Van der Poel soleert naar derde overwinning in Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft op grootse wijze voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De wereldkampioen was vooraf de gedoodverfde favoriet en maakte dat helemaal waar. Op de koppenberg versnelde de Nederlander en reed iedereen los uit het wiel en won na een solo van 45 kilometer.

Mathieu van der Poel begon in de 108ste editie van de Ronde van Vlaanderen als grote favoriet voor de winst en de wereldkampioen zou dat op paaszondag ook helemaal waar maken. In het eerste uur van de wedstrijd vormde er een kopgroep van zeven renners met daarbij twee Nederlanders: David Dekker en Elmar Reinders. Het zevental kreeg vier minuten, waar de ploeg van Van der Poel de controle had in het peloton.

Na de eerste keer van de Oude Kwaremont kwamen de eerste aanvallen in het peloton. Matteo Jorgenson opende op de Wolvenberg en na verschillende aanvallen ontstond voor Visma-Lease a Bike een gunstige situatie met Dylan van Baarle en Tiesj Benoot. Ook Mads Pedersen was mee en de achtervolgende groep reed naar de kopgroep toe. Van der Poel zat in de verdrukking maar herstelde dat zelf door op de Valkenberg door te trekken en reed naar de kopgroep toe. Ook de rest zou daar de aansluiting vinden. Direct na de Valkenberg anticipeerde Pedersen door te versnellen en kreeg Gianni Vermeersch met zich mee.

De twee hielden kregen niet veel ruimte, maar bij het voor de tweede maal opdraaien van de Oude Kwaremont was het verschil nog maar klein. Op die beklimming versnelde Van der Poel en reed naar het tweetal toe. De wereldkampioen nam een kleine voorsprong, maar liet zich op de top van de kasseihelling weer inlopen.

In aanloop naar de Koppenberg nam Ivan Garcia Cortina een kleine voorsprong, maar moest halverwege van de fiets. Van der Poel passeerde de Spanjaard als eerste en reed iedereen los op de Koppenberg. Op de top had hij een kleine voorsprong van Matteo Jorgenson, die als tweede bovenkwam. Maar ditmaal wachtte de wereldkampioen op niemand meer en nam snel een halve minuut voorsprong.

Richting de laatste keer de Oude Kwaremont was de voorsprong van Van der Poel al opgelopen richting de twee minuten en was de Nederlander zeker van winst in de Ronde van Vlaanderen. In de achtergrond kwam alles vlak voor de finish samen en wist Luca Mozzato de sprint te winnen voor de tweede plaats. Michael Matthews kwam als derde over de finish, alleen werd de Australiër gedeclasseerd vanwege het niet houden van zijn lijn en kon Nils Pollit mee op het podium.

Results powered by FirstCycling.com