Eindelijk weer MotoGP-zege ViŮales in sprintrace na fout Bagnaia, Veijer op P6 in Moto3

Op het circuit van Portimão in de Algarve is zaterdag in de MotoGP de sprintrace verreden in het kader van de Grand Prix van Portugal. Vooral de openingsfase was weer heerlijk, maar ook aan het einde werd in elk geval achter de eerste plek nog geknokt.

Enea Bastianini had de poleposition te pakken, met Maverick Viñales en Jorge Martin naast zich op de eerste rij. Francesco Bagnaia, Jack Miller en Marco Bezzecchi namen plaats op rij twee, voor Pedro Acosta, Marc Marquez, Fabio Quartararo, Brad Binder, Alex Rins en Alex Marquez - ook rij vijf was nog gevaarlijk met Aleix Espargaro, Fabio Di Giannantonio en thuisfavoriet Miguel Oliveira.

Miller kende een topstart en nam de leiding, gevolgd door Bagnaia, Viñales, Marc Marquez, Bastianini en Martin - Bezzecchi leverde juist fors in en zakte de top-10 uit. Bagnaia kwam al snel op gang en nam Miller te grazen, die op zijn beurt wat terug begon te zakken tot achter Marquez en Viñales.

In ronde vier was het klaar voor Binder, die vanaf de zevende plek het grind in stuiterde, en ook Di Giannantonio ging onderuit. Nadat de schermutselingen wat waren gedoofd had Bagnaia de touwtjes stevig in handen, terwijl Viñales probeerde om Martin van het lijf te houden. Vier ronden voor het einde maakte Bagnaia echter een fout: in bocht één ging hij volledig wijd, waardoor Viñales, Martin en Marquez binnendoor kwamen.

Uitgerekend de zieke Viñales reed zich op fraaie wijze los van de andere twee en ging op weg naar een bijzonder mooie overwinning. Marc Marquez won het duel om de tweede plek, net voor Martin - Bagnaia moest genoegen nemen met de vierde plek, nog net voor Miller.

Zondag begint de racedag met de Moto3-race om 12.00 uur. José Antonio Rueda start daar op poleposition, naast Joel Kelso en David Alonso en voor Daniel Holgado, Riccardo Rossi en Staphorster Collin Veijer.

Om 13.15 uur is de Moto2 aan de beurt, daar staat Manuel Gonzalez voor het eerst op pole, met Fermin Aldeguer en Aron Canet ook op rij één. Op de tweede rij staan Alonso Lopez, Joe Roberts en Albert Arenas, terwijl Bo Bendsneyder en Zonta van den Goorbergh het vanaf de achttiende en negentiende plek moeten doen. De MotoGP start tot slot om 15.00 uur.