Blokkade A10 Zuid: bijna 400 klimaatdemonstranten opgepakt, 380 weer vrij

Extinction Rebellion is vanaf 12.00 uur vandaag een klimaatdemonstratie bij het voormalige ING-kantoor langs de A10 Zuid gestart. Ondanks dat het de demonstranten is verboden om de A10 te blokkeren, heeft de groep dit toch gedaan. 

De politie laat weten nog niet over te gaan tot ontruimen. Eerst wordt getracht om in contact te komen met de demonstranten op de snelweg, aldus een politiewoordvoerder.

Update 18.20 uur:
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat er ongeveer 400 demonstranten zijn aangehouden na de blokkade, die vaf 15.20 uur door de politie werd 'afgebroken'. Twintig demonstranten worden er van verdacht opzettelijk een gevaar op de weg te hebben veroorzaakt. Zeven van hen zijn al aangehouden, naar de overige dertien wordt nog gezocht door de politie. De andere groep demonstranten, ongeveer 380 personen, zijn vervoerd naar een locatie in Noord en zijn zonder ID-controle weggestuurd. Volgens het OM speelt het gebrek aan capaciteit bij de politie en het feit dat het om vreedzame demonstranten gaat een rol bij het snelle wegsturen. 

Eerdere berichtgeving:
De instanties hielden er al rekening mee dat de demonstranten vanmiddag de A10 zouden gaan blokkeren. Dat blijkt uit een persbericht van de gemeente Amstelveen. "Naar verwachting wordt de A10 buitenring vanaf knooppunt Amstel richting knooppunt de Nieuwe Meer in één richting afgesloten voor verkeer. Tijdens de afsluiting van de A10 geldt een omleiding voor verkeer via de A2 en A9."

De Amstelveenseweg is tussen de De Boelelaan en het Stadionplein afgesloten voor verkeer. Er worden extra verkeersregelaars ingezet om het verkeer rondom het Amsterdam UMC, locatie VU in goede banen te leiden. Vanwege de afsluiting rijdt bus 62 om en rijdt tram 24 de hele dag niet.

" frameborder="0">