Haller schiet Ivoorkust naar finale Africa Cup, Nigeria verslaat Zuid-Afrika na penalties

Niet alleen in Azië, ook in Afrika wordt gestreden om de continentale titel in het voetbal. In de Africa Cup werden de halve finales gespeeld in een wederom walgelijk heet Ivoorkust, waar de temperaturen naar de veertig graden stegen. De finale staat zondagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd op het programma.

Nigeria - Zuid-Afrika
Grootmacht Nigeria stond vaker niet dan wel in de halve finales, resulterend in vier verloren finales en titels in 1980, 1994 en 2013. Zuid-Afrika mocht pas in 1996 meedoen, maar pakte wel gelijk de titel, gevolgd door een verloren finale en een derde plek, waarna de halve finales nooit meer bereikt werden...tot nu.

De wedstrijd begon verre van spetterend, met in de eerste helft vooral kansen die door de Zuid-Afrikanen gemist werden en vervolgens twintig minuten niks in de tweede helft. Na een dik uur werd de grotendeels onzichtbare Victor Osimhen echter onderuit gehaald, en de in Haarlem geboren William Troost-Ekong mocht vanaf de stip aanleggen: 1-0 Nigeria.

Richting het einde van de wedstrijd leek de beslissing te vallen: Osimhen kreeg de bal op zijn voet en duwde hem keurig het doel in. De 2-0 werd echter teruggedraaid, sterker nog: de VAR ging kijken naar een moment aan de andere kant van het veld en Zuid-Afrika kreeg een penalty, die Teboho Mokoena vakkundig in het doel schoot voor de 1-1.

In de blessuretijd mocht Mokoena van afstand een vrije trap nemen, die resulteerde in een rebound voor Khuliso Mudau, net over het doel. In de verlenging stuitte Osimhen op keeper Ronwen Williams en kopte hij over, waarna Zuid-Afrika nog een rode kaart kreeg. Penalties waren echter nodig en daarin werd keeper Stanley Nwabali met twee reddingen de held voor Nigeria, dat weer naar de finale mag.

Ivoorkust - Congo
Al na acht minuten ging de bal het Ivoriaanse doel in, maar de goal werd afgekeurd wegens een overtreding op de keeper. Oud-Ajacied Sebastien Haller kopte kort voor rust hard naast het doel, terwijl Franck Kessié de baal raakte. Kort na rust kreeg de Congolese invaller Theo Bongonda gelijk een grote kans, maar zijn poging eindigde naast het doel.

Kessié legde nog eens aan van afstand en schoot snoeihard op de keeper, maar na een ruim uur was het eindelijk raak: Haller raakte een volley verkeerd, maar ook perfect, want de bal stuiterde precies over de Congolese doelman heen. Het zou de enige treffer blijven en dus mag Ivoorkust, de kampioen van 1992 en 2015, de finale in en blijft de laatste finale voor Congo - het toenmalige Zaïre - de gewonnen eindstrijd van 1974.