Rovanperš wint slopende Safari Rally Kenya, Neuville houdt leiding in WK

Gedurende het weekeinde is de derde ronde van het wereldkampioenschap rally verreden. Het circus trok naar Afrika, waar de Safari Rally Kenya op het programma stond. Zoals wel vaker werd het een groot avontuur en vooral een behoorlijke afvalrace, waarbij het er vooral om ging de auto heel te houden.

Op vrijdag sloegen er al flinke problemen toe: eerst kampten Thierry Neuville en navigator Martijn Wydaeghe met een lekke band onder hun Hyundai i20, daarna hadden ze last van flinke stof in de auto. Dat was echter niks vergeleken met de problemen bij hun teamgenoten: Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm verloren in proef vijf een half uur met versnellingsproblemen, Ott Tänak en Martin Järveoja leverden welgeteld één proef later twintig minuten in nadat ze een grote rots raakten in een binnenbocht.

Toyota stoomde lekker door: Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen hadden na de vrijdag de leiding in handen, ongeveer een minuut voor teamgenoten Elfyn Evans/Scott Martin en Takamoto Katsuta/Aaron Johnston. Evans verloor op zaterdag in de eerste proef al twee minuten, doordat hij een wiel moest wisselen, even later verloor ook Katsuta flink wat tijd door een lekke band - ook hij had een rots geraakt.

Neuville kon er even van profiteren, maar kreeg vervolgens zelf met technisch malheur te maken en zakte terug naar de vijfde plek. Evans verloor in de laatste proef van de dag nog wat meer tijd door een lekke band, waarna hij ook nog eens vergat zijn handrem eraf te halen. Rovanperä sloot de dag soeverein als leider af, meer dan twee minuten voor Katsuta en meer dan drie minuten voor de rustig uit de problemen blijvende Adrien Fourmaux en Alexandra Coria in de Ford Puma.

Op de slotdag bleven de problemen beperkt tot hier en daar wat foutjes en wat geraakte rotsen, maar in de top-5 veranderde niks meer. Rovanperä boekte een overtuigende zege, Katsuta werd op 1:37 minuten tweede en pakte zijn vijfde podiumplek en voor Fourmaux was er op 2:25 minuten een derde plek, het tweede WRC-podium uit zijn carrière en tevens de tweede op rij.

Neuville won de afsluitende powerstage, voor Tänak, die op zijn beurt zelfs de punten kreeg voor de beste zondag: in de zondagse proeven was de Est vijftien seconden rapper dan Neuville, Rovanperä was daar 1:46 minuten langzamer - hij richtte zich vooral op de winst. Neuville behield de leiding in het WK, Evans staat op zes punten en Fourmaux volgt op meer dan twintig punten.