China viert nieuwjaar, economie hoopt op opleving in het 'Jaar van de Draak'

Dit weekend vindt in China de traditionele nieuwjaarsviering plaats. Veel mensen bezoeken hun familie in het hele land. De economie hoopt op een opleving.

Volgens de staatstelevisie zijn er deze week al meer dan 170 miljoen treinreizen geboekt. De meeste mensen reizen van de grote steden aan de oostkust naar het binnenland. De feestdagen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor het toerisme. De consumptie stijgt meestal sterk rond Nieuwjaar. Omdat het feest dit jaar in februari valt en niet in januari, is de gehoopte economische opleving aan het begin van het jaar uitgebleven. Dit is een van de redenen die experts geven voor de aanhoudende stijging van de deflatie in het land.

Het festival is gebaseerd op de traditionele maankalender. Volgens deze kalender werd het vorige Jaar van het Konijn vervangen door het Jaar van de Draak. Het staat ook bekend als het Lentefeest en is de belangrijkste feestdag in China. Het wordt ook in sommige andere Aziatische landen gevierd.

Chinese gemeenschappen over de hele wereld vieren het Lunar New Year en luidden van New York tot Hong Kong het Jaar van de Draak in.