Boeren uit 12 EU-landen blijven protesteren tegen landbouwbeleid

Boeren uit 10 EU-landen, variërend van Centraal-Europa tot de Baltische staten en de Balkan, namen donderdag opnieuw deel aan een protest tegen het landbouwbeleid van de EU, de bureaucratie en de landelijke wetgeving voor hun bedrijf, aldus de organisatoren.

Veel van de boeren uit Tsjechië, Duitsland, Polen en Slowakije kwamen bijeen bij een aantal grensovergangen.

Boeren vinden dat het milieubeleid van de EU, zoals de Green Deal, die beperkingen oplegt voor het gebruik van chemicaliën en op de uitstoot van broeikasgassen, hun bedrijfsactiviteiten beperkt en hun producten duurder maakt dan ingevoerde producten van buiten de EU.

Daarnaast zijn ze van mening dat landbouwproducten uit Oekraïne en Latijns-Amerika de markt negatief beïnvloeden, wat lagere opbrengsten tot gevolg heeft.

De boeren hadden de Tsjechische minister van Landbouw Marek Vyborny, zijn Slowaakse ambtgenoot Richard Takac en vertegenwoordigers van boeren uit Polen en Hongarije uitgenodigd voor een bijeenkomst bij de Tsjechisch-Slowaakse grensovergang Hodonin-Holic, die werd geblokkeerd door honderden tractoren.

In Spanje werden donderdag botsingen gemeld tussen demonstrerende boeren en de politie in Zaragoza, de hoofdstad van de noordoostelijke regio Aragon.

Gesprekken tussen de Spaanse regering en boeren mislukten eerder deze week waarop woensdag in Madrid het grootste boerenprotest in weken plaats vond. De regering heeft nu bekendgemaakt een pakket van 18 maatregelen te hebben samengesteld die ze tijdens een bijeenkomst van landbouwministers op 26 februari aan de andere EU-lidstaten zal voorleggen.

In Frankrijk hebben een groep boeren aangegeven zaterdag de opening van het Salon International de L'Agriculture in Parijs, dat tot 3 maart duurt, te blokkeren.

In verschillende steden ten noorden van Parijs werd donderdag geprotesteerd, waarbij een boer in de Oise zei: "We hebben het gevoel dat we in de maling worden genomen, in de zin dat de regering ons veel dingen heeft beloofd die we nog steeds niet hebben gekregen. Dit protest is om hen te laten zien dat we er nog steeds zijn en dat we nog steeds op antwoorden wachten," voegde hij eraan toe.

De Franse regering kondigde woensdag een nieuw wetsvoorstel aan om de wet op landbouw en voedsel aan te willen passen en de salarissen in de sector te verbeteren. Daarnaast zei Premier Gabriel Attal dat enkele miljoenen euro's zouden worden betaald als noodhulp, vooral aan veehouders.

De nieuwe wet komt drie weken nadat de regering een pakket maatregelen bekendmaakte om de protestbeweging te dwarsbomen, waaronder geen nieuw verbod op pesticiden "zonder oplossing" en een verbod op de invoer van fruit en groenten van buiten de EU die zijn behandeld met thiaclopride, een insecticide dat momenteel verboden is in het blok.