Grand Slam-brons voor judoka's Korrel en Van Lieshout in Tokyo

In het Japanse Tokyo is zondag het laatste Grand Slam-toernooi van het judojaar afgesloten. Na het succes van Sanne van Dijke op zaterdag waren er op zondag nog twee Nederlandse medailles te vieren, zij het dit keer geen gouden.

Mannen -60kg
Voor Nederland ging Tornike Tsjakadoea er in de eerste ronde al uit tegen de Zuid-Koreaan Lee Ha-rim, terwijl het verder een Japans feestje werd: Ryuju Nagayama klopte Naohisa Takato in de finale. Met Taiki Nakamura was er zelfs ook nog Japans brons, het andere brons was voor de Rus Ayub Bliev.

Mannen -66kg
Geen Nederlandse deelname, wel feest voor de thuisfans: Hifumi Abe pakte de titel na winst op de sterke Mongoliër Baskhuu Yondonperenlei. Brons was er voor Denis Vieru uit Moldavië en voor de Turkmeen Hekim Agamammedov.

Mannen -100kg
Michael Korrel begon uitstekend aan zijn toernooi, maar sneuvelde in de kwartfinales tegen de Japanner Dota Arai. Via een zege op diens landgenoot Aaron Wolf in de herkansingen mocht Korrel strijden om brons en in dat gevecht klopte hij verliezend halvefinalist Gonchigsuren Batkhuyag uit Mongolië. De titel ging naar de Rus Matvey Kanikovskiy, die Arai in de finale klopte.

Mannen +100kg
Nederlandse superzwaargewichten waren niet in Tokyo, de thuisfans hadden zelfs geen finalist. De titel was voor de Rus Tamerlin Bashaev, die in de finale te sterk was voor Kim Min-jong uit Zuid-Korea. Met Inal Tasoev stond er nog een Rus op het podium, net als de Tsjech Lukas Krpalek pakte hij brons.

Vrouwen -48kg
Bij de lichtgewichtes was er geen Nederlandse vlag te vinden, maar Japan kon wel weer aan het feest: Natsumi Tsunoda won in de finale van de Spaanse Julia Figueroa. De Portugese Catarina Costa pakte brons, net als thuisjudoka Kano Miyaki.

Vrouwen -52kg
Naomi van Krevel ging in de tweede ronde onderuit tegen Khorloodoi Bishrelt uit Mongolië, uitkomend voor de Verenigde Arabische Emiraten. Zij sneuvelde op haar beurt tegen Uta Abe en de Japanse ging uiteindelijk door naar de titel, door in de finale de Française Astride Gneto te verslaan. Brons was voor de Israëlische Gefen Primo en de Mongolische Sosorbaram Lkhagvasuren.

Vrouwen -63kg
Geke van den Berg begon prima, maar in de achtste finales sneuvelde ze tegen de Portugese Barbara Timo. Joanne van Lieshout kwam een ronde verder, maar in de kwartfinales was de Japanse Kirari Yamaguchi te sterk. Via de herkansingen mocht Van Lieshout echter tegen Timo strijden om brons en die pakte ze, ook Mizuki Takaki uit Japan won brons. Yamaguchi verloor de finale vervolgens van landgenote Miku Takaichi.

Vrouwen -78kg
Lieke Derks ging gelijk onderuit tegen de Oekraïnse Yelyzaveta Lytvynenko, Guusje Steenhuis schopte het tot de kwartfinales en verloor daarin van Mami Umeki uit Japan - in de herkansingen sneuvelde Steenhuis tegen een andere Japanse, Mizuki Sugimura. Een derde Japanse, Rika Takayama, pakte net als de Zuid-Koreaanse Yoon Hyun-ji brons, de titel was na winst op de Israëlische Inbar Lanir voor Mayra Aguiar uit Brazilië.