G20-landen spreken zich uit voor tweestatenoplossing

In Rio de Janeiro bespreken de G20-landen onder meer het conflict in het Midden-Oosten. Aan het einde van de top benadrukt de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira dat de meerderheid van de deelnemende landen een tweestatenoplossing als de enige weg naar vrede ziet.

Volgens Brazilië is er onder de G20-landen brede steun voor een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten. Er is "vrijwel unanimiteit ten gunste van de tweestatenoplossing als de enige mogelijke oplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina", zei Vieira aan het einde van een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G20 in Rio de Janeiro.

De groep G20-landen bestaat uit de grootste economieën ter wereld. Brazilië is sinds december voorzitter van de G20.

EU-buitenlandchef Josep Borrell had Vieira opgeroepen om zijn slotverklaring op de bijeenkomst te gebruiken "om aan de wereld uit te leggen dat op de G20-top iedereen" voor een tweestatenoplossing was. "De gemene deler is dat er geen vrede zal zijn en geen duurzame veiligheid voor Israël tenzij de Palestijnen een duidelijk politiek perspectief hebben om (hun) eigen staat op te bouwen", aldus Borell.

Israël staat onder internationale druk om een Palestijnse staat op te richten, ook van zijn belangrijkste bondgenoot, de VS. Het Israëlische parlement heeft een tweestatenoplossing met een duidelijke meerderheid afgewezen.