Organisatie dient klacht in tegen Johan Derksen: 'Blijf van onze Habtamu af'

Johan Derksen heeft opnieuw voor ophef gezorgd vanwege zijn opmerkingen in Vandaag Inside. In de uitzending van gisteravond werd lacherig gereageerd op een interview met het Tweede Kamerlid Kamerlid Habtamu de Hoop, die Ethiopische roots heeft maar in Friesland is opgegroeid. Derksen zei: "Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?" Deskundigen zeggen dat hoewel het waarschijnlijk niet strafbaar is, hij wel de grenzen van de wet opzoekt.

Sinds 1915 zet de Friese organisatie 'Jongfryske Mienskip' zich in voor de Friese taal en cultuur. Bestuurder Sjoerd Groenhof heeft een klacht ingediend op Discriminatie.nl en zegt dat de organisatie sterk overweegt om aangifte te doen bij de politie. In totaal zijn tot nog toe zeker dertig klachten binnengekomen bij Discriminatie.nl, zegt een woordvoerder. Die komen niet alleen uit Friesland, maar ook uit Zeeland, Noord-Holland, Gelderland. 

De in Ethiopië geboren De Hoop werd toen hij acht maanden oud was geadopteerd door een Fries gezin. Hij groeide op in Wommels, een plaats met slechts 2000 inwoners, en spreekt vloeiend Fries. In een interview met SBS benadrukte hij gisteren het belang van het behoud van de Friese taal. Friesland zal de komende jaren 18 miljoen euro ontvangen om het gebruik van de Friese taal te stimuleren. De Hoop zei in het interview: "Personen die tweetalig worden opgeleid, beheersen vaak ook beter het Nederlands. Het draagt ook bij aan het gebruik van de Nederlandse taal. We kunnen er zoveel mooie dingen mee bereiken."

Johan Derksen heeft in het AD gereageerd op de kritiek die hij overzich heen kreeg, hij vindt dat zijn uitspraken ‘niets met racisme te maken hebben’. “Wat je ook zegt tegenwoordig, er wordt altijd wel racisme bij gehaald, of antisemitisme of homofobie”, aldus Derksen. “Je hebt nog één persoon op de Nederlandse tv die zegt wat hij ervan vindt, en die is dan de lul. Maar ik ben er altijd heel makkelijk in: het interesseert me niets en ik aanvaard alle consequenties.” Derksen gaf daarnaast aan dat hij de uitspraak maakte omdat hij  het "belachelijk” vindt dat er 18 miljoen euro naar de Friese taal gaat.

De Hoop ontving veel bijval op social media, politici van links tot rechts zijn woensdag in de bres gesprongen voor het GroenLinks-PvdA-Kamerlid.