Politie neemt auto's Extinction Rebellion in beslag, blokkade A10 niet gelukt
De activisten van Extinction Rebellion is het niet gelukt om de A10 bij Amsterdam te blokkeren. De demonstranten waren van plan om rond 12.00 uur de snelweg voor de derde keer te bezetten, maar krijgen dat niet voor elkaar. De auto's van de activisten die de snelweg een stuk terug moesten blokkeren zijn weggesleept door de politie, dat bevestigt een woordvoerder aan AT5. XR laat zelf weten via Telegram dat door 'onvoorziene omstandigheden' de actie niet is gelukt. Zo meldt AT5.
Op een video is te zien dat drie takelwagens van de politie langs de activisten rijden met de vijf auto's die bij de afslag eerder de snelweg moesten blokkeren, zodat het voor de activisten veilig zou zijn om de drukke ring te betreden. Een woordvoerder van de politie bevestigt het dat het gaat om de voertuigen van de klimaatactivisten.
Volgens een AT5-verslaggever ter plaatse gaan de meeste activisten naar de aangewezen demonstratieplek beneden bij het oude hoofdkantoor van de ING. Via Telegram laat Extinction Rebellion weten dat het 'vanwege onvoorziene omstandigheden niet is gelukt om de A10 te blokkeren'. De groep stelt aan de demonstranten voor om het voor vandaag hierbij te houden en niet meer de snelweg op te gaan. "Ga iets doen waar je blij van wordt."
Twee keer eerder
Het lukte de driehoek (burgemeester, politie en justitie) de voorgaande twee keer niet om de blokkade te voorkomen, hoewel de burgemeester de A10 als demonstratieplek had verboden. Volgens de driehoek was het ook eigenlijk niet mogelijk om daadwerkelijk te voorkomen dat de demonstranten de snelweg konden betreden. Ook deze blokkade is door de driehoek verboden.
De eerste blokkade vond op 30 december plaats, de tweede blokkade was op 24 februari. Het duurde beide keren enkele uren voordat de politie een einde maakte aan de blokkade van de snelweg. Demonstranten werden in bussen gezet en in Noord afgezet. Gegevens van de aangehouden demonstranten werden, op een aantal activisten na die een stuk verderop de snelweg als eerst blokkeerden, niet opgeschreven en ze kregen ook geen boete.
Extinction Rebellion plaatste onderstaand bericht op hun website:
Ongeoorloofde vrijheidsbeperking maakt vooraf aangekondigde blokkade onmogelijk
Op zaterdag 30 maart 2024 heeft de gemeente Amsterdam de bewegingsvrijheid, en daarmee het demonstratierecht, ernstig ingeperkt. Honderden rebellen, waaronder XR Musicians en de brassband, werden op verschillende plekken ingesloten door de politie. Zelfs bruggen zijn opengezet om rebellen tegen te houden. Extinction Rebellion veroordeelt deze ongekende vrijheidsbeperking zonder gegronde reden. De inperking noodzaakt de beweging te overwegen de A10 een volgende keer onaangekondigd te blokkeren. Extinction Rebellion blijft doorgaan tot ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie.
Advocaat Willem Jebbink: “Als de politie potentiële demonstranten in een afgesloten gebied vasthoudt, is dat onrechtmatig. Voor dergelijke vrijheidsbeperking bestaat geen wettelijke basis.”
Woordvoerder Tessel Hofstede: “ING verstrekt iedere dag 20 miljoen fossiele financiering en wil daar nog 16 jaar mee doorgaan, ondanks dat 2023 is het heetste jaar ooit gemeten is, met 1,45 graad boven het pre-industriële niveau.[1] Dat de Nederlandse overheid ervoor kiest om de bewegingsvrijheid van rebellen die opkomen voor het leven op aarde zo ernstig in te perken, en daarmee hun demonstratierecht, is een grof schandaal. Extinction Rebellion zal zich beraden op verdere stappen. Mogelijk betekent dit dat volgende blokkades niet vooraf zullen worden aangekondigd.”
In een democratische rechtsstaat past het een overheid niet de bewegingsvrijheid van haar burgers op deze ernstige manier in te perken. Er was ook geen enkele reden om het te doen. De eerste twee A10-blokkades, op 30 december 2023 en 24 februari 2024, verliepen veilig en verantwoord, ondanks de weigering van de gemeente Amsterdam om de weg af te zetten en zo de demonstratie te faciliteren.
Het dichtbijgelegen VUMC heeft geen hinder ondervonden van de eerste twee blokkades en voor het overige verkeer bleef de overlast beperkt. Dit betekent dat de gemeente dit soort demonstraties niet alleen moet faciliteren, met het oog op het demonstratierecht, maar dat dat ook makkelijk kan.[2] Eerder was dit stuk van de A10 acht dagen dicht vanwege werkzaamheden.[3] Ook zal in 2025 15 kilometer van de A10 afgesloten worden voor de viering van het 750 jarig bestaan van Amsterdam.[4]
De ruim 80 muzikanten van XR Musicians zouden het slotkoor van Bachs Matthäus Passion op de A10 spelen. Met het verdriet dat in deze muziek klinkt, zouden het koor en orkest stilstaan bij de vele soorten die zijn uitgestorven door de klimaatontwrichting. Door de aandacht te vestigen op wat onherroepelijk verloren is, wilden zij duidelijk maken dat er geen tijd te verliezen is. “Als hoboïste van het Noord Nederlands Orkest heb ik twee weken lang de Matthäus Passion gespeeld in verschillende concertzalen,” zei Justine Gerretsen, een paar dagen voor de aangekondigde blokkade. “Tot slot van deze concertreeks speel ik met XR Musicians het slotkoor op de A10. Het koor zingt ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’. Nu, op deze plek, huilen we omdat we ons gigantisch zorgen maken over de toekomst van het leven op deze planeet.”
Niet alleen was 2023 het heetste jaar ooit gemeten, er zijn ook een aantal afschrikwekkende records verbroken. De niveaus van broeikasgassen in de atmosfeer zijn nog nooit zo hoog geweest en hetzelfde geldt voor oppervlaktetemperaturen, oceaanwarmte en -verzuring, zeespiegelstijging.[1] Ook is de hoeveelheid ijs nooit eerder zoveel afgenomen als in 2023. De afgelopen jaren zijn mensen overal ter wereld en vooral in het Mondiale Zuiden geconfronteerd met ongekende klimaatrampen.
ING trekt zich niets aan van de rampen die het mede veroorzaakt en volhardt in zijn vernietigende fossiele beleid. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat de grootvervuiler zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Volgens internationale onderzoeksorganisatie BankTrack 2022 ging het nog steeds om 5,2 miljard dollar[5]. ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. De bank jaagt de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt een bedreiging voor veiligheid, welzijn en volksgezondheid overal ter wereld.
Bronnen
[1] https://news.un.org/en/story/2024/03/1147716
[2] https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-hoezo-kan-een-feest-op-de-a10-wel-maar-een-demonstratie-door-extinction-rebellion-niet~b50e544e/
[3] https://www.rwsverkeersinfo.nl/nieuws/werkzaamheden-a10-zuid-8-dagen-verkeershinder-verwacht/
[4] https://amsterdam750.nl/groot-feest-op-de-ring-a10/
[5] [3] https://www.bankingonclimatechaos.org/
"Politie neemt auto's Extinction Rebellion in beslag, blokkade-actie A10-Zuid niet gelukt"https://t.co/PmhZ4oW81I
— Bart L. Vink (@bartlvink) March 30, 2024
Ze staan inmiddels bij de vangrail. Politie spreekt #XR-leden zeer consequent aan dat zij deelnemen aan een illegale demonstratie en dat zij zich daar bewust van moeten zijn. pic.twitter.com/eSMpAvn2pp
— Kevin Kreuger (@kreuger_kevin) March 30, 2024
#XR druipt af. Politie heeft blokkade voorkomen. Vandaag dus geen blokkade van de #A10. Wat een toppers onze politie! Tevens voor de driehoek. Ik ben positief verrast. pic.twitter.com/IvrxetQRR1
— Kevin Kreuger (@kreuger_kevin) March 30, 2024
Naast de geweldloze manier van demonstreren, is het altijd weer mooi om te zien hoeveel creatieve mensen er actief zijn binnen XR.
— Extinction Rebellion Gouda (@XR_Gouda_) March 30, 2024
Naast de geweldloze manier van demonstreren, is het altijd weer mooi om te zien hoeveel creatieve mensen er actief zijn binnen XR.
— Extinction Rebellion Gouda (@XR_Gouda_) March 30, 2024