Schaatsster Daleman sluit WK junioren af met zes wereldtitels

In Hachinohe in Japan is zondag het wereldkampioenschap schaatsen voor de junioren afgesloten. Bij de mannen deed Nederland niet echt mee wat de medailles betreft, maar bij de vrouwen zeker wel, aangevoerd door supertalent Angel Daleman, nog altijd maar 16 jaren jong.

Ploegenachtervolging vrouwen
Meike Veen, Angel Daleman en Patricia Koot kenden een sterk einde, maar het was niet genoeg om de op Japan opgelopen achterstand in te halen: zilver in 3:09,48 minuten. Het goud was in 3:08,55 voor het Japan van Hana Noake, Yukina Hatakeyama en Emika Miyagawa, brons was in 3:11,94 knap voor Marija Degen, Alina Shumekova en Kristina Shumekova uit Kazachstan.

Ploegenachtervolging mannen
Freek van der Ham, Mats Bendijk en Niklas Reinders begonnen erg sterk, maar konden het tempo in de slotronden nét niet volhouden en moesten in 3:53,57 genoegen nemen met de vierde plek. In een heerlijke rechtstreekse strijd om goud pakte Canada met Luca Veeman, Daniel Hall en Max Poulin de wereldtitel in 3:49,25 minuten, nét voor de 3:49,44 van de Noren Finn Haneberg, Sigurd Henriksen en Didrik Strand. Japan pakte met Takumi Murashita, Yuta Fuchigami en Taiki Shingai het brons in 3:53,13 minuten.

Teamsprint vrouwen
Jillian Knook, Meike Veen en Angel Daleman waren op de sprint een klasse apart en met 1:29,60 minuten pakten ze ruim het goud. Zilver ging in 1:31,28 naar Kazachstan, dat net als op de ploegenachtervolging met Alina en Kristina Shumekova reed, aangevuld met Darja Gavrilova. Het Canadese trio Camille Tremblay, Skylar Van Horne en Julia Snelgrove pakte in 1:32,66 brons.

Teamsprint mannen
Mats van den Bos, Niklas Reinders en Mats Bendijk kwamen er net niet echt aan te pas: in 1:24,32 werden ze zevende. Het goud was in 1:22,77 voor de Noren Finn Haneberg, Miika Klevstuen en Didrik Strand, voor de 1:23,20 van de Canadezen Luca Veeman, Jalen Doan en Max Poulin. Brons was in 1:23,25 voor Kacper Abratkiewicz, Mateusz Sliwka en Szymon Wojtakowski uit Polen.

Massastart vrouwen
Uiteraard was Angel Daleman weer de topfavoriete en dat liet ze niet schieten: nadat twee vroege aanvalsters waren bijgehaald werd er gesprint en daarbij was Daleman met afstand de beste. Ze pakte daarmee haar vijfde individuele gouden medaille, haar zesde in totaal, nadat ze er vorig jaar ook al zes won - destijds vier individueel. Patricia Koot maakte het feestje compleet met zilver, voor de Japanse Hana Noake.

Massastart mannen
De Nederlanders kwamen er niet echt aan te pas: Mats Bendijk werd tiende, vier posities voor Niklas Reinders. In de eindsprint was thuisrijder Yuta Fuchigami het snelst, de Japanner sprintte nét voor de Canadees Daniel Hall naar het goud, terwijl Taiki Shingai Japan ook brons bezorgde.