IsraŽl zet plannen bouw nederzettingen op Westelijke Jordaanoever voort

Ondanks internationale kritiek zet Israël zijn plannen tot meer nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever voort. Minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft gisteren de bouw van een nieuwe nederzetting in Gush Ezion, ten zuiden van Jeruzalem, goedgekeurd. Hij zei dat er wordt gewerkt aan de goedkeuring van verdere bouwprojecten. “We zullen het momentum van de bouw van nederzettingen in het hele land voortzetten.”

Israël had vorige week al aangekondigd dat het 3.000 nieuwe woningen wilde bouwen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De VS bekritiseerden het besluit. Het Amerikaanse presidentiële kantoor zei dat de nederzettingen niet verenigbaar zijn met het internationaal recht.

De Palestijnen zien de bouw van deze nederzettingen als een doelbewust beleid van Israël om een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad te ondermijnen.

Smotrich leidt een van de twee religieus-nationalistische partijen in de rechts-conservatieve coalitie van premier Benjamin Netanyahu en woont zelf in een nederzetting. Hij heeft expansie altijd gesteund. Volgens het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties wonen bijna 700.000 kolonisten in 279 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. In 2012 waren dat 520.000 kolonisten.