Albert Heijn stopt met afknippen garnalenogen

Albert Heijn voert de komende weken een grote welzijnsverbetering door voor zijn kweekgarnalen. De grootgrutter stopt met een omstreden ingreep: het afknippen van een oog bij moedergarnalen zodat ze sneller eieren leggen. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Heel goed dat Albert Heijn stopt met deze barbaarse praktijk. Laat dit een inspiratie zijn voor andere supermarkten!”

De diervriendelijker gekweekte garnalen stromen nu het versschap in; begin volgend jaar volgen de diepvries- en tapasproducten. Albert Heijn voert tegelijkertijd nog een welzijnsverbetering door: de garnalen worden verdoofd voor de slacht.

Alles voor het geld
Garnalen in de supermarkt hebben twee ogen. Het afknippen van ogen gebeurt namelijk alleen bij de moederdieren, terwijl hun nageslacht op een bord eindigt. Achter het oog van een garnaal ligt een klier die hormonen aanmaakt. Die beïnvloeden het moment waarop een garnaal eieren kan leggen. Zonder oog, en dus zonder die hormonen, is de garnaal daar eerder klaar voor. En dat scheelt geld.

Knippen of knijpen
Het oog van een garnaal staat op een steeltje. De garnalenkweker trekt eerst dit steeltje met een haakje opzij. Vervolgens “knipt” hij met een gloeiendheet pincet het steeltje door. Bij een andere methode wordt het oog ingesneden en de inhoud eruit geknepen.

Terugdeinzen
Garnalen voelen pijn. Onderzoek laat zien dat ze terugdeinzen tijdens de behandeling en achteraf van slag zijn. Waar ze normaal rustig op de bodem zitten, zwemmen ze na het knippen gedesoriënteerd rond en botsen ze regelmatig tegen de wand van het bassin.

Kweekindustrie
Garnalenkweek is in opkomst. Wereldwijd komt naar schatting meer dan de helft van de garnalen uit kweektanks en -vijvers. Ook in Nederlandse winkels is veel kweekgarnaal te vinden. Of er op het label nou ‘gamba’ of ‘cocktailgarnaal’ staat, het is meestal witpootgarnaal, waarbij deze oogknipingreep standaard is. Verscheept uit landen als Vietnam, Ecuador, Honduras, Indonesië en Venezuela.