Poetin: Russische luchtaanvallen op OekraÔne onderdeel van 'demilitarisering'

Volgens de Russische president Poetin is een van de doelen van de recente Russische luchtaanvallen op het energieinfrastructuur in Oekraïne het "demilitariseren" van het land. "We gaan ervan uit dat we op deze manier invloed uitoefenen op het militair-industriële complex in Oekraïne," zei Poetin tijdens een ontmoeting met zijn Wit-Russische ambtgenoot Alexander Loekasjenko in Moskou.

De aanvallen waren ook een reactie op de aanvallen van Kiev op de Russische energie-infrastructuur, waaronder met name raffinaderijen werden getroffen. "We hebben onlangs een reeks aanvallen op onze energiefaciliteiten waargenomen en moesten wel reageren," vervolgde Poetin. De Russische strijdkrachten hadden volgens hem deze winter geen Oekraïense energievoorzieningen aangevallen "vanwege humanitaire redenen". "We wilden sociale voorzieningen en ziekenhuizen niet afsluiten van de stroomvoorziening", zei Poetin.

Russische raketten en drones hebben donderdag een grote elektriciteitscentrale in de buurt van Kyiv vernietigd. Daarnaast troffen Russische raketten en drones ook elektriciteitscentrales in verschillende regio's in Oekraïne, waaronder in Kharkiv.

De netbeheerder Ukrenergo zei dat onderstations en energiecentrales beschadigd waren bij aanvallen op de regio's Odesa, Kharkiv, Zaporizhzhia, Lviv en Kyiv. De regio Kharkiv, die aan Rusland grenst en waar al lange, rollende black-outs van kracht zijn, moest de elektriciteit voor 200.000 mensen af sluiten, zei presidentieel assistent Oleksiy Kuleba.

In de winter van 2022/2023 voerde Rusland talrijke luchtaanvallen uit op het Oekraïense elektriciteitsnet. Miljoenen mensen kwamen hierdoor herhaaldelijk urenlang zonder elektriciteit en verwarming te zitten bij temperaturen onder nul graden Celsius. Deze winter waren er aanvankelijk minder aanvallen, maar sinds eind maart valt Moskou het Oekraïense energienetwerk bijna dagelijks aan.