Oppermachtige Van der Poel pakt zesde wereldtitel in het veld, zilver Nieuwenhuis

Mathieu van der Poel is in het Tsjechische Tábor voor de zesde keer wereldkampioen veldrijden geworden. Vanaf de start ging de regerend wereldkampioen aan de leiding en zou die nooit meer afstaan. Hij won ruim voor Joris Nieuwenhuis. De Belg Michael Vanthourenhout voorkwam een compleet Nederlands podium, door voor Pim Ronhaar te finishen.

Vooraf was het duidelijk dat Mathieu van der Poel de topfavoriet was en de Nederlander maakte dat ook helemaal waar. Van der Poel dook als eerste het veld in, gevolgd door de Belg Niels Vandeputte. Ook Joris Nieuwenhuis kende een goede start, maar aan Van der Poel was er weinig te doen. Na vier minuten sloeg de regerend wielerkampioen al een gaatje en alleen Nieuwenhuis kon in de buurt blijven bij Van der Poel.

Nieuwenhuis hield het verschil met Van der Poel lange tijd op tien seconden, maar halverwege de wedstrijd was het verschil opgelopen tot een halve minuut en was duidelijk dat Van der Poel op weg was naar zijn zesde wereldtitel in het veldrijden. Achter Nieuwenhuis ontstond er een strijd tussen Michael Vanthourenhout en Pim Ronhaar voor het brons. Ronhaar kon lang mee met de Belg, maar in het tweede deel van de cross was de Belg duidelijk te sterk voor de jonge Nederlander.

Vanthourenhout maakte nadat hij Ronhaar had los gereden nog jacht op Nieuwenhuis en de Belg naderde ook snel, maar kwam nooit meer aan het wiel voor het zilver.