Verenigde Staten sturen in beslag genomen wapens uit Iran naar OekraÔne

Volgens de Amerikaanse regering hebben ze duizenden in beslag genomen machinegeweren uit Iran afkomstig naar Oekraïne gestuurd. De wapens werden in beslag genomen door het Amerikaanse leger en de strijdkrachten van bondgenoten op vier vlagloze schepen in de Arabische Zee tussen 2021 en 2023, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

De schepen waren onderweg van Iran naar Jemen. Er werden ongeveer 5.000 AK-47 aanvalsgeweren, sluipschuttersgeweren en machinegeweren in beslag genomen, evenals ongeveer 500.000 patronen, voegde het ministerie eraan toe. Dit is voldoende om een Oekraïense brigade uit te rusten, volgens een verklaring van het Amerikaanse regionale commando voor het Midden-Oosten op het sociale mediaplatform X.

Levering door Iran aan Houthi's in strijd met VN-resolutie
Volgens het ministerie van Justitie wilde Iran de wapens naar de Houthi-militie in Jemen sturen - een schending van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. De VS is daarom daarom van mening dat de in beslag genomen munitie hun eigendom is. "Met deze wapenoverdracht verstoort de regering van de Verenigde Staten de destabiliserende pogingen van Iran en steunt ze de strijd van Oekraïne tegen de brute, niet-uitgelokte invasie van Rusland," zei de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland. De Amerikaanse regering heeft al eerder bij Iran in beslag genomen munitie naar Oekraïne gestuurd.

De VS worden beschouwd als de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne in de verdediging tegen de Russische invasie. Verdere hulp voor Kiev is momenteel echter in het ongewisse. Een Amerikaans militair hulppakket van in totaal 60 miljard dollar zit al maanden vast in het Congres. De door Democraten gecontroleerde Senaat heeft het pakket al goedgekeurd, maar Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden blokkeren al weken de noodzakelijke stemming.