Kiplimo en Chebet verdedigen wereldtitels veldlopen in heet Belgrado

In het Servische Belgrado is zaterdag het wereldkampioenschap veldlopen gehouden. Het was al bijzonder warm in de Servische hoofdstad, waar het kwik richting het einde van de wedstrijddag al bijna richting de dertig graden ging. Nederlandse deelname was er in Belgrado niet.

Vrouwen
Kenia domineerde en in de slotronde bestond de kopgroep alleen nog uit Keniaanse loopsters. Die maakten er een sprint van en daarbij was titelverdedigster Beatrice Chebet de snelste: ze rondde de ongeveer tien kilometer af in 31 minuten en 5 seconden, een paar tellen sneller dan Lilian Rengeruk en Margaret Kipkemboi.

Mannen
De kopgroep in de slotronde was wat groter en gevarieerder dan bij de vrouwen, maar uiteindelijk won ook bij de mannen de titelverdediger: Jacob Kiplimo uit Oeganda was in de slotfase veel te sterk en snelde naar het goud in 28:09 minuten. Zilver ging naar de Ethiopiër Berihu Aregawi, voor Benson Kiplangat uit Kenia.

Teams
Met een 1-2-3-4-5'tje ging het teamgoud - bepaald door het optellen van de individuele resultaten - bij de vrouwen uiteraard naar Kenia, voor Ethiopië en Oeganda. De Keniaanse mannen pakten eveneens de titel, voor Oeganda en Ethiopië. In de gemengde estafette pakte Kenia eveneens goud, voor Ethiopië en Groot-Brittannië.