herpakte zich rap, liep terug naar de Ethiopiër en ging erop en erover.

In de laatste kilometer maakte Nageeye er een fraaie ereloop van, waarna hij finishte in 2:04.45 uur,een verbetering van dik tien seconden van zijn eigen Nederlandse record.

Bij de vrouwen was het wat minder spannend: Ashete Bekere uit Ethiopië liep al wat vroeger alleen en pakte de winst in 2:19.30 uur. De Nederlandse titel ging naar Anne Luijten, die op de Coolsingel finishte in 2:28.47 uur, vrijwel zeker genoeg voor een plek op de Olympische Spelen.