Reactie Noord-Holland op demonstratie XR en Kappen met Kolen

Vandaag voeren Extinction Rebellion en Kappen met Kolen actie bij het provinciehuis van Noord-Holland. De actievoerders eisen de directe sluiting van de Kooksgasfabrieken van Tata Steel in de IJmond.

De provincie zet zich al langer in voor een gezondere en schonere leefomgeving in de IJmond. Waar mogelijk heeft de provincie maatregelen genomen om de uitstoot van stoffen te verminderen, vergunningen aangescherpt en Tata aangespoord tot het nemen van maatregelen. De ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek is daar een voorbeeld van. In overleg met het Rijk streeft de provicncie naar maatwerkafspraken en vergroening. Er wordt gekeken naar het nemen van maatregelen bij de Kooksgasfabrieken. Zomaar een fabriek op stel en sprong sluiten is niet mogelijk.

Maar iedereen heeft het recht om te demonstreren. Het is niet voor niets een fundamenteel mensenrecht. Extinction Rebellion en Kappen met Kolen hebben al vaker acties gevoerd bij het Provinciehuis. Steeds was de provincie bereid tot een gesprek. Ook deze week nog. Gedeputeerde Milieu en Gezonde leefomgeving Jeroen Olthof heeft vertegenwoordigers van Extinction Rebellion en Kappen met Kolen ontvangen. In een respectvol en prettig gesprek hebben ze hun inzet voor een gezondere en schonere leefomgeving in de IJmond toegelicht. Het is jammer dat Extinction Rebellion en Kappen met Kolen toch besloten hebben hun actie zo door te zetten dat inwoners en bezoekers van Haarlem er hinder van hebben.