Rallyrijder Lappi wint na zeven jaar weer in besneeuwde bossen Zweden

In de fors besneeuwde bossen rondom het Zweedse Umeå is gedurende het weekeinde de tweede rally van het WK 2024 verreden. De Rally van Zweden kende vooral op de openingsdag loodzware osmtandigheden, waarbij de sneeuw nog fors naar beneden kwam vallen.

Na de eerste proef op donderdag en de proeven op vrijdag was de leiding van de rally in handen van de Fin Esapekka Lappi en navigator Janne Ferm. In hun Hyundai hadden ze welgeteld 3,2 seconden voorsprong op de Toyota van de Japanner Takamoto Katsuta en zijn navigator Aaron Johnston, terwijl WRC2-coureur Oliver Solberg met navigator Elliott Edmondson in de Skoda al op 1:20 minuten stond.

Voor de rest van de rijders uit de topklasse waren er allerhande problemen. Adrien Fourmaux en Elfyn Evans hadden in de Ford en Toyota het tempo niet en stonden op 1:26 en 1:50 minuten op plek vier en vijf, Thierry Neuville was met zijn Hyundai weggezakt naar plek elf op 2:46 minuten. Voor wereldkampioen Kalle Rovanperä en oud-kampioen Ott Tänak was het zelfs voorbij: schade aan de radiator en een oververhitte auto, beiden na een spin in de sneeuwmuren, zorgde voor een einde van de rally voor beiden.

Al vroeg op de zaterdag ging het fout voor Katsuta: de Japanner gleed de sneeuw in en zijn rally was klaar. Lappi hield de touwtjes verder stevig in handen en sloot de dag af met 1:06 minuten voorsprong op Fourmaux, terwijl Evans de derde plek op 1:23 minuten in handen had gepakt, voor Neuville en de wat teruggezakte Solberg.

Op de slotdag kwam de leiding niet meer in gevaar voor Lappi, die het relatief rustiger aan kon doen. De Fin boekte met navigator Ferm eindelijk de tweede zege in hun carrière, na Finland 2017. Evans werd op 29,6 seconden tweede, voor Fourmaux (+47,9), die zo zijn eerste WK-podium pakte. Voor Rovanperä was de auto op zondag weer prima in orde: hij was de snelste in de afsluitende proef en de op één na snelste op de zondag, wat hem alsnog flink veel punten opleverde in het nieuwe puntensysteem.