World Cup-podium en nare val BMX'ster Smulders, Kimmann en Veenstra ook op podium

In het Nieuw-Zeelandse Rotorua is het World Cup-seizoen voor de BMX'ers van start gegaan. Zaterdag en zondag stonden de eerste wedstrijden van het jaar op het programma, met hier en daar prima Nederlands succes.

Mannen elite, zaterdag
Wereldkampioen Romain Mahieu pakte gelijk de leiding en de Fransman, die nog even werd uitgedaagd door de Zwitser Cedric Butti en landgenoot Joris Daudet, stond die niet meer af. Winst voor Mahieu, met Daudet op de tweede plek, net voor de Zwitsers Simon Marquart en Butti. Dave van der Burg en Ynze Oegema sneuvelden in de halve finales, Niek Kimmann en Jaymio Brink kwamen de kwartfinales niet door en in de achtste finales eindigde de dag voor Justin Kimmann en Jay Schippers.

Vrouwen elite, zaterdag
Het halve finaleveld bestond uit Nederlandse rijdsters, maar alleen Laura Smulders kon zich echt mengen in de strijd om de winst. Die strijd won ze echter niet, de Australische Saya Sakakibara - die kort daarvoor haar vriend Mahieu zag winnen - was net even te rap. Smulders werd tweede, voor de Britse Bethany Shriever. Merel Smulders werd vijfde, Manon Veenstra zesde en Judy Baauw achtste.

Mannen onder 23, zaterdag
Het werd een gebroederlijk thuisfeestje: Jack en Bennett Greenough streden om de overwinning en met een sterk eindschot was het Jack die voor eigen publiek de winst pakte, met Bennett op plek twee, nét voor de Australiër Noah Elton. Rinke Oegema was de enige Nederland in het veld, hij ging er in de achtste finales uit.

Vrouwen onder 23, zaterdag
Geen Nederlandse deelname in Rotorua, maar wel een prima finale. De Australische Teya Rufus was daarin het snelst en pakte haar eerste overwinning, voor de Amerikaanse Ava Corley en Jui Yabuta uit Japan.

Mannen elite, zondag
Niek Kimmann zat er een stuk beter bij dan op de zaterdag en schopte het tot de finale, waarin hij ook nog eens goed startte. De Fransman Joris Daudet en Cedric Butti uit Zwitserland troefden hem in de openingsfase af, maar achter de winnende Fransman en Butti pakte Kimmann wel de derde plek. Ynze Oegema, Dave van der Burg en de Franse winnaar van zaterdag, wereldkampioen Romain Mahieu, sneuvelden in de kwartfinales, Jay Schippers, Justin Kimmann en Jaymio Brink gingen er voor die tijd al uit.

Vrouwen elite, zondag
Saya Sakakibara was opnieuw de beste, amar de Australische kreeg flinke concurrentie van Bethany Shriever. De Britse olympisch- en wereldkampioene moest net genoegen nemen met de tweede plek, terwijl Manon Veenstra achter haar een fraaie derde plek pakte. Merel Smulders finishte als zevende, Judy Baauw ging er in de halve finales uit en Laura Smulders kwam in de kwartfinales vervelend ten val, waarbij ze haar arm en pols leek te bezeren.

Mannen onder 23, zondag
Opnieuw een thuisfeestje, hoewel het dit keer slechts één Greenough-broer was: Bennett wist de Australiër Oliver Moran van zich af te houden en pakte een fraaie zege, met broer Jack op de vierde plek, net achter Joshua Jolly uit Australië. Rinke Oegema ging er in de kwartfinales uit.

Vrouwen onder 23, zondag
Ava Corley pakte het 'holeshot' en de Amerikaanse stond haar leidende positie niet meer af. De Australische Isabell May kwam nog dicht in de buurt, maar finishte als tweede, voor landgenote Teya Rufus, de winnares van zaterdag.