Moskou eist uitlevering Malyuk, hoofd van OekraÔense geheime dienst

Hoewel de terroristische organisatie Islamitische Staat de verantwoordelijkheid heeft geclaimd voor de aanslag op het concertgebouw bij Moskou, blijft Rusland vasthouden aan zijn overtuiging dat Oekraïne verantwoordelijk is. Vooral het hoofd van de Oekraïense geheime dienst, Malyuk, staat in de schijnwerpers.

Rusland heeft geëist dat Oekraïne onder meer het Oekraïense hoofd van de inlichtingendienst uitlevert, volgens Moskou is hij betrokken bij "terroristische aanslagen" op Russisch grondgebied. Zondag herhaalde het ministerie van Buitenlandse Zaken de bewering dat de aanslag op een concertzaal aan de rand van Moskou verband hield met Oekraïne.

Rusland beschuldigde Oekraïne er ook van verantwoordelijk te zijn voor een reeks aanslagen en moorden op zijn grondgebied. Onder verwijzing naar twee internationale antiterreurverdragen verklaarde het ministerie dat het Oekraïne had opgeroepen om "onmiddellijk een aantal mensen te arresteren en uit te leveren", waaronder het hoofd van de geheime dienst SBU, Vasil Malyuk.

De SBU omschreef de eisen van Moskou als "onzin". "Verklaringen over terrorisme zijn bijzonder cynisch als ze uit een terroristisch land komen", verklaarde de geheime dienst. 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Malyuk had toegegeven "de bomaanslag op de Krimbrug in oktober 2022 te hebben georganiseerd" en "details te hebben onthuld over de organisatie van andere terroristische aanslagen in Rusland". De Krim werd in 2014 door Rusland geannexeerd, maar wordt internationaal erkend als onderdeel van Oekraïne.

Het is onduidelijk hoe Rusland zijn eisen aan Oekraïne heeft overgebracht, aangezien Kyiv kort na de militaire aanval in februari 2022 de diplomatieke banden met Moskou verbrak.