OekraÔne: Krynky niet ingenomen door Rusland

Het Oekraïense leger heeft het verlies van het bruggenhoofd Krynky op de door Rusland bezette oever van de rivier de Dnipro in het zuiden van Oekraïne ontkend. De informatie van de "agressor" Rusland over de inname van het bruggenhoofd was "fake news", verklaarde het Zuidelijk Commando van de Oekraïense strijdkrachten. De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu kondigde dinsdag de inname van Krynky aan in een televisiegesprek met president Vladimir Poetin.

"We laten officieel weten dat deze informatie niet waar is", aldus het Oekraïense leger. "De verdedigingstroepen van Zuid-Oekraïne blijven hun posities behouden en brengen de Russische vijand aanzienlijke verliezen toe".

Dinsdag citeerden Russische staatsmedia de uitspraken van Shoigu die zei dat de Russische troepen zich "op de oevers van de rivier in Krynky" bevonden. Oekraïne heeft de afweer bij het dorp Krynky in de zomer van 2023 zorgvuldig opgebouwd. De vestiging van het bruggenhoofd was een van de weinige successen van het Oekraïense tegenoffensief afgelopen zomer, maar heeft niet geleid tot verdere territoriale overwinningen verder naar het zuiden.