Allergische reactie bij jongen (8) blijkt overdosis Fentanyl

Een achtjarige jongen werd erg ziek na het eten van aardbeien tijdens een schoolevenement in Kentucky. Zijn gezondheid ging razendsnel achteruit en de jongen sterft een dag later. Zijn ouders vermoeden een allergische reactie. Maar de politie vindt fentanyl in zijn bloed.

In tegenstelling tot de eerste speculaties heeft de dood van de achtjarige jongen niets te maken met aardbeien. In plaats daarvan is het kind overleden aan een overdosis van de opioïde fentanyl. De politie van Madisonville heeft een aanklacht wegens doodslag ingediend tegen een 33-jarige man die in hetzelfde huis woonde als de jongen. Volgens het politierapport overleed de achtjarige op 15 maart aan "fentanyl vergiftiging" en had de verdachte fentanyl in huis. Er werden geen details gegeven over de relatie tussen de twee.

De familie van de jongen had de politie verteld dat ze geloofden dat de jongen een allergische reactie had gehad. Ze hadden hem in eerste instantie het antihistaminicum Benadryl gegeven vanwege uitslag en hem in bad gedaan. Later brachten de familieleden hem naar de eerste hulp, maar een paar uur later keerden ze terug uit het ziekenhuis. Het kind overleed de volgende ochtend thuis.

In eerste instantie werd gedacht aan de aardbeien die werden verkocht bij een inzamelingsactie voor scholen. Het incident leidde ertoe dat de gezondheidsdienst van Hopkins County adviseerde om alle aardbeien weg te gooien. Op dinsdag kondigde de gezondheidsdienst echter aan dat de Food and Drug Administration monsters van de aardbeien had getest en ze veilig voor consumptie had bevonden.

De VS kampt al jaren met een ernstige opioïdencrisis. Elk jaar sterven ongeveer 100.000 mensen aan een overdosis, waarbij het verdovingsmiddel fentanyl de meest voorkomende doodsoorzaak is. In de strijd tegen de drug heeft de Amerikaanse regering draconische straffen opgelegd voor bezit en handel.