Deel van brug in aanbouw stort in, slachtoffers bekneld

In Lochem heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan op de bouwplaats van een brug over het Twentekanaal. De boog van de brug die in aanbouw is, is naar beneden gevallen, waarbij vier bouwvakkers gewond zijn geraakt, waaronder drie zwaargewond.

Het incident deed zich voor tijdens werkzaamheden waarbij bouwvakkers op en onder het brugdeel actief waren. Een ooggetuige beschrijft het verschrikkelijke moment: “De boog hing de hele ochtend in de takels. Ineens klonk een enorme knal. De hele boog begon te slingeren. Toen viel de hele boog  naar beneden. We zagen twee bouwvakkers naar beneden vallen.”

Eerder op de dag was al bekend dat vanwege harde wind het hoogste punt van de brug in ieder geval vandaag niet kon worden bereikt. Bij het hijsen en lassen van de brugdelen vormt regen geen probleem, maar harde wind is een risicofactor.

Het incident vond plaats tijdens de aanbouw van de brug over het Twentekanaal. De aannemer, BAM, is bezig met het in elkaar zetten van de nieuwe brug op de kade naast het kanaal. De grootste delen, waaronder de liggers en de bogen, werden vandaag de lucht in gehesen en moesten aan elkaar vast worden gemaakt op een Streekbetonterrein pal naast het kanaal.

De Veiligheidsregio heeft bevestigd dat een deel van de brug in aanbouw is ingestort. Hulpdiensten zijn ter plaatse om de gewonden te helpen. Vanwege de coördinatie tussen alle betrokken hulpdiensten is GRIP 1 afgekondigd.